Početna  /  MH saznaje: SDS sa kandidatima za obje inokosne funkcije ide u pregovore sa opozicijom
Izdvajamo Teme i komentari

MH saznaje: SDS sa kandidatima za obje inokosne funkcije ide u pregovore sa opozicijom

Rukovodstvo SDS-a uskoro bi trebalo da objavi imena svojih kandidata za dvije najvažnije pojedinačne izborne funkcije – predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, ekskluzivno saznaje Moja Hercegovina.

Kako za naš portal tvrde izvori iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj, aktuelni načelnik Teslića, Milan Miličević, trebalo bi da bude imenovan kao kandidat SDS-a za predsjednika RS, dok bi šef te stranke, Mirko Šarović, bio kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Sagovornici Moje Hercegovine, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da će nakon što Predsjedništvo SDS-a objavi imena kandidata za obje najvažnije inokosne funkcije ta stranka krenuti u pregovore s ostalim opozicionim partijama, prvenstveno PDP-om, kako bi se dogovorio zajednički nastup na oktobarskim izborima.

“Objavljivanje imena kandidata za dvije najvažnije funkcije pokazaće snagu i spremnost SDS-a da kao najveća opoziciona stranka predvodi borbu za promjene u Republici Srpskoj. Apsolutno poštujemo odluku PDP-a da Jelenu Trivić imenuje kao svog kandidata za predsjednika RS, a SDS će po istom principu imenovati svoje kandidate. Poslije toga ćemo sjesti i razgovarati sa PDP-om i svim drugim opozicionim strankama, pojedinicima i udruženjima kako bismo dogovorili zajednički nastup i podržali kandidate koji imaju najveće šanse za pobjedu nad kandidatima režima”, ističu naši izvori.

Oni, između ostalog, potvrđuju i to da su potpune dezinformacije da je bilo ko iz vrha SDS-a razgovarao sa liderom DNS-a Nenadom Nešićem i navodno dogovorio saradnju na štetu kandidature Jelene Trivić.

“Kao što je javno rekao predsjednik Šarović, takvog dogovora sa Nešićem nema, niti će ga biti”, tvrde naši sagovornici.

Nakon promocije kandidata, prema saznanjima našeg portala, biće ostavljen prostor da se, dogovorom unutar koalicije, jedan od njih naknadno povuče u korist kandidata druge opozicione stranke.

Politički analitičar Velizar Antić za Moju Hercegovinu kaže da vjeruje da SDS, ipak, neće u konačnici dati dva kandidata za inokosne funkcije jer bi takva odluka, prema njegovim riječima, u potpunosti narušile sve dosadašnje odnose unutar opozicije i otvorila put pobjedi kandidatima vlasti.

“Pošto je PDP već dao svog kandidata za jednu od dvije inokosne funkcije, SDS će dati drugog kandidata”, smatra Antić.

Na molbu da prokomentariše to što SDS, kao najveća opoziciona stranka, i dalje kalkukiše s objavom imena svojih kandidata, Antić odgovara da je to “pravo pitanje za vrh SDS”.

“Mi još uvijek ne znamo ni ime kandidata vladajuće koalicije. Možda u SDS-u čekaju i taj trenutak da bi dali svog kandidata. Jedno je sigurno, iskristalisala su se tri imena koja bi mogla biti kandidati SDS-a. To su Mirko Šarović, Milan Miličević i Nebojša Vukanović. Sva trojica kandidata imaju određene prednosti i nedostatke. Mirko Šarović sa pozicije predsjednika SDS-a, Milan Miličević kao načelnik opštine Teslić i sa epitetom pobjednika u ovoj opštini, te Nebojša Vukanović, kao jedan od najprepoznatljivijih opozicionih poslanika i veliki protivnik režima”, kaže Antić.

Međutim, on kao “problem” sa podrškom Nebojši Vukanoviću od strane SDS-a vidi u tome što, kako kaže, Vukanović nije član te političke partije.

“Takođe, veliki problem za SDS bila bi podrška Nebojši Vukanoviću jer on, za sada, planira da izađe na izbore samostalno sa svojom listom. Mislim da SDS, kao najveća politička partija u opoziciji, sebi ne bi smjela da dopusti da podrži dva kandidata opozicije za inokosne funkcije koji nisu članovi SDS-a. Sa takvim potezom bi sasvim sigurno nanijeli veliku štetu samoj partiji i ne vjerujem da će to sebi dozvoliti. Podrška Nebojši Vukanoviću od strane SDS-a je, po mom mišljenju, moguća samo u slučaju da naprave neku vrstu koalicije sa Vukanovićevim pokretom i da eventualno naprave neku širu opozicionu koaliciju okupljenu oko SDS i Pokreta za pravdu i red”, smatra Antić.

Podsjećamo, do sada su zvanične kandidature saopštili PDP, koji je predložio Jelenu Trivić za jednu od dvije najznačajnije funkcije, sa naglašenom željom da to bude pozicija predsjednika Republike Srpske te DNS koji je nedavno kao kandidate predstavio Nenada Nešića, za člana Predsjedništva BiH te Radislava Jovičića, za poziciju prvog čovjeka Republike. Vladajući blok još nije saopštio kandidate ali je poznato da će jedan od njih biti lider SNSD-a Milorad Dodik, koji još uvijek ne zna koju će poziciju ciljati, dok se pretpostavlja da će najveća partija u Srpskoj dati i drugog kandidata. Od koalicionih partnera jedino je Ujedinjena Srpska spominjala mogućnost promocije vlastitih kandidata, Nenada Stevandića i Darka Mladića (op.aut. koji nije član pomenute stranke), dok se ostali nisu izjašnjavali te se pretpostavlja da će podržati kandidate SNSD-a.

9 Shares
9 Shares
Copy link