Početna  /  MH istražuje: Zašto su “škaljarci” i “kavčani” izabrali Srpsku za novu bazu sakrivanja?
Istrage Izdvajamo

MH istražuje: Zašto su “škaljarci” i “kavčani” izabrali Srpsku za novu bazu sakrivanja?

Za samo mjesec dana u Banjaluci su uhapšeni pripadnici i „škaljarskog“ i „kavačkog klana“, što je izazvalo zabrinutost domaće javnosti te otvorilo pitanje zašto pripadnici ove dvije izuzetno opasne kriminalne grupe sve češće traže utočište u Republici Srpskoj i ko im pruža zaštitu.

Vlasti u Crnoj Gori, a prvenstveno u Srbiji nedavno su krenule u žestok obračun sa pomenutim klanovima, zbog čega su pojedini kriminalci odlučili da prebjegnu u Srpsku, očito smatrajući kako je ona trenutno najsigurnije utočište za njih. Ono što posebno zabrinjava, jeste da su im zaštitu pružali bivši i sadašnji pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Hapšenja

Podsjetimo, početkom avgusta u centru Banjaluke uhapšen je “kavčanin” Almir Jahović, za kojim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica.

Riječ je o osobi koja je visokorangirana u strukturama „kavačkog klana“. Jahović je uhapšen kada je došao da preuzme pasoš, koji mu je izrađen na lažno ime. Zajedno sa njim, uhapšen je i bivši policajac Dalibor Ćurlik, kao i Ljuban Poletan, a obojica su poznati policiji duži niz godina, po brojnim krivičnim djelima.

Jahovića policija traži zbog pokušaja ubistva dvije osobe u Crnoj Gori. Ćurlik i Poletan su osumnjičeni za krađu identiteta, ali i pomaganje Jahoviću da dođe do lažnih dokumenata BiH.

Oni su našli osobu koja ranije nije vadila dokumenta, pa su na ime Ilija K. pripadniku „kavačkog klana“ izvadili dokumenta. Jahović je zatim predao zahtjev za hitno izdavanje pasoša i Ćurlika označio kao osobu koja će podići ovaj dokument umjesto njega. U međuvremenu policija je otkrila lažni identitet Jahovića i čekala da Ćurlik preuzme pasoš. Kada je Ćurlik uzeo dokument i krenuo da ga preda Jahoviću, pratila ga je policija a zatim ih sve uhapsila na parkingu u blizini Ferhadije.

Samo 15 dana prije toga, u Banjaluci su uhapšena i tri inspektora MUP Srpske zbog sumnje da su pomagali pripadniku „škaljarskog klana“ Milošu Božoviću.

Tada su privedeni inspektori Mladen Milovanović, Gorana Rečević i Predrag Vatreš. Oni su osumnjičeni da su pomagali Božoviću u njegovom skrivanju u Banjaluci, kao i da su ga vozali službenim policijskim vozilima, kako bi prikrili njegov identitet. Rečevićeva i Vatreš su pušteni da se brane sa slobode, a Milovanović je u pritvoru.

Inače, Božovića crnogorski mediji povezuju sa „škaljarskim klanom“, a već dvije godine se nalazi na Interpolovoj potjernici zbog ubistva. Njemu se u odsustvu sudi zbog podstrekavanja na ubistvo, koje se desilo 2019. godine u centru Nikšića.

Pod zaštitom službe

Stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović kaže za Moju Hercegovinu da su „kavčani“ i „škaljarci“ grupe, ali da još niko nije sa sigurnošću otkrio ko čini vrh njihove kriminalne organizacije.

Darko Trifunović

„Niko nije dotakao kriminalnu organizaciju kojoj oni pripadaju. Da postoji kriminalna organizacija pokazuje i to što cijene narkotika nisu skočile nakon njihovog hapšenja, već su čak sada i jeftiniji. Iza te organizacije stoji jedna strana služba sa istoka, koja je doslovce napravila te čitave grupe. Omogućila im velike količne kokaina. Upravo preko toga htjela je da odvoji novac za crne operacije“, pojašnjava Trifunović.

Prema njegovim riječima, upravo ta služba sa istoka, je glavni razlog zašto kriminaci bježe u Srpsku.

„Ta strana služba ima izuzetno veliki uticaj na Republiku Srpsku, i zato se svi oni koji su razbježani sklanjaju tu, jer ih njihovi predstavnici mogu tu zaštiti. Iz Republike Srpske mogu direktnim letovima da nestanu“, ističe Trifunović i dodaje da je sličan slučaj sa Dijanom Hrkalović koje više nema u Srbiji, niti se igdje javno pojavljuje.

Trifunović za naš portal tvrdi da, kada bi se sabrali svi uhapšeni kriminalci ovih grupa u regionu, da se ne može napraviti jedan intelektualac koji može da vodi organizaciju. On pojašnjava da kada je u pitanju i Srbija i Republika Srpska, da se tu vodi „geopolotička igra titana“, misleći na Ameriku i Rusiju.

„Kada je riječ i o hapšenju Darka Šarića i njegove organizacije, i iza njih je stajala ta ista strana služba sa istoka. A iza hapšenja Šarića, kao i pripadnika ovih klanova stoji američka DEA, a koja je sarađivala sa BIA“, kaže Trifunović.

Dodaje da je cilj DEA da puteve droge stave pod svoje tokove i tako spriječe oponente.

Darko Šarić
Banjaluka pogodna za skrivanje

Banjalučki advokat Saša Labotić, ranije je objasnio za medije da je posljednjih godina prisutna pojava bježanja od pravde u regionu. Dok je za „naše“ bjegunce omiljena Sremska Mitrovica, bjeguncima iz Srbije i Hrvatske utočište je postala Banjaluka.

„Banjaluka je pogodna, jer je najveći grad u Republici Srpskoj i u njoj bjegunci mogu imati sadržajniji život, za razliku od nekih drugih, manjih mjesta, gdje bi ovakve osobe odmah upale u oči i lako bi se otkrile“, objasnio je pomenuti advokat.

Labotić ističe da bjegunci često mijenjaju svoja imena i prezimena na legalan, ali i ilegalan način. Legalno je, objašnjava Labotić, kada bjegunci iskoriste vakuum prostor od presude do upisivanja u zvanične evidencije kazni.

„Zakonom postoje ograničenja u promjeni imena, pa se tako nalaže da se ime ne smije mijenjati ukoliko je raspisana međunarodna potjernica. Međutim, bjegunci iskorištavaju taj vakuum prostor, ako je pravosnažno okončan postupak, dakle ako formalno ima presudu, ali ona još uvijek nije upisana u zvanične evidencije, pa bježe kako bi izbjegli odsluženje zatvorske kazne“, objasnio je Labotić.

Na ovaj način kriminalci vješto izbjegavaju sistem.

„Naravno tu su i drugi, ilegalni načini promjene identiteta, kada posredstvom zloupotreba određeni služenici omogućavaju kriminalcima dobijanje novih dokumenata“, naveo je Labotić.

Spriječen obračun na Jahorini

Kada je riječ o ratovima ovih kriminalnih klanova i njihove povezanosti sa Republikom Srpskom, treba podsjetiti i na slučaj iz februara ove godine, za koji se sumnja da su tada pripadnici MUP Republike Srpske spriječili obračun pomenuta dva klana na Jahorini.

Policija je tada došla do informacije da na pomenutoj planini borave tri istaknuta člana „škaljarskog klana“ zbog čega je ubrzo organizovano njihovo hapšenje. Tada su uhašeni Milan Kršić, Filip Roganović i Boban Sjekloća, svi iz Cetinja. Oni su označeni kao visokorangirani članove ovog kriminalnog klana.

Hapšenje jednog od “škaljaraca”

Ono što je izazvalo posebnu pažnju bezbjednosnih agencija jeste i informacija da je u tom periodu na Jahorini boravila i Tamara Zvicer, supruga Radoja Zvicera, kojeg su sve bezbjednosne agencije u regionu označile kao vođu suparničkog „kavačkog klana“.

Upravo zbog te informacije sumnjalo se da je možda pomenuta trojka došla na Jahorinu kako bi nju pratili i čekali dolazak njenog supruga i tako organizovali njegovu likvidaciju.

Tamara Zvicer je uočena na Jahorini

U julu prošle godine na Palama uhapšen je još jedan žestoki momak iz Crne Gore, pripadnik „škaljarskog klana“. Riječ je o Nikoli Ivoviću, koji se teretio da je u Herceg Novom ubio Stefana Šarovića. Nakon hapšenja u Srpskoj izručen je Crnoj Gori.

Ivović je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice zbog ubistva u Crnoj Gori, a policija Republike Srpske mjesec ranije je u Istočnoj Ilidži uhapsila i Dušana Šilja, koji je takođe osumnjičen za ubistvo Šarovića.

Kao jedan od motiva likvidacije, crnogorska policija je ranije navodila da se radilo o obračunu kriminalnih klanova iz Kotora.

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica osumnjičenih mladića su bliski su pripadnicima “škaljarskog klana“, dok je ubijeni Šarović bio u prijateljskim odnosima sa pojedinim osobama bliskim “kavačkom klanu”.

Ubice iz Srpske

Kada se god pisalo o kriminalnim klanovima, uvijek se spominjalo da pojedini istaknuti članovi dolaze iz Republike Srpske.

Tako se spominjalo da je za „škaljarski klan“ radio i Saša Vidović koji je bio osuđen na 19 godina zatvora zbog mafijaške likvidacije Miroslava Lazarevića u Palama. Tokom izdržavanja kazne, on se prošle godine ubio u zatvoru u Foči, a važio je za jednog od najopasnijih zatvorenika.

Hapšenje Saše Vidovića

Vidović je povezivan sa ubistvom jednog od vođa navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi. Stanković je ubijen na gotovo identičan način kao i Lazarević. Nasljednik Saleta Mutavog na čelu kriminalnog klana u Srbiji bio je Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, protiv koga je pravosuđe Srbije podiglo optužnicu po kojoj se tereti za više monstruoznih ubistava, kao i trgovinu narkotika, silovanje i druga krivična djela.

Banjalučanin Srđan Popović nedavno je u Crnoj Gori u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Gorana Đuričkovića. Đuričković je ubijen u Budvi, a mediji su ga povezivali sa „škaljarskim klanom“.

Srđan Popović

Popović se trenutno nalazi u zatvoru u Austriji, gdje služi kaznu zbog droge.

I Darko Elez, koga su mediji proglašavali nezvaničnim gospodarom podzemlja Republike Srpske, nakon izlaska u zatvoru dobro je kotirao u „kavačkom klanu“ i imao je svoju kriminalnu grupu unutar njega. On je uhapšen nakon pada Velje Nevolje u Beogradu, a u međuvremenu je izručen u BiH zbog drugih kriminalnih dijela.

8 Shares
8 Shares
Copy link