Petak, 17.01.2020
More

  Milekić u Gacku: Eventualno povećanje cijene struje biće manje od zatraženog

  Podijeli:

  GACKO – Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Branislava Milekić izjavila je danas da, i ako dođe do povećanja cijena električne energije u proizvodnim i distributivnim preduzećima ERS-a, ona će biti znatno manja od zatraženih.

  milekic-djokic-milidrag
  Foto: SRNA

  Ona je istakla da je politika Vlade Republike Srpske i u 2015. godini bila da se ide sa minumalnim zahtjevima koji bi omogućili samo normalno funkcionisanje sistema.

  Milekićeva je rekla novinarima u Gacku da sa sadašnjim cijenama električne energije hidroelektrane mogu normalno funkcionisati, dok je za dobar rad termoelektrana, a posebno Termoelektrane /TE/ Gacko, neophodno povećanje cijena.

  Ona je napomenula da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske zakazala sjednicu, ali da ne očekuje da će ijedna hidroelektrana dobiti povećanje cijene električne energije, jer su vlasti Srpske ukinule dodatnu naknadu za korištenje prirodnih resursa.

  “Što se tiče povećanja cijena za TE Gacku, očekujem da će dobiti povećanje, jer je Regulatorna komisija ranije procijenila da je taj zahtjev realan i opravdan, te da bi usvajanjem zahtjeva i uz dodatno povećanje proizvodnje ovaj gigant mogao uspješno funkcionisati”, istakla je Milekićeva.

  Ona je napomenula da će povećanje cijene za TE Gacko biti manje od onog koje je u prethodnom tarifnom postupku odobreno, zato što je ukinuta rudarska renta koja je bila uvedena kao dodatna naknada.

  Milekićeva ne očekuje da će Rudnik i Termoelektrana Ugljevik dobiti povećanje cijene električne energije na bazi podnesenih zahtjeva.

  Ona je istakla da je Regulatorna komisija odobrila nove tarife nezavisnom operatoru sistema, kompaniji na nivou BiH, koje će se u određenoj mjeri odraziti na konačnu cijenu električne energije, dodajući da tu ERS ne podnosi nikakav zahtjev, dok će Regulatorna komisija morati po službenoj dužnosti uzeti to u obzir.

  Što se tiče elektrodistribucija, Milekićeva očekuje da će Regulatorna komisija odobriti određeno povećanje električne energije koje će biti znatno manje od onog koje je bilo odobreno i najavljeno u 2015. godini. “Bila bi velika improvizacija procjenjivati kako će sve postupiti Regulatorna komisija”, rekla je Milekićeva, naglašavajući da ERS poslije toga neće podnositi dodatne zahtjeve.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI