Subota, 18.01.2020
More

  Mektić potvrdio da će bh. vlasti vratiti studente u Nigeriju

  Podijeli:

  Dvojicu nigerijskih studenata Abia Uchenna Alexandra and Eboha Kennetha Chinedu vlasti BiH vratiće u zemlju porijekla – Nigeriju, potvrdio je ovo ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, uz objašnjenje da je to njihova želja, ali i da ih je strah od povratka u Hrvatsku.

  “Oni su pristali da uđu u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka uz njihovu saglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porijekla, bez da ih izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.”, kazao je Mektić.

  Ministar sigurnosti je pojasnio da nije iskorištena mogućnost readmisije (povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u BiH), koju Bosni i Hercegovini, u ovakvim slučajevima, garantuje sporazum poptisan sa Republikom Hrvatskom.

  “Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život”, rekao je Mektić.

  Mektić je još pojasnio da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH, te još jednom potcrtao da će vlasti BiH omogućiti njihov povratak u Nigeriju.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI