Početna  /  Maja Milojević iz Trebinja: Svira tarabuku, šije narodne nošnje za lutke, studira i radi
Hercegovina Trebinje

Maja Milojević iz Trebinja: Svira tarabuku, šije narodne nošnje za lutke, studira i radi

TREBINJE – Maja Milojević iz Trebinja jedna je od onih mladih ljudi koji se mogu pohvaliti višestrukim talentima. Ova Hercegovka već nekoliko godina bavi se ručnom izradom narodnih nošnji za lutke, svira neobičan instrument – tarabuku, a pored svega toga studira i radi.

Maja Milojević i Neda Petković (Foto: Moja Hercegovina)
Maja Milojević i Neda Petković (Foto: Moja Hercegovina)

Kada je prije tri godine za Udruženje žena „Vasila“ iz Trebinja  od žice i vune izradila svoju prvu lutku, Maja nije ni pretpostvljala da će njeni neobični suveniri jednoga dana krasiti brojne domove širom Srbije, Crne Gore, Italije, Grčke, Bugarske, pa čak i Amerike. Ova talentovana Trebinjka, nakon saradnje sa udruženjem, počela je da radi samostalno, ali na malo drugačiji način. Umjesto da izrađuje lutke od žice, Maja je odlučila da obične barbike i kenove pretvori u prave male Hercegovce, tako što će ih obući u tradicionalne nošnje koje ručno izrađuje.

Ovo su obične barbike za koje je šivena narodna hercegovačka nošnja. Materijali su originalni kao na pravoj nošnji i veoma su skupi i kvalitetni. Opanci su od kože, čarape od vune, pregača je tkana, podsuknja od srpskog platna, a tu imamo i ukrasne trakice. Baš nastojim da to bude originalno, onako kao prava nošnja – priča Maja i dodaje da materijal uglavnom kupuje u Trebinju, ali da ponešto mora da naruči i iz Beograda.

Iako izrada samo jedne nošnje zatjeva mnogo vremena i truda, Maja i pored toga što je zaposlena i što studira, ne zapostavlja svoj hobi. Može, kaže, da ispuni želje i onih najzahtjevnijih, a gotovo da nema nošnje koju ne bi znala da sašije.

Majine lutke (Foto: Moja Hercegovina)
Majine lutke (Foto: Moja Hercegovina)

Za jednog Crnogorca izradila je čak i lutke u pokretu kako igraju čuvenu „proletu“, a za trebinjski KUD „Alat“ nekada u samo jednoj narudžbi izrađuje i više od šest lutaka. Oni su joj, kaže, i najbolji kupci, jer često putuju, a njene lutke u tradicionalnoj nošnji rado poklanjaju gdje god da odu.

– Radila sam za jednu konobu u Crnoj Gori. Čovjek mi je tražio da napravim mušku i žensku lutku kako igraju „proletu“. Obje lutke trebalo je da stoje na jednom postolju, bez ikakvog oslonca i uspjela sam nekako žicom da ih učvrstim. To mi je, zaista, bio najveći izazov, a ujedno i jedan od mojih naljepših radova – kaže naša sagovornica.

Možda nekome djeluje i jednostavno, ali za šivenje samo jedne nošnje, Maja potroši mnogo vremena.

Ne biste vjerovali, ali potrebno je čak šest sati da se izradi jedna ovakva lutka. Počinjem uglavnom od podsuknje. Nju prvo sašijem, jer ona mi je kao neka vodilja za dalju nošnju, za figuru. Zatim, dodajem ukrasne trakice da to izgleda estetski lijepo. Nakon toga, pravim opanke od kože, pa prsluk, i na kraju ide ćurdija. Barbikama obavezno napravim i tradicionalnu frizuru sa pletenicom oko glave – priča ova talentovana Hercegovka.

I pored  vremena, truda i materijala koji uloži, Maja svoje radove ne prodaje po visokim cijenama. Jedna njena lutka u Trebinju košta oko 30 maraka, što je i te kako simbolično kada se uporedi sa cijenama ovakvih suvenira u okruženju.

– Prošle godine sam svratila u Kotor gdje ima lutkarska radnja u kojoj su samo lutke u narodnoj nošnji. Jedna ovakva lutka košta 70 evra. Baš ista ovakva barbika u crnogorskoj narodnoj nošnji. To je tamo minimalna cijena, a u paru koštaju i do 300 evra – objašnjava Maja.

Maja Milojević (Foto: Moja Hercegovina)
Maja Milojević (Foto: Moja Hercegovina)

Pored izrade narodnih nošnji za lutke ova talentovana Hercegovka ima i druge hobije.

Već pet godina svira neobičan instrument – tarabuku, te bubnjeve i gitaru, a donedavno je bila i član trebinjske etno grupe „Zahumlje“. U tarabuku se, kaže, zaljubila kada je slušala jednog momka kako je svira ispred trebinjske crkve. Nakon dugog ubjeđivanja roditelja uspjela je da dobije ovaj instrument.

Možda pomalo i neobično za jednu žensku osobu, ali veliku ljubav gajim prema udaraljkama. Tarabuka je izvorni turski instrument, mada znamo da sve udaraljke potiču iz Afrike. Svoju prvu tarabuku dugo nisam mogla da nađem, jer kod nas ona nije toliko zastupljen instrument. Nakon što sam je pronašla u jednoj muzičkoj kući i ubjedila roditelje da mi je kupe, počela sam da sviram. Znala sam da vježbam čak i po četiri sata. Prsti su mi često oticali, ali ta volja i želja da naučim je ipak nadjačala sve to –  kaže Maja.

Ova Trebinjka neko vrijeme držala je i kurs tarabuke, a imala je desetak polaznika.

Maja Milojević jedna je od malobrojnih u istočnoj Hercegovini koji sviraju tarabuku, a jedina je koja oblači lutke u narodne nošnje. Oni koji budu željeli da dođu do ovih neobičnih suvenira, mogu je pronaći na fejsbuk stranici „Ručni radovi Trebinje“.

Neda Petković

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Novinarka Elta TV i honorarni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Vi iz MH ste stvarno najblji medij u Hercegovini a i jedan od najboljih u RS.Svaka cast.Zelim vam da okupite sto vise mladih oko sebe,da prosirite redakciju,da sto vise promovisete mlade ljude i da se borite za njih.Srecno u poslu.

  • […] – Ovo su obične barbike za koje je šivena narodna hercegovačka nošnja. Materijali su originalni kao na pravoj nošnji i veoma su skupi i kvalitetni. Opanci su od kože, čarape od vune, pregača je tkana, podsuknja od srpskog platna, a tu imamo i ukrasne trakice. Baš nastojim da to bude originalno, onako kao prava nošnja – priča Maja za Moju Hercegovinu. […]

0 Shares
0 Shares
Copy link