Ljubinjac Petar Mihić: Suša umanjila prinose slatkog pelina, ali nastavljam proizvodnju

LJUBINJE – Ljubinjac Petar Mihić prije tri godine započeo je proizvodnju slatkog pelina, a ovogodišnja suša znatno je umanjila prinose. Uprkos tome, uspio je da održi plantažu i manje količine ove ljekovite biljke proda ljudima koji su mu se javljali iz raznih krajeva.

FOTO: Radovan Dangubić

Za “Moju Hercegovinu” Petar kaže da trenutno pravi tinkture od slatkog pelina i ostalih ljekovitih biljaka sa područja Hercegovine, a počeo je da proizvodi i kozmetičke preparate od slatkog pelina i meda. Tinkture predstavljaju tečne ekstrakte biljaka. To su koncentrisani biljni preparati gdje su ljekoviti sastojci biljaka izvađeni u tečnom obliku.

Na pet dunuma zemlje Petar je zasadio slatki pelin, ali siguran plasman proizvoda još nije obezbijedio.

“Do sada su mi se javljali telefonom i preko interneta ljudi iz različitih krajeva i tražili da im pošaljem pelin. Već sam pravio neke proizvode od slatkog pelina, što su ljudi, takođe, kupovali, jer su čuli za ljekovita svojstva ove biljke. Proizvodnja je
bez bilo kakvih pesticida, što je ovdje najbitnije”, pojašnjava Petar.

Stručnu pomoć dobio je i od profesora dr Staniše Stojiljkovića, šefa Katedre za ekološko inžinjerstvo Univerziteta u Nišu. Petar se nada da će proizvodnjom pelina napraviti mali porodični biznis.

Nikolija Bjelica

Autor