Početna  /  Lejla Rešić: Omogućeno raspuštanje lokalnih parlamenata
Republika Srpska Vijesti

Lejla Rešić: Omogućeno raspuštanje lokalnih parlamenata

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je prijedlogom novog zakona o lokalnoj samoupravi omogućeno da Narodna skupština, na prijedlog Vlade, raspustiti lokalni parlament u slučaju neuspjelog opoziva načelnika, odnosno gradonačelnika.

lejla-resic
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić

“Ukoliko neko procijeni da je iz bilo kog razloga neophodno testirati da li načelnik ima povjerenje građana, znajući da ta procedura podrazumijeva velike troškove za jednu lokalnu zajednicu, a ispostavi se da građani ne dijele njegovo mišljenje, smatramo da je opravdano da ta osoba snosi i sankcije za svoju procjenu”, navela je Rešićeva.

Prema njenim riječima, prijedlogom zakona koji je Vlada Republike Srpske utvrdila na sjednici u petak, 22. jula, predviđeno je da skupština opštine ili skupština grada može da bude raspuštena ukoliko u određenom roku ne bude konstituisana, odnosno ne bude izabran njen predsjednik, te ako u periodu od šest mjeseci ne bude zasijedala.

Kao jednu od situacija u kojoj lokalni parlamenti mogu da budu raspušteni, te raspisani vanredni izbori u toj lokalnoj zajednici, Rešićeva navodi neusvajanje budžeta lokalne zajednice za tekuću godinu do juna naredne godine.

“Mislimo da će ovo sve uvesti red u lokalne zajednice jer nam se u posljednje vrijeme čini da ljudi prilično olako shvataju činjenicu da su ih građani izabrali”, rekla je Rešićeva Srni i istakla da građani ne smiju biti taoci neodgovornog ponašanja predstavnika vlasti.

Ona je pojasnila da će u slučaju raspuštanja lokalnih parlamenata privremeni organ u lokalnoj zajednici biti povjerenik Vlade od tri člana.

Ministar uprave i lokalne samouprave rekla je i da je prijedlogom zakona predviđeno i proširenje nadležnosti gradova u Srpskoj kroz omogućavanje samostalnog vođenja sudskih sporova, bez zastupanja Pravobranilaštva, te prikupljanje izvornih prihoda.

“Predvidjeli smo da samo gradonačelnici mogu imati formirane kabinete, i to maksimalno sa dva savjetnika, a da pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta moraju poslati na mišljenje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave”, istakla je Rešićeva.

Ona je dodala da će se zajedno sa prijedlogom zakona o lokalnim zajednicama pred narodnim poslanicima u jesenjem zasjedanju naći i novi zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne zajednice.

Kada je riječ o zaposlenim u jedinicama lokalne samouprave, novim zakonskim rješenjima predloženo da broj zaposlenih bude ograničen na tri zaposlena na hiljadu stanovnika, a da je evropskih standard jedan zaposleni na hiljadu stanovnika.

“Ostavili smo i prelazni rok za usaglašavanje svih odredaba od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona, što znači da se ništa neće i ne može desiti preko noći, niti će iko preko noći ostati bez posla”, kaže Rešićeva.

Prema njenim riječima, eventualni višak zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave rješavaće se kroz odlazak radnika u penziju, odlaske radnika na druga radna mjesta, te preraspodjele unutar opštinskih administracija.

Izvor: SRNA / RTRS

0 Shares
0 Shares
Copy link