Međunarodna zajednica strahuje da neće doći do izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH

Međunarodna zajednica strahuje da je izvjestan scenario da domaći politički lideri neće uspjeti postići rješenje koje će dovesti do implementacije odluke Ustavnog suda BiH u potrebi izmjene Izbornog zakona BiH. Krajnji rok za sprovođenje izmjena je maj, kada će biti raspisani izbori, nakon čega nikakve promjene više neće biti moguće.

Kako saznaju “Nezavisne”, u međunarodnoj zajednici vodi se polemika treba li visoki predstavnik Valentin Incko da nametne rješenja kako bi odluka bila sprovedena. Veći dio članica Savjeta za sprovođenje mira protivi se “oživljavanju” OHR-a, ali s druge strane ne žele da dođe do haosa nakon izbora u slučaju da se izborni rezultati ne budu mogli implementirati.

Iako odluka još nije donesena, izvjestan je scenario po kojem će Incko nametnuti samo tehnička rješenja na privremenoj osnovi, kako bi se omogućio izbor delegata u federalni Dom naroda u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, što će, onda, biti osnov za formiranje Doma naroda BiH i Savjeta ministara BiH.

Što se tiče zvaničnih stavova OHR-a, Ambasade SAD, Ambasade Rusije i Delegacije EU, niko zasad ne otkriva karte i ne želi govoriti o bilo kakvim nametanjima od strane visokog predstavnika. Jedini koji se, zasad, tome eksplicitno protivi je Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije, koji je decidno protiv upotrebe bonskih ovlaštenja.

“Vjerujem da po ovom pitanju naše mišljenje dijeli široka većina u PIC-u – intervencija OHR-a ne bi smjela da se desi”, rekao je Ivancov.

U OHR-u su dio pitanja koje smo im poslali o intervenciji OHR-a preskočili:

“Održavanje izbora 2018. godine je imperativ. Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira pozvao je nadležne organe u BiH da preduzmu neophodne korake kako bi se omogućilo nesmetano sprovođenje opštih izbora 2018. godine i implementacija izbornih rezultata”, naveli su nam iz OHR-a.

Predstavnike SAD i EU smo pitali šta je za njih prihvatljivi minimum za implementaciju odluke. U Ambasadi SAD kažu da izbori moraju biti vjerodostojni, slobodni i pravični.

“Izbori moraju biti održani, a izborni rezultati sprovedeni. Bilo kakve izmjene Izbornog zakona moraju imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima. Jasno je da je odmah potrebno riješiti pitanje neophodnih promjena načina izbora delegata za Dom naroda FBiH, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u slučaju ‘Ljubić’. Mi čvrsto vjerujemo da ti napori moraju biti u skladu s presudom Ustavnog suda BiH te prethodnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava”, naveli su oni.

Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH i ekspert za oblast izbornog zakonodavstva, ističe da će visoki predstavnik na kraju biti prisiljen da interveniše, čak i ako bude protivljenja pojedinih članica PIC-a.
“U zemljama članicama PIC-a sprovođenje odluka Ustavnog suda je neupitno i zato bi mi bilo teško zamisliti da bi mogli podržati bezakonje. Zato vjerujem da neće biti nikakvih suprotstavljenih stavova da visoki predstavnik upotrijebi bonska ovlaštenja”, smatra on.

Iako smo tražili i stav Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, do zaključenja ovog broja nisu nam poslali odgovor. Izbori bi trebalo da budu održani u oktobru.

Autor