Početna  /  MH istražuje: Nema ništa od kovid pasoša, nismo se ni mrdnuli od početnih pregovora!
Izdvajamo Teme i komentari

MH istražuje: Nema ništa od kovid pasoša, nismo se ni mrdnuli od početnih pregovora!

Premda je u više navrata najavljeno da će vakcinisani građani BiH biti u mogućnosti da dobiju takozvane “kovid pasoše” za dva mjeseca, šest mjeseci ili do kraja godine, od toga izgleda nema ništa, jer se u pripremi za ovaj posao nije mrdnulo od početnih pregovora.

Kako saznaje Moja Hercegovina, stvar je zapela oko nepostojanja dogovora ko će uopšte izdavati potvrde o imunizaciji, neophodne za nesmetan prelazak građana preko granice, zbog čega smo u vrijeme kada se uveliko planira treća doza i dalje nesigurni da li sa postojećim priznanicama možemo van države.

FBiH nema ni evidenciju

Ankica Gudeljević

Na naša pitanja u vezi izdavanja kovid pasoša u Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je zaduženo za organizaciju izdavanja ličnih dokumenata kažu da je oblast zdravstva, imunizacije, vakcinisanja, vođenja evidencije vakcinisanih, pa samim tim i izdavanje potvrda u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta. Potvrdili su nam da su početkom maja počeli konsultacije na svim nivoima uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u BiH i olakšavanja slobodnog kretanja građana, ali da dalje od toga nisu mrdnuli.

“Održan je i sastanak sa predstavnicima EU delegacije u BiH u junu, na kojem su predstavljeni uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica za prepoznatljivost nacionalnih covid-19 potvrda. Ministarstvo civilnih poslova BiH je na ovu temu pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Savjet ministara BiH te očekujemo da se ova informacija razmotri u što skorijem periodu te se po istoj donesu odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja radi uvođenja sistema digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana”, rekli su u ovom ministarstvu na čijem je čelu ministarka Ankica Gudeljević.

Oni su istakli da razni nivoi vlasti izdaju određene vrste dokumentata, neki i sa QR kodom koji prati standarde EU.

“Republike Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju uspostavljenu evidenciju građana i mogućnost izdavanja potvrda. Za sada to još nije učinjeno u Federaciju BiH, gdje postoje parcijalna rješenja u nekim kantonima. Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH, odnosno druga pravna lica imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH sa postojećim dokumentima – potvrdama u vezi njihovog kovid statusa”, rekli su i dodali da je u toku pribavljanje svih obrazaca potvrda koje se izdaju u BiH i koje će biti proslijeđene zemljama EU i koje to budu tražile.

Slobodan Stanić

“Dogovora nema niti će ga biti”

Bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić kaže da se kovid pasoši nalaze na sredini puta između dvije krajnosti, onih koji bi da iskoriste ovu situaciju da centralizuju zemlju i onih koji bi da je decentralizuju. Zato dogovora nema i neće ga ni biti.

“Sve sam rekao i napisao još prije 10 mjeseci, dobronamjerno i kao opozicionar, prije nego što su stigle prve vakcine u BiH. Trebalo je da se iskoristi vrijeme i usaglasi šta je potrebno, a onda da se primijeni blagovremeno. Međutim, niko ništa nije uradio niti je bilo šta preduzeo ili započeo. Rekao sam im da će ovo biti maraton, a ne trka na 100 metara, da treba dodati dva sprata na Infektivnoj klinici, da treba graditi kovid bolnicu a ne garažu, ali niko ništa. Rade po svome i evo dokle smo došli. Da su po dan dogovarali, do sad bi nešto uradili”, kaže Stanić za Moju Hercegovinu.

On kaže da zbog kočenja političke prirode, po starom običaju trpe građani, posebno oni koji odlaze na rad u inostranstvo. Zbog toga su se mnogi među njima odlučili na vakcinaciju u Srbiji, sve samo da dobiju validnu ispravu koja će im omogućiti da putuju bez rizika da ih neko vrati sa granice.

“Čovjeku se na kraju dana isplati da se, pored vakcina koje ima kod nas, provoza do Srbije i tamo riješi sve i dobije kovid pasoš u roku od pola sata. Kod nas je to političko pitanje, mi ne damo da se ono riješi na nivou BiH, a nemoguće je riješiti na bilo kojem drugom. I u ovoj situaciji želimo da glumimo državu, a oni drugi bi nešto da centralizuju. Zapravo je trebalo samo da se vidi koje modele primjenjuje naše okruženje i da to primijenimo. Problem je u tome što ne mogu da nađu sredinu i po njoj da se ravnaju u korist građana”, kaže Stanić.

Naš sagovornik kaže da se tome dodaje drugi problem, nepostojanje predstave o tome ko se sve vakcinisao u Srbiji.

“Do danas nemamo potpune podatke o tome. Govorio sam da daju ljudima po 100 maraka ako se prijave da su se vakcinisali u Srbiji. Tako bi dobili potpuni broj, a ne bi bio trošak, jer se svakako uštedjelo na njima, nije se kupovala vakcina. Naša je imunizacija mnogo bolja nego što izgleda. Da su tada riješili, sada ne bi imali problem. Kao kad ne riješiš drva u junu, pa u novembru ne znaš šta da radiš”, rekao je Stanić za Moju Hercegovinu.

0 Shares
0 Shares
Copy link