Početna  /  Ljuboje: Resursi Civilne zaštite na raspolaganju Hercegovini
bileća Hercegovina

Ljuboje: Resursi Civilne zaštite na raspolaganju Hercegovini

BILEĆA – Republička uprava Civilne zaštite spremna je da Hercegovini stavi na raspolaganje jedinicu za gašenje požara na otvorenom, ali trenutno za tim nema potrebe, rekao je danas zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Darko Ljuboje.

Ljuboje je, nakon sastanka sa komandirom Vatrogasne jedinice Bileća Radomirom Radmilovićem, rekao da je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o zaštiti od požara i da je, na prijedlog MUP-a, dogovoreno da sredstva sa posebnog računa Vatrogasnog saveza idu Republičkoj upravi Civilne zaštite koja bi na osnovu plana procjene ugroženosti pravila raspodjelu tih sredstava.

On je naglasio značaj saradnje Republičke uprave Civilne zaštite sa Ministarstvom odbrane BiH, ukazavši da je potrebno uložiti napore da se proceduralni problemi eliminišu kako bi se ubrzao proces pomoći građanima.

“Mislim da bi trebalo malo više sredstava da se ulaže na područje Hercegovine, ali krajem aprila imaćemo koordinacioni sastanak kada ćemo uključiti sve vatrogasne jedinice, službe Civilne zaštite i šumska gazdinstva da vidimo šta je to urađeno od naloženih mjera Vlade Republike Srpske”, naveo je Ljuboje.

Komandir Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović rekao je da im je  zbog nepristupačnog terena najveći problem predstavljalo gašenje požara na području sela Baljci, koji se proširio iz pravca Crne Gore.

“Požarna linija u Baljcima je duga na desetine kilometara. To nam je problem kad se desi požar u Crnoj Gori, jer kad dođe u toj dužini prosto ga nije moguće zaustaviti, a  dodatni problem je i nepristupačan teren”, naveo je Radmilović.

Vatrena stihija prijetila je danas da ugrozi domaćinstva u Koritima, jer se vatra kućama približila na deset metara, ali bilećki vatrogasci su uz velike napore uspjeli da ih odbrane.

Na području opštine Bileća, osim požara na Kortima i dalje su aktivni požari u Bijeloj Rudini i u rejonu sela Granica.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link