Početna  /  Milica i Nevena Lučić iz Ljubinja na širem spisku odbojkaške reprezentacije BiH
Hercegovina ljubinje

Milica i Nevena Lučić iz Ljubinja na širem spisku odbojkaške reprezentacije BiH

Nevena i Milica Lučić (Foto: Milica Novokmet)
Ljubinjke Milica i Nevena Lučić su odbojkašice ŽOK ”Ljubinje Bankom”. Obje su 2002. godište a veže ih i rodbinska veza. Milica je vrlodobar učenik Srednje ekonomske škole, a Nevena je odličan učenik ljubinjske Gimnazije. Klub u kojem nastupaju, ”Ljubinje Bankom”, takmiči se u Prvoj ligi Republike Srpske, a ovu sezonu završili su na visokom trećem mjestu. Paralelno su učestvovale i u juniorskoj ligi Republike Srpske, gdje su izborile učešće u završnici takmičenja, a za konačni plasman se još nije igralo, zbog situacije vezane za pandemiju korona virusa. Nadaju se da će završnica biti odigrana u septembru. Nevena igra na poziciji primača a Milica je korektor. Uprkos talentu, koji je nesporan, nisu sigurne da li će se u budućnosti nastaviti baviti odbojkom. Sigurne su samo u jedno – da će nakon završetka srednje škole otići iz Ljubinja.

Milica i Nevena Lučić, rodice po četvrtom koljenu, ista su generacija, rođene 2002. godine, a dijele i ljubav prema odbojci. Najljepša stvar koja se može desiti mladim sportistima je kad se njihov rad i talenat prepoznaju, a upravo se to desilo ovim talentovanim odbojkašicama. Naime, njih dvije su nedavno uvrštene na širi spisak ženske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za Evropsko prvenstvo.

Natmir Buljubašić, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine je zvao našeg trenera Srđana Miloševića da mu predloži dvije igračice 2002. godište ili mlađe i trener je predložio nas uz saglasnost svih ostalih članica našeg tima. Nakon toga smo otišle u Sarajevo na testiranje, sad čekamo rezultate, a za koji dan ćemo znati da li ćemo proći dalje, da li ćemo se naći na skraćenom spisku od 18, da bi konačni spisak brojao 12 igračica koje će ići na Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Zenici i Osijeku, od 19. do 31. avgusta“ – kaže Nevena Lučić za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Profesionalno bavljenje sportom je teško i potrebno je mnogo odricanja, ali i sreće, a posebno kad su u pitanju sportovi koji nisu plaćeni poput vječito favorizovanog fudbala. Baš zbog toga, Milica i Nevena nisu sigurne da li će se u budućnosti nastaviti baviti odbojkom.

„Pa potrebno je dosta odricanja, naročito što se tiče škole i uspjeha u školi. Mi nemamo nikakva primanja od kluba i nije lako svaki vikend igrati i ići na putovanja. Mislim da samo rijetki uspiju u toma da se profesionalno bave odbojkom i sportom uopšte i da bez puno truda ne možemo doći do toga da živimo samo od sporta“, kaže Nevena.

Nevena i Milica Lučić (Foto: Milica Novokmet)

Milica kaže da je sigurna da će nakon završetka srednje škole napustiti Ljubinje, ”pa taman ne upisala fakultet”, kaže Milica u šali, jer svakako planira da nastavi školovanje nakon završetka srednje škole, dok njeno mišljenje dijeli i Nevena.

Sigurna sam da ću nakon završetka srednje škole otići iz Ljubinja“, kaže Milica, a Nevena je saglasna sa njenim razmišljanjem iako nije još odlučila šta upisati po završetku Gimnazije.

„Možda odem u Srbiju, mada nisam još sigurna šta upisati, možda arhitekturu, ili nešto slično, to mi ide“, – dodaje Nevena Lučić.

Talenat koji u slučaju Milice i Nevene Lučić nije sporan nažalost nije garant uspjeha, u sport se ne ulaže ništa ili gotovo ništa, pa ne treba čuditi ako se talenat ove dvije srednjoškolke ”ugase” činom napuštanja Ljubinja i upisivanja fakulteta. Ono što bi njihovu sportsku karijeru, a samim tim i život, moglo promijeniti iz korijena je učešće na Evropskom prvenstvu, a prvi koraci u ostvarivanju tog cilja su već napravljeni. Samo uvrštavanje Milice i Nevene Lučić na širi spisak odbojkašica je veliki uspjeh i dokaz da se u Ljubinju oduvijek igrala odlična odbojka. Njihov eventualni odlazak na Evropsko prvenstvo za odbojkašice bio bi ogroman uspjeh, ne samo Ljubinja, već i cijele istočnohercegovačke regije.

Igor Svrdlin

10 Shares
10 Shares
Copy link