Početna  /  „Ми волимо књигу“: Библиотека у Билећи наградила највредније читаоце у 2019. години
Hercegovina

„Ми волимо књигу“: Библиотека у Билећи наградила највредније читаоце у 2019. години

У просторијама Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ у Билећи вечерас је одржан књижевно-музички колажни програм под називом „Ми волимо књигу“. Овом приликом колектив Библиотеке наградио је највредније читаоце у 2019. години у различитим узрасним категоријама (предшколски, основци, средњошколци, студенти и одрасли читаоци).

Диплому симболичног наслова „Ми волимо књигу“ и пригодне награде добили су: Давид Милошевић, Алекса Бошњак, Татјана Ђорђић, Наташа Глушац и Радослав Мркаић. Признања и поклоне уручили су чланови Управног одбора Библиотеке Данијела Капор и Ивана Шаренац.

Честитајући награђеним читаоцима, директорка Библиотеке Ирена Дунђер истакла је значај ове традиционалне акције за популаризацију књиге и укупно дјеловање ове установе која спада у ред најстаријих институција ове врсте у региону јер обиљежава 85 година постојања и рада. Библиотека располаже са око 25.000 књига, а у 2019. години имала је око 1.100 чланова.

– И поред електронских презентација свега и свачега, па и књиге, она, да тако кажемо није „изашла из моде“. Још увијек је велики број оних који воле да осјете папир под прстима, да осјете мирис књиге и да се изгубе у свијету који сами стварају читајући. Читајући књигу, човјек обогаћује себе, свој рјечник и свој језик. И поред скромних средстава с којима Библиотека располаже, настојаћемо и у наредном периоду да повећамо број наслова и наравно читалаца, те да приређујући промоције, књижевне вечери и сличне културне манифестације доприносимо развоју културе и културне мисли и образовања у нашем граду. Посебно би нас обрадовало обезбјеђење средстава за реновирање Библиотеке, што би био лијеп поклон поводом јубиларне 85. године њеног постојања – нагласила је Дунђерова.

У оквиру вечерашњег колажног програма одабране стихове познатих домаћих пјесника који су били гости Библиотеке у протеклом периоду Благоја Баковића, Радинка Крулановића и Гојка Ђога, те дјечјег пјесника Радмиле Шиник читале су ученице Средњошколског центра „Голуб Куреш“: Анђела Џелетовић, Драгана Бољановић и Ивона Шакотић, те дјеца из Дјечјег вртића „Будућност“: Јана Милићевић, Јован Милошевић, Јована Асановић и Софија Роган.

Гости овог књижевно-музичког колажног програма били су чланови екипе младих историчара Основне школе „Петар II Петровић Његош“ из Билеће: Драгана Вујовић, Павле Михић и Ана Медан и њихов ментор професор Миленко Кешељ. Они су на Међународном квизу „Немањићи“ који је организован поводом 800 година аутокефалности СПЦ освојили друго мјесто у конкуренцији од око 300 екипа са преко 1.000 такмичара из Србије, Републике Српске, региона и дијаспоре. У знак сјећања на ово вече, уз честитке за постигнути успјех, колектив Библиотеке уручио им је вриједне књиге.

Програм вечери акордима на гитари уљепшао је Димитрије Самарџић.