Početna  /  Lokalni izbori 2016: Kako pronaći svoje biračko mjesto i kako pravilno glasati
Bosna i Hercegovina Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Lokalni izbori 2016: Kako pronaći svoje biračko mjesto i kako pravilno glasati

Lokalni izbori u BiH održat će se u nedjelju 2. oktobra ove godine. Centralna izborna komisija BiH (CiK BiH) izdala je niz upustava za glasače kako će glasati i na kojim mjestima.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Ukoliko niste sigurni koje je vaše biračko mjesto to možete provjeriti na stranici CIK-a. Potrebno je da ukucate prezime, ime i jedinstveni matični broj (JMB).

Uspostavljen je i SMS centar putem kojeg takođe možete provjeriti svoje biračko mjesto. Poruku koja treba sadržavati samo JMB šaljete na broj 091 12 12 12. Cijena poruke je 0,10 KM+PDV.

Ukoliko niste u mogućnosti da koristite nijedan od dva navedena načina, svoje biračko mjesto možete pronaći u Općinskom centru za birački spisak ili pozvati info linije CIK-a BiH 033/251-331 ili 033/251-332.

CIK BiH je objavio i upustva u videu kako glasati. Glasate tako što upisujete “X” u kvadratić na glasački listić za izbor načelnika/gradonačelnika pored imena jednog od kandidata. Isto slovo stavljate u kvadratić i na listić za izbor odbornika u opštinskoj/gradskoj skupštini, odnosno odbornika u skupštini opštine/grada i poslanika u Skupštini Brčko Distrikta. Listić će biti važeći ako označite kvadratić jedne političke stranke ili koalicije, ili liste nezavisnih kandidata ili imena jednog nezavisnog kandidata, ili označite jednog ili više kandidata jedne stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata. Listić je važeći i ako označite jednu političku stranku/koaliciju/listu nezavisnih kandidata i jednog ili više kandidata na njenoj listi.

U izbornim jedinicama u kojima se biraju pripadnici nacionalnih manjina glasate tako što ćete označiti jedno ime na posebnoj listi. Ukoliko ste se odlučili glasati za pripadnika nacionalnih manjina ne možete glasati za političku stranku, koaliciju ili listu nezavisnih kandidata.

Kada dođete na biračko mjesto potrebno je da ponesete identifikacioni dokument – lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.

Slijepe i slabovidne osobe imaju pravo povesti sa sobom osobu od povjerenja koja će glasati za njih. Potrebno je da i ta osoba ponese svoj identifikacioni dokument.

Ukupno je u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Iz CIK-a je saopšteno da će po jedno biračko mjesto 2.10.2016. godine biti otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu.

Ukoliko uočite neke nepravilnosti tokom glasanja ili budete ometani to možete prijaviti predsjedniku biračkog mjesta ili CIK-u BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link