Početna  /  Lazo Đurđević odbio da upiše „Pavgord“ kao povjerioca FG „Birač“
Izdvajamo Republika Srpska

Lazo Đurđević odbio da upiše „Pavgord“ kao povjerioca FG „Birač“

Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević odbio je da u tabelu povjerilaca umjesto institucija Republike Srpske upiše „Pavgord“ koji je nedavno za 43 miliona KM kupio državna potraživanja od zvorničke fabrike, saznaje CAPITAL.

Kao osnovni razlog zbog kojeg bi zahtjev „Pavgorda“ sud trebao odbaciti i tražiti dopunu Đurđević je naveo to da podaci u tabeli povjerilaca ne odgovaraju podacima u ugovorima o ustupanju potraživanja.

Tako je, između ostalog, naveo da su potraživanja „Pavgordu“ ustupili Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO RS), iako oni nisu povjerioci fabrike glinice, već su to njihovi područni centri ili filijale.

Đurđević: Ugovore sa ”Pavgordom” potpisale institucije koje nisu u tabeli povjerilaca!

„Iz tabele priznatih i osporenih potraživanja se vidi da je u tabelu unesen povjerilac Fond PIO Filijala Bijeljina. I pored toga, ugovor o ustupanju potraživanja je zaključen između Fonda PIO RS kao ustupioca, koji niti je podnio prijavu niti je upisan u tabelu kao povjerilac i ’Pavgorda’ kao prijemnika, pa se postavlja pitanje da li neko ko nije unesen u tabelu priznatih i osporenih potraživanja kao povjerilac može prenositi potraživanja drugog povjerioca na treće lice“, naveo je Đurđević u izjašnjenju koje mu je stečajni sudija tražio na zahtjev „Pavgorda“.

Slična obrazloženja su i za druge institucije, a Đurđević je naveo da upis u tabelu ima dejstvo kao pravosnažna presuda te da smatra da se ne može vršiti izmjena tabele priznatih potraživanja na bazi ugovora o ustupanju potraživanja koje su sa „Pavgordom“ potpisale institucije koje nisu upisane u tabelu priznatih i osporenih potraživanja.

„Zahtjev za promjenu tabele je neprecizan, pa čak u nekim dijelovima suprotan odredbama ugovora o ustupanju potraživanja. Podaci uneseni u tabelu priznatih i osporenih potraživanja u smislu naziva povjerioca ne odgovaraju podacima iz ugovora ustupioca potraživanja. Kod nekih ugovora ustupilac i prijemnik potraživanja nisu ispunili obaveze iz ugovora, dok statusni položaj povjerilaca iz ’Pavgordovog’ zahtjeva ne odgovara statusnom položaju iz ugovora“, napisao je Đurđević.

Zbog toga je naveo da je neophodno da se otklone nedostaci iz zahtjeva te da će nakon toga moći da odluči o njemu.

Konačnu riječ, ipak, će dati stečajni sudija.

Podsjećamo, Vlada RS je krajem jula donijela odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče što je izazvalo nezadovoljstvo i proteste radnika „Alumine“, kćerke firme FG „Birač“ i dijela javnosti.

Bez obzira na to Vlada je ostala pri svojoj odluci, a ugovore o ustupanju potraživanja sa „Pavgordom“ su potpisali Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS, „Vode Srpske“, „Elektro – Bijeljina“, „Vodovod i komunalije“ Zvornik kao i „Pavgord“ i FG „Birač“.

Zbog ove odluke povjerilac FG „Birač“, advokat Vladimir Milošević je tužio RS i sve institucije koje su sa „Pavgordom“ potpisale ugovore tvrdeći da su oni ništavi i da je zaključak Vlade, na osnovu kojeg su potraživanja prodata, nezakonit.

Izvor: Capital

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap