Početna  /  MH ISTRAŽUJE Radnici „Nove Borje“ optužuju direktora za utaju poreza, nadležni se prave nijemi
Istrage Izdvajamo

MH ISTRAŽUJE Radnici „Nove Borje“ optužuju direktora za utaju poreza, nadležni se prave nijemi

Radnici drvne industrije „Nova Borja“ u Tesliću podnijeli su nedavno krivičnu prijavu protiv direktora Stojka Petkovića koju je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva – odbacilo, saznaje portal MojaHercegovina. Razlog pomenute odluke nije neosnovanost optužbi radnika već, kako je obrazloženo, to što je pričinjena šteta manja od 200.000 maraka.

Radnici su prijavu podnijeli zbog povrede osnovnih prava radnika (utaja poreza i doprinosa) i zbog nezakonitog postupanja u privrednom poslovanju. U prijavi se navodi kako radnici „Nove Borje“ godinama trpe konstantna kršenja radničkih prava i zakona.

Plata u koverti, u Poreskoj muk

„Godinama nam se plata isplaćuje u koverti i to cijeli iznos koji često nije obračunat u skladu sa zakonom. Računi preduzeća su blokirani godinama, a preduzeće izmiruje plate radnicima ‘na ruke’. Nejasno je na koji način je firma dobijala novac za gotovinsko plaćanje radnika. S obzirom na to da ‘Nova Borja’ ima više od 50 zaposlenih radnika, u pitanju nije par stotina, već par hiljada maraka mjesečno“, stoji u krivičnoj prijavi.

Od 2020. godine nisu uplaćivani doprinosi za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

„Iako smo te doprinose pošteno zaradili, sada smo oštećeni za staž. Pogotovo radnici koji bi mogli ostvariti pravo na penziju, ali ne mogu, jer im nisu uplaćeni doprinosi, kao i radnici koji su prinuđeni da iz ličnih sredstava plaćaju sebi terapije i liječenje. To je direktna povreda osnovnih radničkih prava“, ističe se u prijavi.

Radnici su se, kako se navodi, više puta obraćali nadležnim institucijama, naročito Poreskoj upravi Republike Srpske koja nije preduzela ništa, pa se „stiče utisak da pojedina odgovorna lica iz te institucije sarađuju sa nesavjesnim poslodavcem i poreskim dužnikom“.

„Bitno je napomenuti da je na teret imovine preduzeća upisana hipoteka na iznos kredita od 11.000.000 u korist preduzeća ‘Interlignum’ iz Teslića. Vlasnik i odgovorno lice ‘Interlignuma’ je Stojko Petković koji je direktor i ‘Nove Borje’. Napominjemo da su pojedini radnici imali izvršne sudske presude koje su upisane u C teretnom listu nekretnina ‘Nove Borje’ koje još nisu izmirene“, stoji u prijavi.

Kredit za “Borju” na računu drugog preduzeća

Računi firme su i tada bili blokirani, što izaziva sumnju da se namjerno iznos kredita isplaćivao na račun drugog preduzeća kako bi se izbjeglo da pravna i fizička lica koja su imala potraživanja po osnovu blokade računa na bi naplatila. Čim bi se sredstva od dobijenog hipotekarnog kredita uplatila na blokirani račun, redoslijedom izvršenih blokada izmirivali bi se povjerioci.

„Sve ovo ne bi bilo moguće da direktor Stojko Petković nije postupao suprotno zakonu te, putem povezanog privrednog društva ‘Interlignum’ i ‘Inetrio Repro’ prodavao robu koju smo mi proizvodili. On je tu robu prodavao, ali tako da naše preduzeće od toga nije imalo niti jednu marku, a mi radnici nemamo uplaćene ni doprinose i nemamo pravo na liječenje niti možemo ostvariti prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja“, navode ogorčeni radnici u krivičnoj prijavi.

Iz Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva odgovorili su da ni jedno od krivičnih djela koje se stavljaju na teret Stojkoviću nije u njihovoj nadležnosti.

„Izuzetak je jedino krivično djelo utaje poreza i doprinosa koje jeste u nadležnosti Posebnog odjeljenja, ali samo ako se radi o ovom djelu kada iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 maraka. Za to sada ne postoje osnovi sumnje“, stoji u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.

Radnici razočarani u institucije, tužiće Srpsku

Jedna od radnica „Nove Borje“ Stana Radić kaže za MojuHercegovinu kako radnici ove firme planiraju da dođu sljedeće sedmice u Republičko javno tužilaštvo i da se uvjere šta se dešava s krivičnim prijavama koje su podnijeli protiv Petkovića.

„Dobila sam otkaz, ali nas četvoro smo podnijeli tužbu za nezakonit otkaz. Razočarala sam se u institucije. Niko ne radi svoj posao. Dobila sam odgovor od inspektora da nema nepravilnosti u mom otkazu. Pisaću unutrašnjoj kontroli Republičkog inspektorata. Pisala sam i unutrašnjoj kontroli Poreske uprave Srpske. Svima pričam i pišem, ali sam razočarana neradom. Ispada da smo mi radnici krivi. Razmatramo da tužimo Republiku Srpsku. Ići ćemo do Struzbara ako bude trebalo“, kazala je naša sagovornica.

Radićka priča da većina radnika u ovoj drvnoj industriji nije dobila plate još od avgusta prošle godine, a ona i još neki, koji su na posao vraćeni po sudskim presudama, čak od marta 2023. godine. Doprinosi im nisu uplaćeni od maja 2018. godine.

„Nas 47 radnika, koji se ne slažemo sa ovim načinom rada i postupanja, skupili smo potpise i poslali ih u Inspektorat RS u Doboju. Tražimo da se obavi kontrola i da nam se isplate plate u skladu sa zakonom. Umjesto toga, samo su nas poslali kućama bez ikakvog obrazloženja i rješenja. Mi to ne možemo da prihvatimo i dogovorili smo se da ćemo sutra doći na posao, a pozvali smo i medije da idu sa nama“, kaže Radićka.

Kaže da se obraćala Inspektoratu RS, Poreskoj upravi i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, ali da niko od njih nije učinio ništa da bi se situacija u firmi promijenila.

„Isplaćivali su mi plate ispod minimalca, iako kao radnik sa 27 godina radnog staža ostvarujem pravo na uvećanje plate po osnovu minulog rada i to za 59,50 KM, što u zbirnom iznosu sa minimalcem iznosi 759,50 KM. Osim toga, zbog neplaćenih doprinosa odnosno osiguranja, terapiju za visok krvni pritisak sama plaćam iako od aprila nemam platu“, priča Radićka.

Poslodavac kažnjavan

Investiciono-razvojna banka RS prodala je „Novu Borju“ preduzeću „Interlignum“ za 350.000 maraka 2017. godine. „Interlignum“ se tada obavezao da će za dvije godine uložiti 4,7 miliona maraka i zaposliti 250 radnika. Vlada RS je i ranije ugovorila prodaju „Nove Borje“ preduzeću „Interlignum“ za 6,3 miliona KM, ali taj novac nikad nije uplaćen zbog čega je taj ugovor na kraju raskinut. „Nova Borja“ nastala je na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije „Borja“ koju je nakon višegodišnjeg stečajnog procesa kupila Vlada RS putem licitacije za 7,35 miliona KM.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da je republički inspektor prema poslodavcu preduzeo višestruke mjere izricanja novčanih sankcija i pokretanja prekršajnih postupaka.

„Poslodavcu je zbog neizvršavanja rješenja inspektora kojim je naloženo otklanjanje nepravilnosti izrečena novčana kazna, a u Osnovnom sudu u Tesliću podnesene i prekršajne prijave protiv poslodavca. Usmeni pretres pred sudom još nije održan“, kažu u Inspektoratu RS.

U Poreskoj upravi RS takođe kažu da su sve preduzeli i da su do sada naplatili dio duga „Nove Borje“, a da su im računi i dalje blokirani.

„Pored toga, postupak prinudne naplate sprovodi se i na pokretnim stvarima. Okončani su popis i pljenidba pokretnih stvari i toku je procjena vrijednosti zaplijenjene imovine, nakon čega će biti prodati. Takođe, pred Osnovnim sudom u Tesliću vodi se postupak na nekretninama u vlasništvu ‘Nove Borje'“, kažu u PU RS.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap