Memoari Karla Maldena predstavljeni u Bileći

BILEĆA -U Bileći su sinoć predstavljeni memoari pod nazivom “Kako sam uspeo” slavnog američkog glumca srpskog porijekla Mladena Sekulovića, poznatijeg kao Karl Malden.

Urednik izdanja na srpskom jeziku Aleksandar Vlajković rekao je na promociji u Domu kulture “Jevto Dedijer” da su memoari Karla Maldena knjiga od nacionalnog značaja.

“To je priča o zlatnom dobu Holivuda, o tome da je naš čovjek stvarao taj Holivud, o čovjeku koji je imao poštovanje onih za koje mi mislimo da su najveće američke i svjetske zvijezde. To je knjiga koja govori o ljubavi prema svom narodu i zavičaju, iako je čovjek rođen daleko od svoje zemlje”, istakao je Vlajković.

Dobrivoje Tanasijević /Den Tana/, jedan od najuticajnijih Srba u Holivudu i dugogodišnji blizak prijatelj Karla Maldena, rekao je da je Malden čovjek od koga se moglo naučiti kako biti prvo dobar Srbin da bi bio dobar Amerikanac i koji je uvijek poštovao svoje srpsko porijeklo.

“Karl Malden je jedan od najboljih ljudi koje sam poznavao. Poštovao je svoje korijene i bio ponosan što je njegov tata došao iz Bileće”, istakao je Tanasijević.

Dobrivoje Tanasijević (Dan Tana) Foto: Moja Hercegovina

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović rekao je da postoje svi uslovi da Bileća dobije legat kuću koja je zamišljena da bude mali muzej posvećen životnim djelima bilećkih oskarovaca Karla Maldena i Dušana Vukotića.

“Imamo uslove i krenućemo u realizaciju ove ideje izradom idejnog projekta. Napravićemo nešto što će biti na ponos svim Bilećanima”, izjavio je Vujović.

Karl Malden ili Mladen Sekulović rođen je u Čikagu 1912. godine, a umro 2009. Otac mu je Srbin, a majka Čehinja. Snimio je više od 60 filmova, a neki od najpoznatijih su “Tramvaj zvani želja”, “Na dokovima NJujorka” i “Paton”. U Beogradu je glumio u filmu “Suton”. Ostvario je zapaženu ulogu i u TV seriji iz 1970-ih “Ulice San Franciska”.

Promociju memoara Karla Maldena u Bileći organizovali su Narodna biblioteka “Vladimir Gaćinović” i Zavičajni klub Bilećana u Srbiji.

Milena Koprivica

Tagovi:
Autor