Kristijan Jelić – američka bejzbol senzacija trebinjskog porijekla

U posljednje vrijeme čim neki Amerikanac srpskog porijekla dođe u fokus javnosti, sasvim opravdano je postaviti pitanje – Da li je porijeklom iz Trebinja? Odgovor koji slijedi obično bude potvrdan.

Imali smo proljetos takav slučaj, prepun kontroverzi i podijeljenih mišljenja u vezi aktuelnog komandanta baze Bondstil na Kosovu Nika Dučića, čiji su preci i po majčinoj i po očevoj strani u Ameriku došli iz Trebinja početkom prošlog vijeka, dok ovog ljeta stupce američke sportske štampe i internet portale osvaja jedan uslovno rečeno drugi “Trebinjac”. Riječ je o outfielderu profesionalne bejzbol ekipe Pivara iz Milvokija, Kristijanu Stepanu Jeliću. Kristijan je trenutno najveća senzacija MBL lige i jedan od najozbiljnijih kandidata za najkorisnijeg igrača prvenstva.

Kristijan je rođen 5. decembra 1991. u Tauzend Oksu u Kaliforniji. Njegov sportski talenat prepoznat je još u djetinjstvu, a tokom srednje škole igrao je fudbal, košarku i bejzbol. Međutim, tokom školovanja usredotočio se na bejzbol i očito nije pogriješio. 2010. godine izabran je među 100 najboljih srednjoškolskih igrača u Americi, gdje je na tom izboru zauzeo 34-tu poziciju i mjesto u drugom najboljem sveameričkom srednjoškolskom timu. Iako je imao punu stipendiju za Univerzitet Majami, izabrao je da izađe na profesionalni Draft gdje su ga sa 23-će pozicije prvog kruga izabrali Merlinsi, takođe iz Majamija.

Tokom karijere u Majamiju samo ponekad je pokazivao raskošan talenat, posebno 2016. kada je dobio nekoliko glasova za najkorisnijeg igrača lige. Odluka uprave Majamija da ga trejduje u Milvoki pokazala se kao prekretnica u karijeri Kristijana Jelića. Pivari iz Milvokija imali su ambicije da malo poboljšaju svoju ofanzivnu igru i prošire sastav kvalitetnim napadačima, ali ni u najluđim snovima nisu mogli sanjati da će od njihovog prosječnog tima Kristijan napraviti kandidata za titulu, a sebe vinuti među najveće zvijezde MBL lige. Priznanje za svoje odlične igre dobio je izborom za nastup na Olstar utakmici, a sportski novinari ga vide, kao što već rekosmo, kao ozbiljnog kandidata za MVP igrača MBL lige. Ligu predovodi u gotovo svim ofanzivnim kategorijama, a vrlo dobar je i u odbrani.

Veza mladog Kristijana sa Trebinjem je njegov pradjed Risto Jelić. On je još 1904. godine iz rodnih Mostaća odselio u Geri u Indijani. Tamo se zaposlio u mljekari čuvenog Mihajla Dučića, takođe Trebinjca. Bio je aktivan u srpskoj zajednici i veliki prijatelj sa Petrom Sekulovićem, ocem glumca Karla Maldena. U Geriju ga je sa Srpkinjom Anom Lješević vjenčao sveštenik Petar Stijačić, isto rodom iz Trebinja. Inače, Kristijan nosi pradjedovo anglizovano ime, dok je srednje ime Stepan dobio po djedu Šćepanu (zahvaljujući njemu dobili smo ove informacije), tako da je Kristijan u pravoslavnoj crkvi kršten kao Risto Šćepan Jelić. Kristijanova majka Ališa je tipičnog američkog melting pot porijekla, pa zahvaljujući njoj Kristijan nema tipičan balkanski ili evropski izgled.

Kuriozitet je da je najbolji američki bejzbol igrač srpskog porijekla Vladimir Valt Dropo, o kojem je već pisala Moja Hercegovina, takođe korjenima bio iz trebinjskog kraja, tako da možda ne bi bilo loše u Trebinju početi igrati ovaj tradicionalni američki sport, jer talenta očito ima.

Autor

Rade Likić

Od prvog dana publicista i saradnik internet magazina "Moja Hercegovina". Prepoznatljiv po serijalu tekstova o migracijama Hercegovaca u SAD i njihovoj ulozi u tamošnjem društvu.

Svi tekstovi autora