Kreditni aranžman MMF-a ostaje na snazi, reforme se ne sprovode

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Frančesko Parodi izjavio je da prošireni kreditni aranžman sa BiH ostaje na snazi do septembra 2019. godine, kako se i obavezala ova međunarodna finansijska institucija, ali je i konstatovao da je očigledno da se reforme u BiH ne sprovode.

“Prvi pregled programa koji je bio zakazan za januar još nije okončan zbog kašnjenja u implementaciji mjera iz fiskalnog i finansijskog sektora, kao i strukturalnih reformi u vezi sa unapređenjem poslovnog okruženja”, rekao je Parodi za federalne medije.

On je istakao da osoblje MMF-a i predstavnici vlasti ostaju i bliskom kontaktu u pogledu svih politika i tehničkih aspekata proširenog aranžmana.

Parodi nije mogao potvrditi znači li to da je aranžman zamrznut, s obzirom na to da zakon o akcizama nije usvojen, niti je poznato hoće li se opet naći u parlamentarnoj proceduri, kao ni do kada je rok za ispunjavanje obaveza.

U septembru se navršavaju dvije godine otkako je Izvršni odbor MMF-a odobrio trogodišnji aranžman BiH, a vlasti, koje su potpisale pismo namjere, još nisu ispunile preuzete reforme, zbog čega je nepoznato kada će i hoće li uopšte BiH dobiti drugu tranšu MMF-a u iznosu od 155 miliona KM.

Autor