Početna  /  Milomir Savčić u Trebinju: Sredstva usmjeriti u privredna preduzeća i tu zaposliti boračke kategorije
Hercegovina Trebinje

Milomir Savčić u Trebinju: Sredstva usmjeriti u privredna preduzeća i tu zaposliti boračke kategorije

TREBINjE – Ukupna sredstva, oko 15 miliona maraka, koja su akcionim planom Vlade RS predviđena za zapošljavanje boračkih kategorija treba usmjeriti direktno u privredna preduzeća, u kojima kasnije treba zapošljavati ove kategorije stanovništva,  zaključak je sastanka predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića sa predstavnicima trebinjskog, bilećkog i ljubinjskog odbora BORS-a, te lokalnih vlasti i privrede juga Hercegovine, koji je danas održan u Trebinju.

sastanak_bors_mh_1

Zapošljavanje boraca mora biti prioritetan zadatak društva, a ne samo pitanje koje će se pokretati od jedne do druge izborne godine, poručili su borci.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno izraditi socijalnu kartu na nivou opštinskih boračkih organizacija i na  nivou lokalnih zajednica, te odrediti prioritetno zapošljavanje boračkih kategorija, prije svega porodica u kojima nema zaposlenih. Na području Grada Trebinja iz boračkih kategorija je, prema podacima koji su danas saopšteni, 186 takvih porodica.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić kazao je da može da razumije kašnjenje isplata za borce, ali da mu je neprihvatljivo da se oni nalaze na posljednjem mjestu isplatnog reda.

„Kasnili smo dva i po mjeseca sa isplatom odlikovanim borcima, kasnimo sa godišnjim dodatkom evo mjesec dana. Ja sam to i zamjerio ministru, jer nisu oni završili svoj posao samo što su spiskove dostavili ministarstvu finansija. Resorno ministarstvo je odgovorno. Briga o borcima nije samo pitanje današnjeg dana, to je pitanje budućnosti. Ovo je poruka za one koji dolaze poslije nas. Da li je naša država spremna da vodi brigu o onima koji su ostavili svoje živote ili će generacije koje dođu biti kalkulanti, umjesto da budu heroji i spremni na žrtvu za odbranu terotorije“, izjavio je Savčić.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

Osnovno pitanje, zaposlenje boračkih kategorija, smatra on, mora biti oslobođeno političkog uticaja i mora se rješavati na svim nivoima.

„Složili smo se da politiku treba izbaciti iz zapošljavanja, tj. ne voditi izborno zapošljavanje u svrhu dobijanja glasova, već da to bude stalni zadatak kojim bismo pokazali socijalnu odgovornost prema tim kategorijama.  Jedan od problema u Trebinju , kako sam čuo , su i ti nesporazumi između lokalne i republičke vlasti, kada su u pitanju odrđene saglasnosti, jer tu ispaštaju oni najugroženiji“, kazao je Savčić.

Predstavnici boraca smatraju da je sramotno to što su nakon dvadeset godina još uvijek nerješena pitanja njihovog zaposlenja.

Predsjednik Regionanog odbora BORS-a u Hercegovini Svetozar Aćimović rekao je da je u Trebinju od ukupno 6.000 kategorisanih boraca njih više od 450 bez posla.

Aćimović je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici lokalnih vlasti i privrede juga Hercegovine pokazali zainteresovanost za rješavanje problema nezaposlenosti boračkih kategorija, te ponovio da politici nije mjesto u ovoj problematici.

„Danas smo ovdje jasno rekli da Boračka organizacije ne želi i neće dozvoliti da neko na njoj gradi političke poene. Ono što želimo je da se obezbijedi posao, drugim riječima život, našim saborcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca“, rekao je Aćimović.

Svetozar Aćimović, predsjednik Regionanog odbora BORS-a u Hercegovini
Svetozar Aćimović, predsjednik Regionanog odbora BORS-a u Hercegovini

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, prisustvujući današnjem sastanku, kazao je da nije optimista kada je u pitanju izrada socijalne karte, jer je to Grad već učinio, a nekih konkretnih pomaka nije bilo. Veliki problem, istakao je on, su politički pritisci s ciljem sprečavanja realizacije određenih investicija na područjau Trebinja, pri tom misleći na gradnju aerodroma, te problem sa zemljištem u krugu bivše kasarne u Trebinju.

“Kada toga ne bi bilo, uspjeli bismo da gradimo i da tu zaposlimo određen broj ljudi”, kazao je Vučurević.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić održaće danas sastanak i u Gacku sa predstavnicima lokalnih boračkih organizacija, opštinskih uprava i privrede sjeverne Hercegovine.

Nikolija Bjelica

 

0 Shares
0 Shares
Copy link