Početna  /  MH INTERVJU Žunić: Sa onima koji su nas izdali, SNSD je završio
Izdvajamo Teme i komentari

MH INTERVJU Žunić: Sa onima koji su nas izdali, SNSD je završio

Kritikovati je lako, još lakše obećati zlatno doba ako nekoga građani izaberu na izborima. To radi opozicija i to ima efekta na jedan dio biračkog tijela. Međutim, kada se vlast treba provoditi, onda nema ni znanja, ni mudrosti, a boga mi, ni poštenja. To pokazuju na skoro svakom mjestu na kojem su dobili izbore. Siguran sam da to građani dobro vide.

Rekao je ovo u intervjuu za Moju Hercegovinu šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić, te, između ostalog, dodao i to da nije pobornik usitnjavanja političke scene i stvaranja velikog broja novih političkih partija u Srpskoj i BiH. Naglasio je i da mora postojati jedinstvo srpskih političkih partija kad je u pitanju zaštita vitalnih interesa Republike Srpske, bez obzira na političke razlike, svađe i razmirice.

“Kako god se mi međusobno častili, jedno mora biti sveto i neprikosnoveno, a to je Republika Srpska”, kaže Žunić za naš portal.

Kako vidite rasplet krize nastale odlukom bivšeg šefa OHR-a, Valentina Incka, da nametne zakon o zabrani negiranja genocida?

Valentin Incko je svojim potezom napravio velike probleme u funkcionisanju ionako krhke zajednice BiH. Narodna skupština Republike Srpske je zauzela svoje stavove, politički lideri iz Srpske takođe, i ne vidim drugi način rješavanja krize od povlačenja spornog nametnutog zakona koji je tu krizu i izazvao. Kada se ovome doda i konstantno nezadovoljstvo hrvatskog naroda sa izborom Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva i sve glasnije najave bojkota institucija BiH od strane hrvatskih predstavnika, jasno je da ulazimo u izbornu godinu na krilima najveće političke krize nakon rata u BiH.

Može li se kriza riješiti “unutrašnjim dijalogom”, koji je zagovarao lider vaše stranke, Milorad Dodik?

Svaka kriza je i šansa, pa i za razgovore, ali svi moraju biti svjesni da u BiH odlučuju tri naroda i to se mora poštovati. Mi smo pozivali na razgovore ali iz Federacije BiH misle da će neko drugi riješiti njihove probleme i praviti BiH po mjeri Bakira i Alije Izetbegovića. Nadam se da će poslije ove krize doći vrijeme razgovora, ali onakvog koji je zasnovan na Ustavu i onome što jeste BiH, zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Da li postoji jedinstvo srpskih stranaka, kad je u pitanju zaštita vitalnih interesa Republike Srpske i srpskog naroda?

Kada govorimo o vitalnim interesima Republike Srpske ili srpskog naroda to jedinstvo mora postojati. Dokazala je to i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Ne ulazim u stavove pojedinih poslanika ili političara koji svaki politički trenutak gledaju kao šansu za raspravu i političarenje, ali mogu da vam potvrdim da generalno zajednički stav zaštite interesa Republike Srpske postoji. Metode su različite kod svake političke partije, ali i kod lidera tih partija. Imam osjećaj da opozicione partije još čekaju da međunarodni faktor uredi neke stvari u BiH i iz takvog stava često i proizlaze kritike o servilnosti politika opozicionih partija. Mislim da je došlo vrijeme da se glasno i jasno govori i u Sarajevu i pred strancima da smo svoji na svome, da želimo demokratske procese, a ne nametanja, da je prošlo vrijeme šargarepe i štapa, da se pitaju građani Republike Srpske kroz demokratski izabrane predstavnike. SNSD i Milorad Dodik to govore sve glasnije, a neki iz opozicije još ni glasa nisu pustili.

Zašto najveće stranke u Srpskoj jedne druge “časte” uvredama o “izdajnicima” i “kriminalcima”?

Priča o lopovima u politici je nešto sa čime odrastaju sve generacije. Mislim da smo došli u situaciju da svako ko vrši bilo kakvu vlast automatski dobija zvanje lopova, bez dokaza i činjenica. Sigurno je to zasluga političara ali to puno govori i o mentalitetu našeg naroda.

U opoziciji tvrde da je srpski član Predsjedništva BiH već prekršio zaključke Narodne skupštine RS odlaskom u Sarajevo i sastankom sa turskim predsjednikom.

Zaključci nisu prekršeni. Opozicija je bila i obavještena o tom sastanku. Veoma je važno bilo da Erdogan, kao lider velike političke sile, sasluša i stavove Republike Srpske. U budućnosti će vjerovatno biti još ovakvih situacija i tamo gdje može nastati šteta po Republiku Srpsku političari moraju reagovati. Generalno, veoma je važno da Narodna skupština obavlja svoje zadatke, da imamo mogućnost zaštite vitalnog interesa Republike Srpske i taj mehanizam treba koristiti. To je važno i zbog političkih procesa koji nam slijede u budućnosti.

Da li će ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH uskoro početi da dolaze na sjednice tog tijela, kako smo posljednjih dana takođe mogli da čujemo od pojedinih opozicionih lidera?

Ministri iz Republike Srpske neće učestvovati u radu Savjeta ministara. To nalažu zaključci Narodne skupštine ili dok politički lideri iz opozicije i pozicije u Republici Srpskoj ne donesu drugačiju odluku, a koja će biti potkrepljena potrebom zaštite Republike Srpske. Važno je da u ovoj političkoj borbi imamo jedinstven stav. Političarenje, tračarenje i insinuacije neće donijeti poena na ovom veoma važnom pitanju. Ja čak mislim da je mudro što manje pričati o tim stvarima, ali efikasno djelovati. U ovoj situaciji i nedjelovanje je politička snaga i akcija.

Da li je SNSD priveo kraju posao reorganizovanja stranačkih odbora u gradovima i opštinama u kojima stranka nije ostvarila dobar rezultat na prošlim lokalnim izborima?

Taj posao se polako privodi kraju. Većina odbora je u taj proces ušla kao redovan proces unutarstranačkih izbora, ali bilo je i onih odbora koje je trebalo osvježiti, razmrdati, podmladiti i napraviti što efikasnijim. U politici je mjera uspjeha pobjeda na izborima i to je cilj svakoj ozbiljnoj političkoj partiji. Zadovoljan sam što skoro u svim odborima procesi unutarstranačkih izbora prolaze u demokratskoj atmosferi. Važno je to i za stabilnost partije, ali još je važnije da stvorimo sistem koordinacije od mjesnih odbora do Predsjedništva partije. Tako rade velike i ozbiljne partije koje prepoznaju političke trenutke.

Da li ste zadovoljni rezultatima prošlogodišnjih lokalnih izbora?

SNSD je na lokalnim izborima 2020. napravio značajan politički uspjeh ali smo vidjeli i neke naše pogrešne poteze i korake. Ispravljamo ih i građani to sve više prepoznaju. I naš redovni izborni Sabor će prvi put biti prije izbora, vjerovatno u martu 2022, i tada će se definisati neke nove politike, postaviti prioriteti, izabrati rukovodeće strukture i potpuno spremni ući u izbornu trku u kojoj sa pravom očekujemo najveću pobjedu SNSD od kada postoji.

Može li SNSD, kao najveća stranka vladujuće koalicije, u potpunosti vjerovati svojim koalicionim partnerima? Primjer Banjaluke na prošlogodišnjim izborima pokazao je, po mnogima, da odnosi među partnerima u vladajućoj koaliciji nisu bili idilični.

SNSD je partija koja je okosnice koalicije koja traje godinama i koja je puno uradila za Republiku Srpsku i na ekonomskom i na političkom planu. Teška su bila vremena, prošli smo veliku svjetsku ekonomsku krizu, stogodišnje poplave, suše, sada pandemiju, a političke okolnosti kod nas i u svijetu mijenjale su se iz dana u dan. Onaj ko misli da je pored svih tih izazova, i u sistemu kakav je BiH, lako upravljati taj je zlonamjeran ili ne razumije politiku. Naša politika se održala, nove političke partije koje su nastajale su je podržale. Ja nisam pobornik usitnjavanja političke scene, a to imamo sada u Srpskoj, ali i u BiH. I sa tim se moramo nositi. Teško je predvoditi koaliciju koja broji šest ili sedam političkih subjekata i očekivati da baš svi ispoštuju koalicione dogovore. Sa onima koji su nas izdali mi smo završili i nastavili svojim putem. U koaliciji se mora napraviti puno ustupaka, teške su to odluke i za javnost nekad nerazumljive, ali to je tako. Povjerenje mora biti u osnovi svega, kao i širi interes koji je iznad malog, sitnog, šićardžijskog interesa. Ja očekujem da 2022. na izborima čitava koalicija iskreno stane iza predloženih kandidata za inokosne funkcije. Iskreno, jer je to pitanje opstanka politike u koju svi zajedno vjerujemo. Teret vlasti je skoro uvijek na najvećoj političkoj partiji i očekujem da partneri koji budu stali uz nas to prihvate, ali i da mi prihvatimo i poštujemo njihov doprinos našim zajedničkim politikama. Važno je da se tu razumijemo i poštujemo. Sitni, jeftini interesi kojih uvijek ima tada neće biti važni ni presudni.

Kada će SNSD objaviti imena kandidata za dvije navažnije funkcije, predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH?

SNSD je velika i najorganizovanija politička partija u BiH i rijetko kada ima potrebe da svoje politike bazira na potezima svojih političkih protivnika. U toku smo revizije članstva, unutarstranačkih izbora, a kroz te procese teku i procesi razgovora sa članstvom ali i praćenje različitih istraživanja javnog mnjenja koje redovno obavljamo. Kada dođe pravi trenutak objaviće se i kandidature za najvažnije političke funkcije, a prije toga slijede i razgovori sa koalicionim partnerima.

Da li ćete čekati da opozicija napravi “prvi korak”, odnosno da oni prvi izađu sa imenima svojih kandidata?

Koliko vidim, u opozicionim redovima biće ozbiljan problem oko jednoglasne podrške kandidatima na njihovim listama. Nas to puno ne zanima niti se trebamo prilagođavati bilo kojem pojedinačnom kandidatu opozicije. Izbori 2022. godine su jedni od najvažnijih izbora za Republiku Srpsku i te izbore sa sigurnošću dobija samo dobro organizovana politička partija koja ne odustaje od svojih politika i kojoj građani vjeruju, jer to dokazuje svojim rezultatima. Kritikovati je lako, još lakše obećati zlatno doba ako nekoga građani izaberu na izborima. To radi opozicija i to ima efekta na jedan dio biračkog tijela. Međutim, kada se vlast treba provoditi, onda nema ni znanja, ni mudrosti, a boga mi, ni poštenja. To pokazuju na skoro svakom mjestu na kojem su dobili izbore. Siguran sam da to građani dobro vide.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap