Početna  /  Lideri potvrdili: Usvojen mehanizam koordinacije
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Lideri potvrdili: Usvojen mehanizam koordinacije

Predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić, premijerka RS Željka Cvijanović i premijer FBiH Fadil Novalić danas su u obraćanju medijima potvrdili da je tekst oko mehanizma koordinacije finaliziran i usvojen.

novalic

“Mehanizam koordinacije je danas finaliziran i to je dobra vijest. To je produkt zajedničkog rada brojnih institucija i premijera koji su nama pomagali oko usaglašavanja teksta mehanizma koordinacije. Ovo je tema o kojoj se dugo razgovara sa različitih aspekata. Ovo je zajednički produkt svih nivoa vlasti. Nema pobjednika niti poraženih, jer smo zajednički radili. Ovdje je pobjednik evropska perspektiva. Finaliziran je i sljedeće sedmice će na nivou vlada biti usvojen”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Premijerka RS Željka Cvijanović je dodala da se radi o interakciji nekoliko nivoa vlasti.

“Vi ste upoznati tokom vremena šta smo rješavali i mislim da smo dobili prijedlog koji je “životan”. Mislim da smo dobro to sastavili i uveli predstavnike vlasti na mjesta na kojima se moraju nalaziti. Riječ je o interakciji nivoa vlasti u skladu sa Ustavom i nalaženju jednoglasnog stava kako bi se komuniciralo prema EU. Imamo šansu da do kraja godine dobijemo zeleno svjetlo”, kazala je.

Dodala je da ovo nije bio lagan proces.

“Da je bilo jednostavno, riješili bismo to prije tri godine. Mi ćemo na vladi ovo imati najkasnije sljedeći četvrtak”.

Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da je jasna poruka evropskog puta.

“Jasan je naš evropski put i tu više nema dileme. Šaljemo pozitivnu poruku da smo sposobni konsenzusom donijeti neke odluke i pravac kojim idemo”.

7 Shares
7 Shares
Copy link