Početna  /  Milorad Dodik: Moj uspjeh će mjeriti po onome šta smo ostavili na odlasku
Republika Srpska

Milorad Dodik: Moj uspjeh će mjeriti po onome šta smo ostavili na odlasku

Predsjednik Republike Sprske Milorad Dodik jedan je od sudionika Jahorina ekonomskog foruma, a u uvodnom izlaganju na otvorenju kazao je da u BiH treba raditi na ekonomskom sistemu podrške, a ne smetnje.

Milorad Dodik u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

“Forum ima cilj da promoviše dijalog, političara, medija, poslovne zajednice. Sada već mogu da proglasim Forum uspješnim”, kazao je Dodik na početku svog govora.

“Pričat će se o ekonomiji. Dajemo doprinos stanju. Teme su zahvalne i sveobuhvatne. RS u svom ekonomskom razvoju pokušava da ima stalni rast i u tome uspjevamo”, istakao je Dodik u svom uvodnom izlaganju.

“Politički sistem ne stimuliše slobodu ekonomije. Moj uspjeh na kraju mandata će biti mjeren po tome šta smo ostavili kada smo odlazili”, kazao je Dodik.

Nekada nam treba sreće, rada i razumijevanja, tvrdi Dodik.

“Potrebno je oslobađanje mogućnosti za poduzetništvo. Naše društvo je upućeno ka EU integracijama, i RS želi biti dio toga. Uključeni smo u izazove na evropskom putu”.

Dodik je kazao da RS podržava aplikaciju BiH u EU.

“To nije jednostavno uzimajući u vidu politički sistem, koji je težak i izazovan. Put ka EU je kretanje ka boljim nama. Želimo da na tom putu da ne izgubimo naš identitet”.

Ističe da želi saradanju sa prijateljima, i sa Rusijom, Kinom, Srbijom, Hrvatskom…

“Kombinacija tih stvari ove može napraviti bolje, ali mi smo ključ. Ako budemo uspješni u inovacijama koje traže podršku vlade, onda ćemo reći da smo na pravom putu”, dodaje on.

“Jedan vojskovođa je rekao ‘ja ću prvi, a oni koji hoće – neka idu za mnom’. Moramo da zajedno svi hoćemo da napravimo bolje društvo. Nijedan političar nije završio govor a da nije rekao da hoće bolju budućnost”, kazao je dodavši da su u RS napravljeni veliki koraci.

“Manje su vidljivi zbog pogrešne prezentacije. BDP je porastao pet puta. To nisu visoke vrijednosti, ali su dobri trendovi. Poplave su nam odnijele 2 milijarde materijalnih dobara, zadržali smo rast. Rast ćemo do tri posto, vjerujemo da možemo više. Neke investicije će doprinijeti tome. Naša očekivanja nisu bez razloga”, ocijenio je Dodik.

Proizvodnja električne energije će biti povećana za 28 posto. Pored drugih investicija, ekonomija RS će pokazati pozitivan trend u ovoj godini, smatra Dodik. Naglasio je izgradnju novih 40 kilometara od Banjaluke prema Doboju.

“Zahvalni smo svima na podršci na projektima na kojima smo radili. Treba podržati domaći biznis, dobro su došli strani investitori – ali naša ekonomija zavisi od angažmana domaćih poduzetnika, ljudi koji su ovdje rođeni”.

Važno je napraviti dobru kombinaciju između svega, pojašnjava Dodik kazavši da “ekonomski suverenitet entiteta i kantona je iznad onoga što se želi nametnuti kao odluka zajedničkih institucija”.

“RS je od 1996. do danas za finansiranje zajedničkih institucija uplatila pet milijardi i 600 miliona maraka. Mislimo da nismo dobili adekvatnu podršku”.

“Politički sistem je efikasan samo ako napravi dobru ekonomiju. Moramo gledati kako jedni drugima pomoći. RS želi da bude aktivna u tom pogledu, ali trebamo dosta više. Trebamo graditi sistem podrške, a ne sistem smetnje”, kazao je Dodik pred kraj uvodnog obraćanja.

“U RS smo činili napore da napravimo brzi sistem registracije preduzeća. Imamo još potreba da prilagodimo sistem, nama i okruženju i to je način da se ide dalje”, rekao je Dodik na kraju u nadi da će Forum biti uspješan i voditi ka boljoj budućnosti, prenosi N1.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap