Početna  /  Ljubiša Krunić za MH: Zakon o porijeklu imovine predlažu oni koji su se obogatili na grbači naroda
Izdvajamo Teme i komentari

Ljubiša Krunić za MH: Zakon o porijeklu imovine predlažu oni koji su se obogatili na grbači naroda

Ljubiša Krunić
Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ljubiša Krunić, nazvao je licemjernom jučerašnju najavu lidera SNSD-a Milorada Dodika da će njegova stranka predložiti donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine te poreza na nezakonito stečenu imovinu, po uzoru na Srbiju.

Podsjećajući na to da su opozicione stranke već godinama unazad predlagale donošenje takvog zakona, Krunić za Moju Hercegovinu ističe da poseban paradoks predstavlja to što jedno takvo zakonsko rješenje sada najavljuju oni koji su se, kako kaže, u rekordno kratkom vremenu enormno obogatili.

Ima najmanje sedam ili osam godina kako su SDS i PDP tražili donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, ali vladajuća većina je to stalno odbijala jer im iz dobro poznatih razloga takav zakon nije odgovarao. Ovo što sada najavljuje Dodik je neviđeno licemjerstvo i još jedan pokušaj bacanja prašine u oči narodu”, kaže Krunić za naš portal.

On dodaje i to da oni koji su se, prema njegovim riječima, obogatili na grbači naroda i zgrnuli stotine milione maraka, sada pokušavaju da se tom istom narodu predstave kao navodni borci za njihova prava.

Koliko se oni bore za prava naroda pokazuje katastrofalan položaj boraca, penzionera, radnika. Iz Republike Srpske narod masovno odlazi, a jedino oni koji su se obogatili na narodnoj muci danas žive dobro”, kaže Krunić.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik, juče je rekao je da će njegova stranka u Narodnoj skupštini RS predložiti donošenja zakona o porijeklu imovine i porezu na nezakonito stečenu imovinu, sličan onome kakav se u Srbiji već primjenjuje.

“Utvrđena je prva verzija Prijedloga zakona o porijeklu imovine, a njegov nacrt bi se već u martu našao na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Kako je naveo, povod za donošenja zakona je želja “da se prekinu brojne spekulacije o takvoj imovini”.

Prema prijedlogu, ona lica koja su pod sumnjom da su nezakonito stekla imovinu trebalo bi sama da dokazuju porijeklo takve imovine, a ako se utvrdi da je ona nezakonito stečena, slijedi sudski postupak.

Dodik je rekao da očekuje da ovaj zakon bude primjenjiv već od maja ove godine, te da će onaj za koga se utvrdi da ima nelegalno stečenu imovinu platiti porez na tu imovinu, a onda biti i krivično gonjen.

Moja Hercegovina

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap