Početna  /  Milekić u Gacku: Eventualno povećanje cijene struje biće manje od zatraženog
gacko Hercegovina Republika Srpska

Milekić u Gacku: Eventualno povećanje cijene struje biće manje od zatraženog

GACKO – Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Branislava Milekić izjavila je danas da, i ako dođe do povećanja cijena električne energije u proizvodnim i distributivnim preduzećima ERS-a, ona će biti znatno manja od zatraženih.

milekic-djokic-milidrag
Foto: SRNA

Ona je istakla da je politika Vlade Republike Srpske i u 2015. godini bila da se ide sa minumalnim zahtjevima koji bi omogućili samo normalno funkcionisanje sistema.

Milekićeva je rekla novinarima u Gacku da sa sadašnjim cijenama električne energije hidroelektrane mogu normalno funkcionisati, dok je za dobar rad termoelektrana, a posebno Termoelektrane /TE/ Gacko, neophodno povećanje cijena.

Ona je napomenula da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske zakazala sjednicu, ali da ne očekuje da će ijedna hidroelektrana dobiti povećanje cijene električne energije, jer su vlasti Srpske ukinule dodatnu naknadu za korištenje prirodnih resursa.

“Što se tiče povećanja cijena za TE Gacku, očekujem da će dobiti povećanje, jer je Regulatorna komisija ranije procijenila da je taj zahtjev realan i opravdan, te da bi usvajanjem zahtjeva i uz dodatno povećanje proizvodnje ovaj gigant mogao uspješno funkcionisati”, istakla je Milekićeva.

Ona je napomenula da će povećanje cijene za TE Gacko biti manje od onog koje je u prethodnom tarifnom postupku odobreno, zato što je ukinuta rudarska renta koja je bila uvedena kao dodatna naknada.

Milekićeva ne očekuje da će Rudnik i Termoelektrana Ugljevik dobiti povećanje cijene električne energije na bazi podnesenih zahtjeva.

Ona je istakla da je Regulatorna komisija odobrila nove tarife nezavisnom operatoru sistema, kompaniji na nivou BiH, koje će se u određenoj mjeri odraziti na konačnu cijenu električne energije, dodajući da tu ERS ne podnosi nikakav zahtjev, dok će Regulatorna komisija morati po službenoj dužnosti uzeti to u obzir.

Što se tiče elektrodistribucija, Milekićeva očekuje da će Regulatorna komisija odobriti određeno povećanje električne energije koje će biti znatno manje od onog koje je bilo odobreno i najavljeno u 2015. godini. “Bila bi velika improvizacija procjenjivati kako će sve postupiti Regulatorna komisija”, rekla je Milekićeva, naglašavajući da ERS poslije toga neće podnositi dodatne zahtjeve.

25 Shares
25 Shares
Copy link