Početna  /  Reakcija Ljubiše Krunića nakon Posebne sjednice NSRS: Poslanike su sveli na mašine koji služe samo za dizanje ruku
Izdvajamo Republika Srpska

Reakcija Ljubiše Krunića nakon Posebne sjednice NSRS: Poslanike su sveli na mašine koji služe samo za dizanje ruku

Narodni poslanik Ljubiša Krunić oglasio se na svom Fejsbuk profilu povodom prekjučerašnje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, tačnije nesvakidašnjoj situaciji u kojoj se našao i on – pojedinim poslanicima, kako pozicije tako i opozicije, glasanjem se zabranilo obraćanje. Ti poslanici, među kojima su bili Draško Stanivuković i Ljubiša Krunić, nisu imali pravo na uzimanje riječi i učešće u skupštinskoj diskusiji, već se njihovo prisustvo na Posebnoj sjednici svelo upravo na to – puko prisustvo.

Ljubiša Krunić, narodni poslanik u NSRS, član kluba PDP-a, doputovao je juče rano ujutro iz Trebinja u Banjaluku, kako bi prisustvovao Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koju je sazvao Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva. Ono što nije znao je to da će se njegov dolazak svesti na ”golo” prisustvo sjednici, budući da on, kao i još neki poslanici, među kojima i Krunićev stranački kolega Draško Stanuvuković, nisu imali pravo na riječ, tačnije na učešće u diskusijama. Novi Pravilnik NSRS, koji je nedavno usvojen, o(ne)mogućio je pojedinim poslanicima da rade ono za šta su izabrani kao predstavnici naroda.

”Nije se vodilo računa o nama koji ne živimo u Banjaluci. Dobio sam poziv za skupštinu u utorak oko 12 ili 13 časova i uveče sam morao odmah krenuti za Banjaluku. Došao sam u Banjaluku u dva sata poslije ponoći, a vratio se kući juče u pet časova ujutro. Dakle, putovao sam osam sati u jednom i osam sati u drugom pravcu, i onda mi još neko ne dozvoli da pričam. Sve se svelo na to da poslanik dođe i digne ruku i ništa više.” – napisao je Krunić na svom FB profilu.

”Mogao sam nijemo da posmatram tok sjednice i da na kraju glasam. Poslanike su sveli na mašine koji služe samo za dizanje ruku.” – dodao je Ljubiša Krunić.

Novi Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske omogućio je skupštinskoj većini da ograniči broj poslanika koji smiju duskutovati u skupštinskoj sali. Opozicija je burno reagovala na ovu nesvakidašnju situaciju, pitajući se kako je moguće da poslanici voljom većine ukinu nekom pravo koje su stekli zahvaljujući podršci koju su dobili na Parlamentarnim izborima. Iz Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa poručuju da se radi o gušenju slobode izražavanja te da je ograničavanje diskusije krajnje bezobrazno i nedemokratski.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap