Početna  /  Mektić poručio Lukaču da riješi ”slučaj Davida”
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Mektić poručio Lukaču da riješi ”slučaj Davida”

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je danas ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču da je naivan i nevješt, te da umjesto što se bavi tim šta je on (Mektić) rekao bolje da se na pravi način pozabavi ubistvom 21 – godišnjeg banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Foto: Buka

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da Mektić već godinama bez ijednog dokaza iznosi teške optužbe na račun MUP-a i institucija Srpske, Mektić je rekao da ima dokaze i da ih nije htio iznijeti 15 dana prije izbora da “ne bi bili zataškani”, već da će to učiniti nakon izbora.

Poručio mu je da je krajnje vrijeme da se pobrine da se odgovorni za ubistvo Davida Dragičevića otkriju i procesuiraju.

„Vi ako hoćete da radite gospodine Lukaču, rasvjetlite ubistvo Davida Dragičevića. Šta kružite okolo kao, što kaže naš narod, kiša oko Kragujevca? Što ne udarite u srce problema, što ne otkrivate ko ga je ubio? Šta se bavite tamo nečijim stvarima? Pa vidite da je internacionalizovan ovaj problem, imamo međunarodnu advokatsku ekipu koja se bavi… i iz Zagreba i iz Beograda, najuticajnije ljude iz te branše dolaze ovdje i otkrivaju svaki dan neke nove činjenice, otkrivaju motiv ubistva, a Vama to ništa ne znači! Vi samo želite od mene informacije kako bi uspjeli da poravnate to, zataškate slučaj, otvorite istragu i zatvorite na brzinu i tako dalje. Lukač ne može tako, niko nije naivan do te mjere!“, kategoričan je Mektić.

On se na konferenciji za novinare dotakao i teme migrantske krize u BiH. Iznio je statističke podatke koji kažu da je od početka godine u BiH registovano 14.969 migranata od kojih je 13.958 izrazilo namjeru za traženjem azila, dok ih u BiH trenutno ima oko 1.500.

Mektić kaže da je zahtjev za traženje azila podnijelo 399 migranata, da je po osnovu readmisije prihvaćen 761 migrant, dok ih je vraćeno 1.102.

Dodaje da ih je najviše iz Pakistana, Sirije, Afganistana i Irana, te da ne predstavljaju bezbjednosni rizik kao što pojedini predstavnici vlasti navode.

“Htjeli su od toga da naprave ogroman problem, da se građani prepadnu, da budu u strahu pa čak to može da izazove i određenu vrstu sukoba između lokalnog stanovništva i tih migranata, ali evo… ništa se od toga nije ispostvalila kao istina osim da žele da tranzitiraju preko Bosne i Hercegovine“, tvrdi Mektić.

On je ponovio da građani nemaju razloga za strah od migranata i ne treba da nasjedaju na priče vlasti da će biti nekih problema i da će se nešto dogoditi.

Rekao je da će Ministarstvo bezbjednosti BiH nastojati što bolje da zaštiti granicu i da su po tom pitanju već učinjeni koraci u smislu planiranog tehničkog opremanja granične policije, a sredstva za to su obezbjeđena direktnom donacijom od strane češke vlade.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap