Početna  /  Lider SNSD-a pokazuje sve više slabosti: Neposlušni bez posljedica, strah od Dodika razbijen!
Izdvajamo Teme i komentari

Lider SNSD-a pokazuje sve više slabosti: Neposlušni bez posljedica, strah od Dodika razbijen!

Milorad Dodik, Foto: Moja Hercegovina

Doskora je bilo gotovo nezamislivo da bilo ko iz sistema vlasti okrene leđa najmoćnijem čovjeku Srpske Miloradu Dodiku, a samo se nagađalo kakve bi posljedice trpili oni koji bi se slučajno i usudili na takav čin. Kraj 2020. godine pokazao je da na prostoru Republike duvaju neki novi vjetrovi i da je autoritet lidera SNSD-a itekako poljuljan.

Izlazak DNS-a iz vladajuće koalicije, pobjeda Draška Stanivukovića u trci za prvog čovjeka Banjaluke i Dodikove prijetnje Banjalučanima zbog toga što nisu podržali kandidata SNSD-a Igora Radojičića, sukob sa SPS-om Gorana Selaka i njihova navodna neposlušnost, višemjesečna medijska defanziva, afera „Ikona“, neuvjerljivost u dokazivanju da su odnosi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dobri kao i ranije, poništavanje izbora u Doboju, smjena Milana Tegeltije sa čela VSTS-a BiH, debakl akcije „Fiskalna kasa“ na kojoj je snažno insistirao, samo su neki od događaja koji su u kratkom roku pokazali da moć srpskog člana Predsjedništva BiH, iako i dalje velika, nije kao što je bila ranije.

Prvi udar na autoritet predsjednika SNSD-a dogodio se u prvoj sedmici kampanje pred prošlogodišnje lokalne izbore kada lider DNS-a Nenad Nešić javno saopštava da stranka na čijem je čelu nakon dvodecenijske koalicije prekida saradnju sa vladajućom koalicijom na čijem je čelu Dodik.

Nešić „probio led“

Iako je prekid uslijedio iz ličnih razloga, nakon što je Dodik odlučio razriješiti Nešića sa čela „Puteva Srpske“, činjenica je da je lider DNS-a prvi koji je odlučio uzvratiti udarac. Većina dosadašnjih smjena, a bilo ih je naročito nakon opštih izbora 2018. godine, prošle su bez vidljivog otpora. Nešić je odlučio da ne ponavlja greške svog prethodnika na čelu DNS-a, Marka Pavića, koji istinski otpor nije pružio ni kada su mu smjenjivani kadrovi, ni kada je izbačen iz vlasti u rodnom gradu, pa ni u momentu kada je i sam prinudno politički penzionisan. Naprotiv, novi predsjednik DNS-a odlučio je da rizikuje i udari na najjačeg.

Nešićev potez okretanja leđa Dodiku Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u posljednjoj analizi čak proglašava i istorijskim i to objašnjava tezom da je nakon DNS-ovog napuštanja vladajuće koalicije „masovno počeo nestajati strah kod građana od Milorada Dodika“ što će, kako navode dalje, dovesti do njegovog konačnog pada.

Iako su Nešićev potez prenaglašeno nazvali „istorijskim“, iz IFIMES-a su dobro primjetili da je javno otkazivanje poslušnosti Miloradu Dodiku pokazalo prve slabosti lidera SNSD-a. I to ne zbog samog raskidanja višedecenijske koalicije već zbog činjenice da je Nešić iz ovog sukoba izašao bez posljedica, potpuno neokrznut.

Nenad Nešić i Milorad Dodik

Sve je, međutim, izgledalo drugačije u prvim danima nakon otvaranja sukoba na relaciji Dodik-Nešić. Mediji bliski vlasti su udarili na lidera DNS-a prenoseći informacije o njegovom radu koje su mediji koji nisu bliski vlasti godinama objavljivali, a što je još značajnije, MUP podnosi izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv njega zbog zloupotreba u „Putevima“. Iako se godinama spekulisalo da postoje već formirani predmeti protiv Nešića te da isti skupljaju prašinu ali i da se mogu aktivirati ukoliko Nešić otkaže poslušnost, tako nešto se nije dogodilo.

Dok je javnost slutila da bi se predsjednik DNS-a zbog sukoba sa prvim čovjekom Srpske mogao naći i sa lisicama na rukama, Nešić je postajao samouvjereniji i glasniji u kritikama nekadašnjih partnera.

Vi sad imate neke koji su, o kojima sam nešto pričao, koji su tamo otišli, pobjegli odavde od neke vrste odgovornosti, iznijeli neki novac koji je tamo ozbiljan. I onda su rekli da traže neku vrstu zaštite. Jedan od njih ima zaštitu od šefa obavještajne službe koja se nalazi za pokrajinu u Novom Sadu. Pa on mu kaže: ’Samo ti jurišaj na Dodika’. On misli da je dobio svu vrstu podrške“, rekao je Dodik početkom februara gostujući na RTRS-u.

Mnogi su u ovom opisu prepoznali samog Nešića, koji često boravi u Novom Sadu, a bivši koalicioni partneri ga prozivaju za nezakonito stečenu imovinu koju je, kako tvrde, obezbijedio dok je bio na čelu „Puteva Srpske“. Ipak, to što lider DNS-a nije primoran da položi račune pred pravosudnim institucijama Srpske pokazalo je da, iz nekih razloga, Dodik, ipak, ne smije „udariti“ na njega.

Pojaviće se i „novi Nešići“

Novinar Željko Raljić ističe za Moju Hercegovinu da se izlazak DNS iz vladajuće koalicije i po cijenu gubitka brojnih pozicija, kao i direktno “pokazivanje zuba” Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u, svakako može smatrati presedanom na domaćoj političkoj sceni.

Željko Raljić

„Do sada se smatralo da niko od Dodikovih koalicionih partnera ne smije ’otkovati’, ali je sada jasno da lider vladajuće koalicije polako gubi konce. Jednim dijelom je to zbog svojevrsnog šamara koji je dobio gubitkom dva najveća grada u Republici Srpskoj na lokalnim izborima, a drugim zbog stava međunarodne zajednice koja više ne pokazuje namjeru da pomaže Dodiku u potpunoj kontroli institucija. Tu je svakako i Beograd koji pokazuje jasnu namjeru da će pomagati Republiku Srpsku, ali ne i SNSD i Dodika u odnosu na opoziciju“, kaže Raljić za naš portal.

On dodaje da se gubitkom pune kontrole nad Centralnom izbornom komisijom i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, odnosno ključnim ljudima tih institucija, Dodiku smanjuje prostor za upravljanje izbornim procesima i kontrolom pravosuđa.

Dakle, Dodikova moć se polako, ali sigurno osipa, što se vidi i iz njegovih nervoznih nastupa. Dok je boravio u bolnici, pokazalo se da SNSD bez njega ’ne zna kud goni’, pa je u javni prostor izašla čak i njegova kćerka sa namjerom da ga brani od onih koji ga ’zloupotrebljavaju’. Sve su to pokazatelji da nešto ne štima i da SNSD kao vodeća partija vlasti djeluje kao raštimani orkestar. U takvim okolnostima očekivati je da se pojave i ’drugi Nešići’, bez straha od odmazde“, zaključio je naš sagovornik.

Politikolog Darko Kuzmanović u razgovoru za Moju Hercegovinu ističe da je Nešićevo istupanje iz vladajuće koalicije ohrabrilo kompletnu opoziciju ali i uticalo na neke ljude iz vlasti da se oslobode straha i počnu ucjenjivati samog Dodika.

Darko Kuzmanović

„Vidimo da su se u opoziciji pojavili neki drugi ljudi, koji su postali mnogo smjeliji nego što je to bio slučaj prije nego što je DNS istupio iz vladajuće koalicije. Generalno, Nešićevo istupanje je došlo u pravi čas po opoziciju, ali i po same građane. Taj čin je pokazao da Milorad Dodik nije neko nadnaravno biće i da njegov autoritet itekako ima granice. Čini mi se da sama opozicija nije još uvijek svjesna da je zapravo taj akt Nenada Nešića dao vjetar u leđa njihovoj pobjedi na izborima u pojedinim opštinama“, kaže naš sagovornik.

On predviđa da bi i lideri drugih stranaka vladajućeg bloka mogli okretati leđa lideru SNSD-a.

„Samo je pitanje da li će opozicija sve te stranke odmah primiti sebi ili će napraviti neku vrstu zadrške prema novim igračima koji će napustiti taj višegodišnji poredak koji je vladao Republikom Srpskom. Iako ne javno, ’zube’ Dodiku je pokazao i Selak svojim predizbornim kombinacijama ali i SNSD-ov Nedeljko Ćorić koji ga je uslovio da će napustiti stranku i povući sa sobom nekoliko poslanika. Vidimo sada da je Dodik ustuknuo i pred njim jer je postavljen na ministarsku funkciju“, zaključio je Kuzmanović.

Ognjen Tešić

9 Shares
9 Shares
Copy link