Početna  /  Mektić poručio Dodiku: Nećeš ti Milorade sa crne liste!
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Mektić poručio Dodiku: Nećeš ti Milorade sa crne liste!

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, održao je danas u Sarajevu pres konferenciju na kojoj je govorio o aktuelnim političko – bezbjedonosnim pitanjima.

Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)
Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

Mektić je komentarisao odnose sa Ružicom Jukić, potpredsjednicom VSTV-a BiH, sa kojom je imao i obračun u jednom TV nastupu. Čitao je prepiske poruka sa njom, gdje mu je ona poručila da pokrene istragu protiv samog sebe, kako bi ,,skinuo hipoteku”, prenosi N1.

,,Govoriću o akuelnoj političko-bezbjedonosnoj situaciji. Biće politike, bezbjednosti, pa ćete se odrediti šta je bitno. Opet me Staša Košarac komentarisao, ali ne vidim ga od govornice. Neću ga komentarisati”, rekao je u uvodu.

,,Sve ste vidjeli. Vi ste novinari i možete dati pravu kritiku vezano za tu emisiju i kad je moje ponašanje u pitanju i ponašanju gospođe Jukić. U jednom dijelu je iznijela gnusne laži, netačne informacije, ušla u govor mržnje. Samo da kažem da je to naša personifikacija pravosuđa. Ona je druga osoba tu”, počeo je svoje iscrpno izlaganje Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

,,Ona kaže da je našla sve na internetu. Onda je uzela moju diplomu, pokazivala, objašnjavala šta može, šta ne. Iako, čitao sam njenu biografiju 1963. je rođena, a diplomirala 1999. godine. Ni riječi između toga. Je li išla u školu. Je li to biografija druge žene pravosudnog sistema?”

Kaže da to nije želio da komentariše, ali je morao jer je ona ,,10 minuta mahala njegovom diplomom”.

,,Bajni pravosudni sistem će se provjetravati, kaže Milan Tegeltija. Ja Tegeltiji predlažem da otvori prozore, vrata, iznese namještaj, okreči i unese drugi namještaj. Nema od provjetravanja ništa”, kazao je Mektić.

Zbog Ružice Jukić je 25. augusta 2016. godine zatražio uvid u diplomu sa zagrebačkog Univerziteta, od kojeg je tražio da se potvrdi autentičnost njegove diplome, za što je i dobio potvrdu.

Onda je ispričao šta je on našao u Ružici Jukić.

,,Ona je na ime dnevnica naplatila 65.000 KM. Ispada da je svaki dan putovala na relaciji Tuzla – Sarajevo, osim vikendom. Nisam znao ovo, juče sam saznao – prima dodatni paušal od 1.000 KM, i platu od 2.400 KM u VSTV. Preporučujem joj da zatrži istragu da skine svoju hipoteku”.

Mektić: Ja hipoteka nemam

Kad su u pitanju hipoteke. Ovo su ozbiljne stvari, ona je drugi čovjek tužilaštva. Zamoliću je da zatraži istragu protiv sebe, u slučaju kada je bila predsjednik i skrivala dokaze o ubistvo Vlade Šantića i Cvijana Radića, srpskog povratnika, rekao je Mektić.

On je pozvao Jukićevu da skine ljagu sa sebe i u slučaju Lejle Fazlagić, kojoj je Jukić, prema navodima Mektića sugerisala da podnese ostavku, jer bi imala mogućnost da se vrati na poziciju. Ako bude razrješena – neće biti vraćena.

Fazlagić je podnijela ostavku, neka i tu hipoteku skine. Moje hipoteke ne treba skidati, kaže Mektić.

,,Ne znam koliko pratite hajku iz Banjaluke o mojim aktivnostima. To je pokušaj teške izdaje. Koliko sam vidio, sve to rade da finansiraju institucije izvan RS. Prije svega, to ide preko Fonda za stratešku kulturu u Beogradu koji se finansira iz BL, i ispunjava proruske želje. Žestoko su se okomili na Crnu Goru i NATO put. Sada su se okomili na premijera Vučića, prije svega kroz tekstove Dževada Galijaševića i Predraga Ćeranića”.

,,Juče je bilo objavljeno na RTRS, pod nazivom Dragan Mektić – ja bi rekao Predrag Slavuj Ćeranić, jer mu je to pseudonim kada je kao student radio za UDBA-u. Špijunirao je sveštenike Srpske pravoslavne crkve, pa tako nastavio u državnoj bezbjednosti, poslije rata ga nije bilo nigdje. Sve što je od 16. godine života radio, radio je protiv srpskih interesa. Sada drži lekciju drugim”, istakao je Mektić u dugom izlaganju.

Tvrdi da se pomoću pomenutog fonda vrši destabilizacije BiH i da se tu napadaju pojedinci i institucije BiH koje žele da naprave red.

,,Kako Vučić kreće iz Beograda, ide da pravi strateški mir i pomirenje sa Bošnjacima, ide po mir i stabilnost – a oni nas hoće da istjeraju odavde, da ne radimo na pomirenju sa Bošnjacima. Ja sam za trajno povjerenje, a Vučić dolazi iz Beograda. Ova štiti sudije Srbe, ovaj u Predsjedništvu štiti Srbe, Vučić dolazi da štiti, samo mi ne trebamo sjediti u Sarajevu”, kazao je Mektić, pa potom i objasnio što je to tako.

,,Što? Zato što je vrlo brzo Nikola Šprić zakazao sastanak sa SDA, gdje je bio Sarajlić i Izetbegovićev savjetnik, i Aleksanadr Vranješ savjetnik Dodika, u Lukavici. Sjeli su i Špirić je predložio – istjerate Savez za promjene i eto nas. To je njihov interes. Da ne govorim gdje, i na kom mjestu su sjedili u Lukavici. To je njihovo ponašanje i odnos dok sjede u restoranu i ispijaju kafe”.

Mektić o Dodiku i dogovoru sa lobističkim kućama

,,Lobistička kuća je 17.1.2017. godine napravila novi ugovor sa lobističkom kućom u SAD. Ovako je definisan: Mjesečno isplaćuju 90.000 dolara, plus troškovi telefona, reprezentacije i putne troškove. Interesantno, u početku je te ugovore potpisivao Dodik, pa Cvijanović, a sad su uvalili Zlatana Kokića, nekog ministra gore. Dečko mlad, elektroinžinjer. Sad on to potpisuje. Pozivam ga: Zlatane storniraj potpis, to je štetan ugovor i nije u korist Srpske”.

,,On misli da će se sa tim parama skinuti sa crne liste. Neće moći! Amerikanci su ozbiljniji od onoga što baje rade. Nećeš ići Milorade sa liste dok je tvog dugog života koji ti želim”, poručio je Mektić Dodiku.

Uputio je Mektić još niz pitanja vladajućim strukturama iz političke Banjaluke.

,,Predstavništva RS? Čije je predstavništvo RS u Tel Avivu? Registrovano je kao doo. Galijaševića, a fizičko je lice iz FBiH. Ruši Vučića i preko onog fonda unosi takve podjele da je to nevjerovatno. Dok on sve to isplaća sa markama i dolarima,  u RS još uvijek nema plate prosvjeti, policiji, borci nemaju dodatak. To za njih nisu bitne kategorije. Bitno je da sebi spase kožu”, ocijenio je Dragan Mektić.

O svojim dokazima protiv svega navedenog tvrdi da je sve zakonito. Dostavio ih je direktno Srbiji, a ne želi ih dati na uvid Dodiku. neka razmišljaju i misle da je prisluškivanje.

O navodima da Dodik ruši Vučića

,,Dodik se jako mnogo zamjerio Vučiću i nazivao ga raznim pogrdnim imenima. Dodik ima paranoju da ga Vučić ,,ne gotivi”. Volio bi da u Srbiji vidi čovjeka sa kojim je mogao da radi kao što je radio sa Tadićem. Pored Vučića ne može biti srpski vožd, treba skloniti Aleksandara pa da onda krene u pljačku po Srbiji”, odgovorio je Mektić na pitanja novinara.
Mektić je u kontekstu priče i otkrio novinarima kako je Civilna zaštita RS postala žrtva politike u RS.

,,Prije 2-3 dana sam govorio o NATO vježbi u septembru. Pa smo dobili obavijest od CZ RS da ne žele da učestvuju, da će graditi svoj sistem. Pozvao sam ih da se vrate i da učestvuju. To je civilna vježba za spašavanje od katastrofa. To nije vojna vježna. Rekao sam im da se uvježbaju, da spase sutra život. Neće!

Poslije toga se Mile Međed oglasio. On je 2/3 demanta potrošio na to da je direktor, a ne v.d. direktora. Ja imam akt, gdje piše da je v.d. Nažalost, ispostavlja se na tragičan način, potvrda svih priča – teško mi je što moram pomenuti.
Vidjeli ste da je dječak u Loparama nestao, ima autizam. Zovu mene iz Lopara, kažu ,,Dragane imaš li mogućnost da nam pomogneš. Nema djeteta”.

Naredio sam da Granična policija uputi tim sa psom tragačem. Pitam ima li CZ išta, imaju li tehnike?. On mi kaže da nemaju ni špage. Zovem Fahrudina Solaka iz FUCZ, pitam imam li timove za nestanak lica. Ispričam mu – i on odmah pošalje tri tima, sa tri psa i dronom. Ja mu se zahvaljujem, zato što je odmah intervenisao i poslao ljude.
Sinoć je Solak bio i posjetio mjesto. Jutros rade sa psima tragačima, nadam se da će naći dijete. Hoću da vam kažem – nemaju ni špage, a tragično je da nisu htjeli da pozovu FUCZ – jer im nije važna sudbina djeteta, nego da kažu da su svoji na svome.

To je teška politička zloupotreba djeteta koje je nestalo – da bi dokazali suverenitet. Ja sam pozvao ljude i uputio ih. nije to moja zasluga, ali vidite gdje je politka došla. Čestitam direktoru Miletu Međedu što više nije v.d. Pao je na sudbini djeteta od 10 godina”.

Mektić je za kraj ponovio

,,Milane nema provjetravanja. Namještaj napolje, krečenje, i drugi namještaj. A o VSTV je sve rečeno. Ružica Jukić je sve rekla. Oni su nedodirljivi nažalost, niko ih ne može smijeniti – ali zato ima Tužilaštvo”.

0 Shares
0 Shares
Copy link