Početna  /  Lideri DNS-a i SP-a su pod istragama, oni ne smiju okrenuti leđa Dodiku!
Istrage

Lideri DNS-a i SP-a su pod istragama, oni ne smiju okrenuti leđa Dodiku!

Nenad Nešić i Petar Đokić

Imajući u vidu nesporan uticaj koji lider SNSD-a Milorad Dodik, koji se trenutno nalazi na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH, ima na pravosuđe Republike Srpske i činjenicu da su lideri njegova dva najveća koaliciona partnera, DNS-a i SP-a, Nenad Nešić i Petar Đokić, trenutno pod istragama, jasan je znak da o sudbini ovih stranaka više ne odlučuju njihovi predsjednici.

Do smjena vlasti u Republici Srpskoj nikada nije dolazilo na način da je dotadašnja opozicija osvojila na izborima nadpolovično povjerenje birača i stranke koje su do tada činile vladajuću koaliciju u potpunosti istisnula iz sistema vlasti.

Naprotiv, do toga je uvijek dolazilo nakon lomova u vladajućoj koaliciji. Nekada je to bilo cijepanjem najveće vladajuće partije a nekada napuštanjem vladajuće koalicije neke od manjih partija.

Nužan savez sa dijelom suprotne strane

Saša Bižić, novinar iz Banjaluke, ističe da, imajući u vidu dosadašnja iskustva u protekle tri decenije u Republici Srpskoj, nijedna smjena vlasti – a bilo ih je ukupno tri, ako maksimalno pojednostavimo stvari – nije bila moguća bez razlaza unutar vladajućih blokova.

„Biljana Plavšić je napustila SDS i potisnula ih u opoziciju 1997, a socijalisti i tek formirani DNS Dodika 2000. Zatim je Čavić 2005, uprkos protivljenju značajnog dijela tadašnjeg saveza SDS-PDP, ustanovio da je SNSD okupio novu skupštinsku većinu i dao Dodiku mandat za sastav vlade prije izbora od kojih se to ’zvanično’ računa. Znači, sva tri puta je rasulo počelo ’iznutra’. Naravno, tradicije mogu da budu i prekršene, ali, za sada ne vidim mogućnost da opozicija samostalno demontira vlast, bez saveza sa ’insajderima’ na suprotnoj strani. Tako je u cijelom regionu, a ne samo u Srpskoj, prvenstveno zbog naglašene finansijske, medijske i svake druge neravnopravnosti ovih ’trka’, u kojima jedan akter do cilja na 100 metara kreće od nule, a drugi sa 50 metara“, kaže Bižić za Moju Hercegovinu.

Biljana Plavšić

Međutim, dodaje naš sagovornik, aktuelna prestrojavanja u pojedinim strankama vladajuće koalicije u Republici Srpskoj još nisu došla do faze u kojoj segmenti DNS-a ili SP-a razmatraju partnerstvo sa opozicijom.

„Ali, ako SDS i PDP ostvare opipljive domete na lokalnim izborima krajem godine, prije svega u par većih gradova, nije nemoguće da se počnu razmjenjivati pogledi i preko tih ograda“, kaže Bižić.

I danas preovladava mišljenje da opozicija, koju trenutno čine SDS i PDP, ne može na izborima ostvariti toliko dobar rezultat da formira vlast bez pomoći neke stranke koja je trenutno u vlasti. Imajući u vidu da NDP Dragana Čavića, Demos Nedeljka Čubrilovića i Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića trenutno ne predstavljaju dovoljno velike političke igrače da mogu napraviti takvu vrstu aranžmana, sve su oči dugo vremena bile uprte u dva najveća ali i najdugovječnija politička partnera SNSD-a, DNS i Socijalističku partiju.

„Za sada, niko od aktera komešanja u DNS-u, a pogotovo među socijalistima, nema namjeru da se značajno udalji od Dodika, već se, naprotiv, bar javno, takmiče u dokazivanju lojalnosti. To važi i za Đokića i Selaka, i za Nešića i Banjca, pa čak i Milana Radovića, pa i navodno penzionisanog Marka Pavića, pri čemu se ovoj dvojici posljednjih pripisuju bog zna kakvi lukavi planovi za solo-karijere u budućnosti, koje oni realno nemaju. U svim ovim slučajevima, negdje više, a negdje manje, radi se tek u pokušajima boljeg interesnog pozicioniranja uz ’gospodara’ čiji se autoritet ne osporava“, kaže Bižić.

Logično, dodaje on, istrage protiv Nešića i Đokića su od koristi u takvoj vrsti „magnetizma”.

Saša Bižić

„Ali ne sumnjam, i mimo istraga, u njihov entuzijazam i kada ne bi bilo tih kontroverzi. U svemu tome, ozbiljniji preokreti su mogući tek ako se ispostavi da su tačne procjene – a meni se čini da nisu lišene utemeljenja – da iza Nešićevih i Selakovih naprasno naraslih ambicija stoji tandem iz Mrkonjić Grada, sastavljen od jednog visokog funkcionera SNSD-a i njemu bliskog biznismena. Ipak, bilo da njihov ’kontrolni paket’ u NSRS – sastavljen od fragmenata DNS-a i SP-a, a možda uvećan i sa dijelom poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata – bude upotrebljen samo za nagodbe sa dosadašnjim ’brojem 1’ ili, u dalekom i hipotetičkom scenariju, za dilove sa opozicijom, sve su to šeme od kojih će korist imati samo najzagonetniji par u tim spletkama, ali ne i većina građana RS“, zaključio je Bižić.

I drugi sagovornici našeg portala naglašavaju da su istrage koje se trenutno vode protiv Nešića i Đokića dovoljan garant da se dvojica lidera neće odlučiti za bilo kakvu vrstu avanturizma u vidu potencijalnog otkazivanja poslušnosti predsjedniku najveće partije u Srpskoj.

Za šta se tereti Đokić?

U Republičkom javnom tužilaštvu su potvrdili da “postupaju u jednom predmetu u kojem je prijavljen Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS”, a vezan je za poslovanje EFT Rudnik i Termoelektrane Stanari, iza kojih stoji kontroverzni trgovac električnom energijom Vuk Hamović.

TE Stanari

“Tužilaštvo je dobilo izvještaj MUP RS o preduzetim mjerama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa poslovanjem ovog privrednog subjekta”, navedeno je u odgovoru tužilaštva uz napomenu da trenutno ne mogu iznositi više informacija.

Ono što je poznato jeste da u ovom predmetu još uvijek nije donesena tužilačka odluka koja će dati odgovor na pitanje da li će lider SP-a i zvanično biti osumnjičen ili će istraga biti obustavljena. Iz MUP-a su potvrdili da je izvještaj protiv Đokića podnesen pomenutom tužilaštvu još u januaru prošle godine, a zašto se već 13 mjeseci čega odluka tužioca nije obrazloženo.

Imajući u vidu da je MUP pokrenuo protiv Đokića istragu još 2017. godine, sve ukazuje na to da predmet služi kako bi se koristio u političke svrhe, odnosno kako bi se prvi čovjek socijalista a samim tim i čitava partija držali pod punom kontrolom.

Petar Đokić

Inače, Đokić se istražuje zbog sumnje na više nezakonitosti u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade iz 2016. godine, na koje je lider socijalista, kao resorni ministar, stavio potpis. Pomenute izmjene su omogućile da koncesionari koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu budu oslobođeni plaćanja posebne naknade za ekspolataciju uglja koji koriste za proizvodnju struje čime je došlo do teške povrede Zakona o rudarstvu RS koji strogo zabranjuje da neko besplatno vrši eksplataciju uglja! U drugoj izmjeni, takođe donesenoj 2016. godine, koncesiona naknada za proizvodnju električne energije se smanjuje više od šest puta, sa 3,6 na 0,5 odsto od ukupnog prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom električne energije i to neposredno pred puštanje u rad termoelektrane Stanari.

Šteta pomenutih izmjena se mjeri desetinama miliona, a prema pojedinim procjenama, dostiže i cifru od preko 100 miliona maraka!

Prvi socijalista Srpske pokušao je ispraviti grešku te je početkom 2018. godine ponovo mijenjao Zakon o koncesijama i to na način da je resornom ministru omogućio da odredi koncesionu naknadu u određenim privrednim djelatnostima, i to u rasponu od 0,5 do pet odsto. I ova izmjena je diskutabilna jer nije jasno određeno šta tačno utiče na visinu naknade već jedan čovjek odlučuje o njoj. Ukoliko je, npr, riječ o investiciji od milijardu maraka (kako je najavljeno za treći dio TE Gacko) naknada može biti pet ali i 50 miliona maraka, što širom otvara vrata korupciji i podmićivanju. Kako bilo, ova izmjena nije mogla retroaktivno „ispeglati“ period od 2016. do 2018. godine zbog kojeg policija, a sada i tužilaštvo, istražuje Đokića.

Za šta se tereti Nešić?

Kada je Nešić u pitanju, MUP RS je u oktobru 2018. godine podnio krivičnu prijavu protiv njega zbog štete od 155.000 KM, koju je nanio JP “Putevi”. Kao i u Đokićevom slučaju, nadležno tužilaštvo još uvijek nije donijelo nikakvu odluku.

Nenad Nešić

Takođe, iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka potvrdili su da su krajem januara ove godine zaprimili prijavu Kancelarije za razmatanje žalbi BiH protiv Nenada Nešića, kao vršioca dužnosti direktora JP “Putevi RS” i to zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Nešić se tereti da je oštetio “Puteve” jer nije postupao po nalozima pomenute Komisije te Suda BiH, a nastala šteta se procjenjuje na 12 miliona maraka. V.d. predsjednika DNS-a se oglušio o naredbe da poništi odluku kojom je “Kozaraputevima” i “Prijedorputevima” dodijelio ugovor na četiri godine za održavanje puteva vrijedan 26 miliona maraka, a sve to mimo tenderskih pravila. Istovremeno, firma “Niskogradnja Marjanović” je imala ponudu vrijednosti 14 miliona maraka, dakle 12 miliona maraka manju od izabrane.

Podsjećamo, pored toga što je na čelu DNS-a i „Puteva Srpske“, Nešić je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a jedini razlog zašto nije i zvanično u sukobu interesa jeste što je u pomenutom javnom preduzeću još uvijek „vršilac dužnosti“. Da je riječ o klasičnoj zloupotrebi govori podatak da je u statusu v.d. još od jula 2016. godine.

Dodik dobro zna kvalitete partnera

Politikolog Velizar Antić ističe za Moju Hercegovinu da je sama činjenica da su Đokić i Nešić upleteni u razne afere dovoljan razlog da na njih može uticati bilo ko ko ima moć u pravosuđu.

Velizar Antić

„Ukoliko znamo da je naše pravosuđe u dobroj mjeri pod uticajem politike, sasvim je sigurno da ovo može biti još jedan dodatni adut u rukama Milorada Dodika preko koga može da ih ucjenjuje i vrši pritisak na ova dva političara“, kaže naš sagovornik.

Međutim, Antić smatra da pomenuta činjenica nije jedini razlog zahvaljujući kojem najjači čovjek Srpske drži pod punom kontrolom svoje koalicione partnere.

„Sam podanički mentalitet koji imaju u SP i DNS prema SNSD-u ih je doveo u situaciju da vode politiku u zavisnosti od interesa Milorada Dodika. Jer, ne treba zaboraviti da SNSD ima podršku od oko 30 odsto građana, a da u konačnici raspodjele resursa učestvuje sa preko 70 odsto. To i jeste najveća snaga Milorada Dodika, jer jako dobro zna kakvi su kvaliteti njegovih partnera. I upravo zbog toga mu i odgovara da se na čelu i u vrhu njegovih koalicionih partnera nalaze ljudi koje može u bilo kom trenutku da ucijeni sa nekom aferom koju vuku iz prošlosti“, zaključio je Antić.

Da ni u opoziciji ne računaju na okretanje leđa SNSD-u od strane DNS-a i SP-a potvrdio je za Moju Hercegovinu poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić.

Davor Šešić

„Nažalost, kod nas je postalo evidentno da pravosuđe, usko povezano sa političkim vrhom Republike Srpske, služi samo kao mehanizam ucjena kako bi se držali pod kontrolom ljudi koji su politički aktivni, a koji imaju ’oraha u džepu’, prije svega ljudi koji su u vlasti. Njihov kriminal se istražuje, oni budu zadokumentovani ali se i predmeti drže u ladicama i neće biti procesuirani dok god budu poslušni. Nažalost, kriminal i korupcija poslušnih, a takva je vćina, nikada ne dobijaju sudski epilog“, kaže Šešić za naš portal.

On dodaje i da ne očekuje da će DNS i SP napustiti koaliciju sa SNSD-om, „dok god je aktuelno rukovodstvo na njihovom čelu“.

„I to ne mislim samo na aktuelne lidere već i neke tzv. mlade snage, koje pretenduju na njihove pozicije, a koji su takođe duboko ogrezli u kriminalu. Te stranke mogu ’otpasti’ samo ako ih masovno krene napuštati članstvo te postanu prazne ljušture. Nažalost, ne vidim opciju da bi ih mogle preuzeti neke mlađe, a istovremeno, nekompromitovane snage pa da se sa njima eventualno razgovara o saradnji“, zaključio je Šešić.

Ognjen Tešić

0 Shares
0 Shares
Copy link