Početna  /  Ljubiša Krunić za MH: Narodni front u Trebinju vidim kao ekspozituru PDP-a
Izdvajamo Teme i komentari

Ljubiša Krunić za MH: Narodni front u Trebinju vidim kao ekspozituru PDP-a

Šef Povjereništva PDP u Trebinju i delegat te stranke u Vijeću naroda Republike Srpske, Ljubiša Krunić, kaže da vjeruje u jedinstven nastup opozicije na lokalnim izborima sljedeće godine, bez obzira na “trzavice” koje su među opozicionarima nastale nakon odlaska Jelene Trivić iz PDP-a i formiranja Narodnog fronta.

U intervjuu za Moju Hercegovinu Krunić, između ostalog, kaže da Narodni front u Trebinju, koji je pretežno sastavljen od dojučerašnjih članova njegove stranke, vidi kao “jednu od ekspozitura PDP-a”.

“Narodni front u Trebinju uglavnom čine naši bivši članovi, koji su ostali opozicija i sa kojima sam ostao u dobrim odnosima”, kaže Krunić.

Kakvo je danas stanje u trebinjskom PDP? U Narodni front prešao je i donedavni predsjednik Gradskog odbora PDP, Saša Borjan?

Stanje je dobro ili bolje reći redovno. Odlasci i dolasci su redovna pojava u društvu i to tako prihvatam. Nema nezamjenjivih. Jedni odu, drugi dođu. Od 2008. godine PDP su napustila dva bivša poslanika, 17 odbornika i dva predsjednika odbora. I pored toga, na prethodnim izborima postigli smo pobjednički rezultat koji su nam ukrali. Najvažnije je da je svim opozicionim strankama cilj isti, a to je promjena ove vlasti, odnosno sistema. Sem toga, moglo bi se reći da je PDP rasadnik kadrova, jer su sadašnji funkcioneri SNSD-a uglavnom ponikli iz SDS-a i PDP-a. Na primjer, Luka Petrović, drugi čovjek SNSD-a, došao je iz SDS-a.

Trivićeva je nedavno pozvala sve opozicione snage u Trebinju na jedinstven nastup na lokalnim izborima. Postoji li mogućnost za takvo zajedništvo, ako se uzmu u obzir prilično oštro reakcije SDS-a, PDP-a i Nebojše Vukanovića na “otimanje” njihovih poslanika i odbornika od strane Narodnog fronta?

Izraz „otimanje“ smatram prestrogim. U pitanju su odrasli ljudi koji se rukovode nekim političkim, ideološkim ili nekim drugim interesima. Svako ima pravo da mijenja stavove, ali pitanje je da li je to uvijek u skladu sa načelima morala.

To znači da nemate ništa protiv zajedničkog nastupa sa Narodnim frontom?

Izbori vam dođu kao trka u atletici. Svi učesnici imaju isti cilj. Pitanje je samo ko sa koje pozicije kreće. Jedinstven nastup opozicije na lokalnim izborima nije upitan, pitanje je samo da li će se, kao u atletici, svi pozicionirati u najbližu stazu ili će se raštrkati i pomalo gurati. Iskreno, očekujem više razumijevanja, a manje partijske sujete i egocentrizma.

U medijima se posljednjih dana ponovo pokrenula priča o nevjerovatnom bogatstvu Luke Petrovića.

O bogatstvu Luke Petrovića znam iz medija i nastupa nekih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zbilja zvuči nevjerovatno da neko od regularnih primanja može steći tako mnogo. Očekujem da će Luka Petrović uskoro položiti račune i objasniti porijeklo svoga izobilja.

U isto vrijeme, većina građana Trebinja i Hercegovine, koji žive teško, glasaju za SNSD. U čemu je “kvaka”?

Mislim da odgovor na to pitanje predstavlja krunu stanja u Republici Srpskoj. Najprostije rečeno, vlast, odnosno vladajuća partija, uzurpirala je najvažnije ekonomske resurse i uglavnom nezakonito stekla bogatstvo na uštrb većine stanovništva. Može im se, jer su pravosuđe i druge poluge vlasti u njihovim rukama. Raznim pritiscima i ucjenama vlast primorava građane, posebno one u javnim preduzećima, ustanovama i državnim institucijama, da glasaju za njih. Iskreno se nadam da je narod napokon shvatio da suluda politika vladajuće stranke ne vodi ničem dobrom i da je krajnje vrijeme da glasa prema savjesti, a ne prema diktatu vladajućih.

Mogu se čuti mišljenja da PDP sve više postaje regionalna stranka, odnosno da je najveća pažnja rukovodstva PDP posvećena Banjaluci i Krajini, dok u brojnim dijelovima Srpske stranka ne stoji dobro.

Ima tu nešto. Ne kaže se zaludu da se najbolje ugrije onaj ko je blizu vatre. Banjaluka je centar Republike Srpske sa najviše stanovnika i logično je da u tom okruženju stranke imaju dominantniji uticaj i značaj no u ostalim dijelovima Republike Srpske. To stoji, ali ne treba zanemariti važnost kadra. Nije rijetkost da se neka stranka posmatra kroz ličnost njenog prvog čovjeka. Mnogi ni ne znaju ime partije, nego je zovu Jovova, Petrova i tako dalje. E, pa, od tog Jova, Petra i sličnih uveliko zavisi položaj i snaga stranke. I sve se svodi na članstvo. Kako ste birali, tako će vam biti.

Vjerujete li da će doći do izmjena izbornog zakona koje opozicija već dugo traži, a koje bi spriječile krađe i manipulacije s izbornom voljom građana?

Krađa je u Republici Srpskoj srednje ime za izbore. Podaci Jelene Trivić o neregularnostima na prethodnim izborima su zapanjujući! Ostane li isti izborni zakon, izbori nemaju svrhu. Jeftinije je odmah produžiti mandat aktuelnoj vlasti. Da ne vjerujem u izmjenu izbornog zakona ne bih se više bavio politikom. Ali, i za tu promjenu treba mijenjati strategiju. Radikalizacija je neophodna, a na opoziciji je da je opredijeli. I za odvrtanje šrafa neophodan je odgovarajući šrafciger.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap