Početna  /  MH na protestima u Banjaluci (UŽIVO): Veliki broj građana se okupio u Parku "Mladen Stojanović“ (FOTO)
Hercegovina Republika Srpska

MH u Banjaluci (UŽIVO): Opozicija najavljuje dolazak većeg broja građana, očekuje se obraćanje partijskih lidera

U Banjaluci su u toku protesti opozicije pod nazivom “Oslobodimo Srpsku” i kontramiting vladajuće koalicije pod nazivom “Srcem za Srpsku! Stop izdaji”

protesti_bl_mh_7

13:05 – U banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” počeo je protest pod sloganom “Oslobodimo Srpsku”, u organizaciji stranaka okupljenih oko Saveza za promjene, prenosi ATV.

Početak protesta bio je pomjeren sa 12.00 na 13.00 časova zbog, kako su naveli organizatori, pristizanja još jednog broja autobusa.

Organizatori su najavili da će se u prvom dijelu protesta okupljenima obratiti penzioneri, sinovi poginulih boraca, nezaposleni i poljoprivrednici, a nakon toga i predstavnici Saveza za promjene.

Organizatori skupa prethodno su pročitali okupljenima proglas, koji je ranije objavila opozicija, a u kojem se ističe da se ovaj protest održava “zbog katastrofalnog stanja u koje je dovela aktuelna vlast Republiku Srpsku”.

13:02 – Građanima na mitingu vladajuće koalicije se obraća Marko Pavić, predsjednik DNS-a, prenosi ATV.

“Teško mi pada kada prođem pored plakata gdje piše Oslobodimo RS. Od koga da se oslobodi pitam ih sad. Zar nam treba scenario kakav je bio u Libiji, Ukrajini i drugim zemljama gdje je došlo do velikih nemira”, smatra Pavić.

miting_trg_banjaluka_mh_2

——————–

12:30 – U park Mladen Stojanović došli su svi lideri opozicije sa svojim aktivistima i zatražili su strpljenje jer se očekuje dolazak još većeg broja građana.

Prisutnima se obratio samo Nikola Dronjak, koji je, najavljujući video monologe glumaca iz Srbije, rekao: “Molim vas za još malo strpljenja, a sada ćemo da se podsjetimo kako je najveći balkanski lopov Milorad Dodik opljačkao Republiku Srpsku.

———————

12: 00 – U banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” Građanima je na razglas pušten proglas koji je ranije objavila opozicija, u kojem je se ističe da se veliki narodni protest održava zbog, kako su naveli, katastrofalnog stanja u koje je dovela aktuelna vlast Republiku Srpsku. prensosi ATV.

Navodi se, između ostalog, da će protesti, koji su zakazani u skladu sa zakonom, biti nenasilni.

Protest opozicije obezbjeđuju pripadnici banjalučke agencije “Sektor sekjuriti”, koje je angažovao Savez za promjene, a u neposrednoj blizini skupa prisutni su i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Okupljeni građani nose transparente na kojima piše “Dole Vlada”, “Gotovo lopovi”, “Biro naš dom”, “Znamo da vam je dobro, a kako je narodu”, “Možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete”, “Gladna Srpska”.

Dodik: Želim da Republikom Srpskom vladaju stabilnost i mir

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da želi da Srpskom vladaju stabilnost i mir, prenosi SRNA.

“Želim da Republikom Srpskom vladaju stabilnost i mir i da probleme rješavamo u institucijama, da se međusobno uvažavamo i političke razlike rješavamo u institucijama Republike”, rekao je predsjednik Dodik novinarima ispred Palate Republike u Banjaluci odakle je pješke krenuo prema Trgu Krajine gdje uskoro treba da počne miting vladajuće koalicije “Srcem za Srpsku-Stop izdaji!”

dodik_mh_1_protesti

On je svim građanima poželio uspješnu i stabilnu Republiku Srpsku.

Sa predsjednikom Republike na Trg Krajine krenuli su i premijer Željka Cvijanović, poslanici SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poslanici i delegati u parlamentu BiH, te visoki funkcioneri SNSD-a.

———————

U Banjaluci je održan sastanak lidera opozicije sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem.

Nakon sastanka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, predstavnici opozicije su rekli da nisu odustali od protestne šetnje, i da će o tome odlučiti naknadno.

Istakli su da očekuju da će skupovi proteći u najboljem redu i da neće biti nereda.

U slučaju da protestna šetnja krene, MUP Srpske upozorava da će sva odgovornost za eventualne nerede biti na opoziciji.

Podsjećamo, MUP Srpske je prethodno zabranio šetnje oba skupa.

———————

11.31 – Na Trg Krajine će se uskoro iz Palate Republike uputiti predsjednik Srpske Milorad Dodik, piše RTRS.

miting_trg_banjaluka_mh_1

11:30 – Srpski član Predsjedništva BiH i član PDP-a Mladen Ivanić je kazao da će okupljanje proći mirno i dostojanstveno, te da neće doći ni do kakvih nemira, piše N1.

11:15 – Blizu 4.000 ljudi okupilo se u parku “Mladen Stojanović” gdje su došli kao pristalice opozicije, okupljeni pod parolom “Oslobodimo Srpsku”.

protesti_bl_mh_6

protesti_bl_mh_5

Pristalice opozicije biće kilometar i po udaljene od mitinga “Srcem za Srpsku! Stop izdaji” koji na Trgu Krajine u isto vrijeme organizuje republička vlast, a policija će se pobrinuti da se suprotstavljeni blokovi ne susretnu.

Pojedine banjalučke ulice su već zatvorene, a na njima je raspoređena policija.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina
protesti_bl_mh_1
Foto: Moja Hercegovina
0 Shares
0 Shares
Copy link