Početna  /  Mektić: Dolaze na red nova hapšenja, optimističan sam
Bosna i Hercegovina Vijesti

Mektić: Dolaze na red nova hapšenja, optimističan sam

U jutrošnjoj akciji SIPA-e uhapšen je Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i jedan od potencijalnih kandidata Saveza za bolju budućnost (SBB) za ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Dragan Mektić (FOTO: AA)
Dragan Mektić (FOTO: AA)

Dautbašić je osumnjičen za ometanje istrage u krivičnom postupku koji vode Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija. On je, prema nezvaničnim informacijama iz SIPA-e, krajem prošle godine, podsticao svjedokinju Azru Sarić, bivšu djevojku Ramiza Delalića Ćela, na davanje lažnog iskaza. U istoj akciji uhapšena je i Bilsena Šahman, članica SBB-a i kandidatkinja ove političke stranke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH na Opštim izborima 2014. godine.

U razgovoru za Klix.ba ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić komentarisao je ova hapšenja i najavio nova.

“Slučaj je u potpunoj nadležnosti Tužilaštva BiH. Ono što mogu reći jeste da ćemo se mi boriti za jedan ambijent pravne države i protiv svih vidova korupcije. Insistirao sam ranije da prioritet imaju slučajevi javnih funkcionera. Mislim da probleme u državi treba rješavati odatle i da tu leži suština odlučne borbe protiv korupcije. Ne govorim samo o ovom slučaju i hapšenju, nego i o onima koji tek dolaze na red”, rekao je Mektić.

Naglasio je da se zalaže za to da osobe koje obavljaju javne funkcije budu najstrože kažnjene ukoliko se utvrdi njihova odgovornost.

“Optimističan sam da će doći do otvaranja i rasvjetljavanja drugih slučajeva o kojima je javnost upoznata”, zaključio je Mektić.