Početna  /  MH analizira: Imenovanjem Luke Petrovića za direktora ERS prekršen Zakon o javnim preduzećima RS
Hercegovina Istrage Republika Srpska Vijesti

MH analizira: Imenovanjem Luke Petrovića za direktora ERS prekršen Zakon o javnim preduzećima RS

TREBINJE – Imenovanjem donedavnog gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića za generalnog direktora Elektroprivrede RS prekršen je Zakon o javnim preduzećima RS, što je prošlo potpuno „ispod radara“, kako stručne javnosti, tako i opozicionih političara.

Foto: Moja Hercegovina

Pomenuti Zakon prekršen je u članu 11. stav 2, u kojem je navedeno da „za člana uprave javnog preduzeća ne može biti imenovano lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci“, imajući u vidu da je Petrović više od tri godine i sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, što je „izvršna funkcija“.

Očekivao sam da će bar neko iz opozicije uvidjeti ovaj školski primjer kršenja zakona, u kojem je sve crno na bijelo, i o tome obavijestiti širu javnost, ali očito da sam se prevario, i da oni više brinu o svojim foteljama nego što obraćaju pažnju na ovakve stvari. Lagano počinjemo da se navikavamo na potpuno odsustvo vladavine zakona u našoj zemlji. Na ovakve primjere odmahujemo rukom i konstatujemo ’šta se sve radi, to nije ništa’. E pa jeste nešto. Stalo mi je do ovog preduzeća i želim da se ljudi, bar oni koji ne žele da zatvaraju oči pred bezakonjem, vide šta se radi. Zato sam vas i kontaktirao“, ističe za MojuHercegovinu izvor iz Elektroprivrede RS, koji je, iz razumljivih razloga, insistirao na anonimnosti.

Zakon o javnim preduzećima RS

Petrovića je za vršioca dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede RS imenovao Nadzorni odbor preduzeća 16. novembra ove godine nakon što je Radmila Čičković podnijela ostavku na pomenutu poziciju iz, kako je rekla, ličnih razloga. Ona je ubrzo prešla na novo radno mjesto, u Ministarstvo finansija RS, gdje je nasljedila Radmilu Mihić na poziciji zamjenice ministra.

„Na današnjoj sjednici zadužili smo Upravu društva da što prije formira komisiju kako bi se izvršila primopredaja dužnosti i donijeli odluku da se raspiše javni konkurs za izbor generalnog direktora“, rekao je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Nebojša Rikalo, nakon Petrovićevog imenovanja u vršioca dužnosti direktora. Konkurs će, naravno, biti održan samo forme radi, kako bi Petrović samo iz naziva aktuelne funkcije izbacio dio „vršilac dužnosti“.

Inače, Luka Petrović je nakon lokalnih izbora 2012. godine postao SNSD-ov odbornik u Skupštini grada Trebinja, a dvije godine kasnije i poslanik u Narodnoj skupštini RS, nakon što je na opštim izborima 2014. godine osvojio najviše glasova u Izbornoj jedinici devet, kada je dobio 9 108 glasova. Dvije godine kasnije, 2016, pobijedio je Slavka Vučurevića, kandidata Saveza za promjene, te postao gradonačelnik Trebinja. Učestvovao je i na ovogodišnjim opštim izborima, te ponovo osvojio poslanički mandat, dobivši 16 454 glasa. Kao što je poznato, Petrović nije prihvatio pomenuti mandat te je sa gradonačelničke funkcije prešao na čelo Elektroprivrede Republike Srpske.

Statut SNSD

Za sada nema naznaka da će, prelaskom na direktorsku funkciju javnog preduzeća, Petrović biti razriješen stranačke funkcije.

Dragiša Sikimić

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap