Početna  /  Milorad Dodik 1996. godine: Karadžić i Mladić moraju u Hag
Federacija BiH Republika Srpska

Milorad Dodik 1996. godine: Karadžić i Mladić moraju u Hag

Magazin Slobodna Bosna je 22. marta 1996. godine objavio opširniji intervju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U tom intervjuu koji je vodio novinar Aleksandar Čotrić iz Beograda, sadašnji predsjednik Republike Srpske govori o Haškom tribunalu, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugim temama.

Foto: N1/Slobodna Bosna
Foto: N1/Slobodna Bosna

Dodik je ove sedmice boravio u Haškom tribunalu gdje je bio svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine. Iako predsjednik Republike Srpske danas brani Mladića i osporava rad Haškog tribunala, to 1996. godine nije bio slučaj.

Kakav je stav Vaše stranke prema Haškom tribunalu. Sarađivati ili ne?

Sve naše odnose prema međunarodnim institucijama izvlačimo iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu. Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja sa Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud.

I Karadžić i Mladić?

I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar, pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio.

Da li Vi Bosnu i Hercegovinu smatrate svojom domovinom?

Da!

Pročitajte kompletan intervju:

dodik-1996-2

dodik-1996-3

Izvor: N1 BiH

0 Shares
0 Shares
Copy link