Početna  /  Ledeni talas: U BiH i Sloveniji minus 20, Makedonija odsječena, u Hrvatskoj olujno
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Hrvatska Republika Srpska Srbija Svijet Vijesti

Ledeni talas: U BiH i Sloveniji minus 20, Makedonija odsječena, u Hrvatskoj olujno

Debeli minus koji je jutros dočekao BiH, nije zaobišao ni komšijske zemlje koje, takođe, muku muče sa snijegom, vjetrom i temperaturama ispod nule.

Čišćenje snijega u BiH
Čišćenje snijega u BiH

Jutros je na Bjelašnici u BiH izmereno čak -20 stepeni Celzijusa uz severni vetar brzine do 122 km na sat, piše Blic.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovni umjereno do pretežno oblačno. U centralnim, zapadnim i istočnim područjima povremeno sa slabim snijegom.

Vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne, umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima, a u ostatku Bosne, slab do umjeren, sjeverni. Najviša dnevna temperatura iznosiće od -12 do -6, na jugu od 1 do 5 stepeni.

Najteže u Makedoniji

Čini se da je najteže u Makedoniji čiji je istočni dio zemlje potpuno odsječen zbog snijega. Putni pravci koji vode ka istočnoj Makedoniji danas su potpuno zatvoreni zbog snijega, a i dalje je neprohodan autoput u dijelu od Velesa do Skoplja.

Prema Auto-moto savezu Makedonije, na tom autoputu od naplatne stanice Otovica do Kule uopšte nije moguć saobraćaj jer ima zaglavljenih vozila. Kako prenose mediji, vozači koji su satima zaglavljeni, žale se da je formirana duga kolona vozila i da ne mogu da pređu nijedan metar, zato što je autoput zatrpan snijegom.

Zavijana Makedonija
Zavijana Makedonija

Za saobraćaj su u potpunosti zatvoreni putni pravci prema istoku zemlje, put od Štipke petlje do Katlanova i magistralni put Štip-Kočani, zbog čišćenja snježnih nanosa.

Zbog obilnih snježnih padavina u prekidu je i saobraćaj na regionalnom putu Tetovo-Jažince, na severozapadu Makedonije.

Zabrana za teška teretna vozila važi na planinskim prelazima Straža, Mavrovo, Preseka, Pletvara, Djavato, Bukovo, od Krive Palanke do granice sa Bugarskom, od Struge do granice sa Albanijom i Katlanovo-Veles.

Olujno jutro u Hrvatskoj

Od jutros u Hrvatskoj je veoma hladno i vjetrovito uz temperature koje se spuštaju i do 18 stepeni ispod nule, koliko je zabilježeno na Zavižanu i Sv. Juri. U pojedinim dijelovima zemlje visina snježnog pokrivača dostigla je 24 centimetra.

Zemlju tokom najhladnijeg dana ove zime očekuje mjestimičan i slab snijeg dok će na Jadranu duvati olujni vjetar s orkanskim udarima.

Putari rade punom parom u Hrvatskoj
Putari rade punom parom u Hrvatskoj

Pojedini putni pravci u zemlji takođe su zatvoreni zbog olujnog vjetra. Ukoliko se slučajno nalazite u Hrvatskoj, sljedeće deonice su zatvorene:

  • dionica autoputa A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim putevima preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27)
  • državni put DC1 Gračac-Knin
  • most dr Franja Tuđmana u Dubrovniku
  • Paški most
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene
  • državni put DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, županijski put ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

U Sloveniji -23

Na Kredarici u Sloveniji danas je izmjereno -23 stepena, podaci su nacionalnih meteoroloških službi. Na moru se u toku dana očekuju udari vjetra brzine i do 100 km na sat. U glavnom gradu Ljubljani jutros je izmjereno -5 stepeni, piše Blic.

0 Shares
0 Shares
Copy link