Početna  /  Ljubinje se oporavlja od požara: Ekološke štete nemjerljive (VIDEO)
Hercegovina ljubinje Video

Ljubinje se oporavlja od požara: Ekološke štete nemjerljive (VIDEO)

LjUBINjE – Ekonomska šteta nastala nakon požara koji su nedavno bjesnili Ljubinjem procjenjena je na oko 900.000 maraka, koje će opština teško ili neće nikako nadoknaditi. Ipak, nezvanične procjene kažu da je ekološka šteta deset puta veća.

Milan i Milica Škorić, koji žive od stočarstva u selu Ždrijelo, već su skoro prikupili novac kako bi nadoknadili štetu od 20.000 KM. Plamen im je u svega nekoliko minuta “progutao” štalu sa sijenom i stokom koja je bila unutra. Izgorjelo je šestoro teladi i jedna junica. Životinje koje su bile na ispaši jedva su spasene, ali neće imati više gdje da pasu.

„U tom trenutknu nisam imao puno izbora. Razmišljao sam o tome od čega živimo. Učinili smo sve što se moglo, ali nismo mogli da spasimo štalu. Porodica je bila preča i mi smo u posljednjem trenutku spasili sebe“, priča Milan za „Moju Hercegovinu“.

U Ljubinju je, prema zvaničnim podacima, opožareno 13 posto teritorije opštine. Samo je požar na Bančićima za jedan dan opožario površinu koja je 2012. godine gorjela sedam dana. Šef Civilne zaštite opštine Ljubinje Ranko Radić procjenjuje da se pojedini predjeli nikada neće oporaviti, a najveće štete pretrpjeće poljoprivrednici, stočari i pčelari. I klima bi se, kaže, mogla promijeniti.

„Trava će se možda obnoviti na proljeće, šuma neće. Šuma neće ni za 50 godina, možda“, kaže Radić.

Vatrogasci su se borili s požarnom linijom dugom i do 30 kilometara. Vatra je plamtila na nepristupačnom miniranom terenu, a pored vatrogasaca, civilne zaštite i dobrovoljaca u pomoć su im pritekle kolege iz susjednih opština. Vatru je gasio i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Kada su sabrali sve, od juna do danas ljubinjski vatrogasci potrošili su oko 20. 000 maraka, a za narednu sezonu očekuju obnovu opreme i jedno terensko vozilo.

„Obećali su nam i mislim da je načelnik već naručio nove uniforme, crijeva i naprtnjače. Suludo je pričati šta je oprema na ovim prostorima i koliko ta oprema vrijedi. Naš kolega iz Banjaluke je bio spreman da pošalje 100 ljudi da gase sa svom pratećom tehnikom. Međutim, njihova vozila nisu prilagođena našim terenima, jer su kod nas putevi kao kozje staze. Kod nas su se najbolje pokazale lade nive“, navodi Radić.

Pogledajte video

Opština Ljubinje je uputila zahtjev Vladi Republike Srpske za nadoknadu štete, ali je stigao skroman odgovor. Tako će Ljubinje, Bileća, Berkovići i Trebinje morati da podijele 50. 000 maraka.

Od toga, kaže zamjenik načelnika Lujubinja Marko Gordić, neće biti puno koristi za pojedince.

„Opština Ljubinje u budžetu nije planirala naknadu štete. Ako se ne proglasi elementarna nepogoda, a u Ljubinju nije proglašena, država nije dužna da pomogne. Jednostavno, budžetom nije planirano i sve što mi možemo su neke jednokratne pomoći, čak u vidu jednokratne novčane pomoći“, kaže Gordić.

Iz Policijske uprave Trebinje kažu da ljubinjska policija nije evidentirala nijedno lice zbog izazivanja požara, jer je najveći požar došao iz Federacije. U Trebinju su tek dva lica predata Tužilaštvu.

„Ja imam iskustva sa tim ljudima koji su palili vatru. Oni su uhvaćeni i kasnije pušteni na slobodu. Ne znam u kome je greška. U policiji nije sigurno, jer oni uvijek odrade svoj dio posla, a šta rade sud i tužilaštvo ja ne znam. Koliko ja znam, niko nije snosio sankcije za podmetanje požara. Bio je slučaj na Žegulji gdje su tri momka uhvaćena, nakon što ih je prijavila neka žena. Prema mojim saznanjima, oni su pušteni kući uz neke minimalne kazne“, navodi Radaić.

Ljubinjski vatrogasci strahuju od eventualnih požara sljedeće godine. Kad vatra krene, zabrinuto kažu, ništa je neće moći zaustaviti.

Oznake

Nikolija Bjelica

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Od avgusta 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina".

0 Shares
0 Shares
Copy link