Početna  /  Mektić razgovarao sa Sobotkom o jačanju policijske saradnje i borbi protiv terorizma
Bosna i Hercegovina

Mektić razgovarao sa Sobotkom o jačanju policijske saradnje i borbi protiv terorizma

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je u Sarajevu održao bilateralni sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Savezne Republike Austrije Volfgangom Sobotkom.

Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)
Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

Razgovarano je o jačanju bilateralne i policijske saradnje, posebno iskorištavanje mogućnosti koje pruža Konvencija o policijskoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope (PCC SEE), ali i uspostavljanje novih regionalnih projekata koji bi omogućili bržu i efikasniju razmjenu podataka i policijsku saradnju.

Takođe, razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma te je kao pozitivan primjer navedena zajednička akcija BiH i Austrije u kojoj je uhapšeno više osoba u Beču i Gracu. Problem sa kojim se suočavaju obje zemlje su osobe koje se bore na ratištima u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija, te je konstatovano da je neophodno nastaviti pravovremenu razmjenu svih informacija i saradnju sigurnosnih agencija u ovoj oblasti.

Ministar Sobotka je istakao da Austrija ima veliki interes da podrži BiH na evropskom putu te da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti kroz direktnu pomoć ali i obuke i prijenos iskustava kako bi BiH što prije ispunila potrebne uslove i standarde u sigurnosnom sektoru.

0 Shares
0 Shares
Copy link