Početna  /  Ljubinjski osnovci uživali u lutkarskoj predstavi ”Prozori želja”
Kultura ljubinje

Ljubinjski osnovci uživali u lutkarskoj predstavi ”Prozori želja”

Danas je u Ljubinju, u prostorijama Narodne biblioteke ”Dr Ljubo Mihić” dječiji glumac i animator Velibor Đorđić odigrao lutkarsko-igranu predstavu ”Prozori želja”. Predstava je autorski rad Velibora Đorđića. Stotinjak učenika nižih razreda osnovne škole učestvovalo je u ovoj interaktivnoj predstavi, a osmijh na licu svakog mališana potvrdio je da je popularni Velo i ovoga puta ispunio očekivanja i obradovao najmlađe. Predstava o željama, tačnije kući želja u kojoj živi čarobnjak Merlin, a u koju dolazi cijela galerija likova kako bi poželjeli pjesmu je, kao i ostale Đorđićeve predstave, u velikoj mjeri i edukativna. Djeca su se još jednom uvjerila da zlo biva pobijeđeno, pa ni ovoga puta vještica nije imala nikakve šanse protiv dobrog Merlina. 

Predstave dječijeg glumca i animatora Velibora Đorđića već dvadesetak godina uveseljavaju djecu širom Republike Srpske učeći ih dobroti, ljubavi i pravim vrijednostima. Tako je bilo i danas, u Narodnoj biblioteci ”Dr Ljubo Mihić” u Ljubinju. Stotinjak ljubinjskih mališana su sa oduševljenjem pratili avanture čarobnjaka Merlina i junaka koji dolaze u njegovu kuću, na prozore želja. Papagaj Pjer iz Francuske, Galeb Đuro iz Dalmacije, dva psa koja žele da ih ljudi više ne tuku, loptice skočice, brat i sestra koji žele da se više ne svađaju i ostali likovi ove priče Đorđićevog carstva mašte i ovoga puta, uz pomoć čarobnjaka Merlina, uspjeli su da dođu do ispunjenja svojih želja i savladaju zlu vješticu. Djeca su učestvovala u predstavi, zajedno sa lutkama pjevala songove i na kraju velikim aplauzom pozdravili popularnog Vela.

Velibor Đorđić je bio više nego zadovoljan nakon odigrane predstave, a za internet magazin ”Moja Hercegovina” najavio je novu predstavu, koja je prije nekoliko dana imala svoju premijeru u Banjaluci.

”Mališani su sjajni, učestvovali su u predstavi, pjevali su, davali savjete likovima a kada se pojavila zla vještica negodovali su, jasno poručivši da znaju prepoznati dobro i zlo. Primjećujem da djeca iz manjih sredina bolje reaguju na predstave, iskrenija su, prate predstavu od početka do kraja, jednostavno se osjeća ta radost, pa sam i ja evo sada jako srećan i ispunjen. Predstave koje radim imaju neke iste poruke, a to su poruke da moramo da volimo, budemo tolerantni, poštujemo roditelje, prijatelje, da budemo dobri i da će se to sigurno isplatiti. Zlo kad-tad mora biti pobijeđeno. Mališani širom Republike Srpske će uskoro moći gledati novu predstavu u mom izvođenju, a to je poznata priča ”Zlatokosa i tri medvjeda” koju sam prije nekoliko dana premijerno odigrao u banjalučkim vrtićima.” – rekao je Đorđić za naš magazin.

Bilo da je mađioničar Cvjećko, klovn Ponki, čarobnjak Merlin, pripovjedač ili neki od likova koje animira pomoću lutaka, Đorđić iz predstave u predstavu oduševljava mališane i rado je viđen gost. Zato nema sumnje da će se klinci i klinceze oduševiti i novom predstavom a ovoga puta on je odabrao ”Zlatokosu i tri medvjeda”. Jedan dječiji osmijeh vrijedi mnogo, a osmjesi hiljade mališana su neprocjenjivi. Velovo carstvo mašte je fabrika dječijih osmijeha…

Igor Svrdlin

 

19 Shares
19 Shares
Copy link