Miladinu Šobiću nacionalna penzija

Legendarni crnogorski kantautor Miladin Šobić dobio je status istaknutog kulturnog stvaraoca i doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu jedne i po prosječne zarade, odlučila je Vlada Crne Gore, na osnovu prijedloga Ministarstva kulture.

Miladin Šobić na uručenju nagrade 13. jul
Miladin Šobić na uručenju nagrade 13. jul

Autor brojnih poznatih numera, poput “Ne pokušavaj mijenjat me”, “Od druga do druga”, “Sunce tebi, sunce meni”, “Kad bi došla Marija”, 2016. godine dobio je godišnju nagradu “13. jul”, iako je bio na spisku kandidata za nagradu za životno djelo.

Osvajanjem nagrade “13. jul”, Šobić je ispunio i posljednji uslov za dobijanje priznanja istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore, jer prema propozicijama, umjetnik mora imati najmanje pet nagrada od kojih je bar jedna državna.

Miladin Šobić je rođen u Nikšiću 7. januara 1956. godine. Autorskom pjesmom “To sam ja” 1975. godine zakoračio je u svijet muzike i profesionalno.

Kao autor izražajnog senzibiliteta i dalje je aktuelan kod publike koja prati autentičan zvuk nikšićkog pop-roka. Obrade originalnih melodija Miladina Šobića često su zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra.

Na ime nacionalne penzije nikšićki kantautor će mjesečno primati 748,5 evra.

Autor