Početna  /  Mektić pozvao Tužilaštvo: Izbacite rezultate i demantujte me
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Mektić pozvao Tužilaštvo: Izbacite rezultate i demantujte me

Danas je Kolegijum kancelarije v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH uputio VSTV BiH i Vijeću ministara BiH reagovanje povodom medijskih istupa ministra sigurnosti Dragana Mektića, u kojem traži zaštitu nezavisnosti institucije Tužiteljstva BiH. Mektić je danas povodom pisma organizovao pres-konferenciju na kojoj je otvoreno govorio o radu Tužilaštva BiH.

Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)
Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Tužilaštvo BiH se ne bavi onim čime se treba baviti, a zauzvrat troši velike pare sa budžeta, novac građana ove države. Dobro je što su se oglasili, znak da postoje. Danima ih pozivam da se oglase, ali oni uporno šute. Ovo što su se oglasili može biti dobar znak”, kazao je Mektić na početku svog obraćanja medijima.

On je pozvao glavnu tužiteljku Tužilaštva BiH Gordanu Tadić u dijalošku emisiju u kojoj će odgovarati građanima zašto u Tužilaštvu BiH nema borbe protiv organizovanog krimiala.

“Otkad postoji Tužilaštvo, nemaju ozbiljne presude kada je u pitanju korupcija. Ja Tužilaštvo BiH prozivam zbog nerada, zato što ne rade. Kako ja napadam njihovu nezavisnost, a oni ne polažu račune nikome, kao da smo ovce za šišanje”, dodao je ministar sigurnosti BiH.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da odgovori zbog čega se predmet Pandora radi već treću godinu, šta je slučajevima Bobar banke, Milbauerom, Pavlović bankom.

“Ne mogu ništa da završe, a o roku neću da govorim. Što se mene tiče, imaju nezavisnost koliko god hoće. Šta me briga i ne interesuje me njihova nezavisnost. Oni utiču na mene ovakvim vrstama prijetnje da ja ne govorim o njihovom neradu. Oni nastoje da mene isprepadaju da ja ušutim o aferama, da ih ne otvaram i ne govorim o njima. Izađite i kažite da Mektić laže i da nije tačno, da obmanjuje javnost. Izbacite rezultate i demantujte me. Znam da im nije lako, ali dosta je više te politike, nerada, kalkulacija… Vi ste jedan stub u ovoj državi, radite, nezavisni ste, ali ne možete od mene tražiti da ja ne govorim o neradu”, poručio je Mektić.

Mektić tvrdi da se pojedini tužioci pozivaju na razgovore u Tužilaštvu BiH gdje ih se pita o njihovim vezama sa Mektićem i da li se sastaju sa ministrom sigurnosti.

“Tamo se sve urušilo, ništa ne funkcioniše. Tamo Mektić nema više šta srušiti. Pohvaljujem Kantonalno tužilaštvo KS opet. Mi smo u SIPA-i došli u situaciju da radimo za Kantonalno tužilaštvo KS zato što imaju ozbiljne predmete. Ako je problem u nama, spreman sam da sjednemo i riješimo taj problem. Rekao sam kantonalnoj tužiteljki Dalidi Burzić da nas slobodno iskoriste da im pomognemo”, kazao je Mektić.

Za stanje u Tužilaštvu Bih optužio je VSTV.

“Neka glavna tužiteljka kaže koliko ima tužilaca koji nisu podigli optužnicu. Ja vršim pritisak na njihov nerad, neefikasnost. Nisu svjesni njihove uloge, neodgovornosti i neophodnosti vladavine prava. Dobro je, postoje, oglasili su se. Ako Bog da, možda i bude nešto. Oni kao da žive u Švicarskoj. Ne znam šta su napisali, ne mogu da govorim o njihovim ‘tužibabama’. Oni rade neke kontraobavještajne poslove. Tako je radio Goran Salihović. Kanite se tih poslova, imaju institucije koje se bave time”, kazao je Mektić.

Mektić je kazao da korupcije i kriminala ima u prvosudnim institucijama i da su to nesporne činjenice.

“Uzmite sutkinju Azru Miletić, posljednja dva glavna tužitelja Tužilaštva BiH, sutkinju Lejlu Fazlagić koja je u bjekstvu i za njom je rapisana potjernica. Ovdje je problem dobrim dijelom korupcija unutar pravosuđa”, kazao je Mektić na današnjoj pres-konferenciji koju je organizovao povodom reagovanja Kolegijuma kancelarije v. d. glavne tužiteljke Tužilaštva BiH.

Naime, iz ove institucije jutros je na adresu VSTV-a BiH i Vijeća ministara BiH upućeno reagovanje povodom medijskih istupa ministra sigurnosti Dragana Mektića u kojem traže, kako su naveli, zaštitu nezavisnosti institucije Tužilaštva BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link