Početna  /  Krah pregovora probosanskih stranaka u RS: Duraković izlazi sa svojom listom
Republika Srpska

Krah pregovora probosanskih stranaka u RS: Duraković izlazi sa svojom listom

Udruženje građana “Odgovor”, koje su osnovali bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i grupa okupljena oko njega, moglo bi da ponudi svog kandidata za predsjednika RS i svoju listu za nivo RS na parlamentarnim izborima u oktobru 2018. godine.

Ovakav mogući scenario posljedica je propasti svake mogućnosti dogovora u vezi s formiranjem zajedničke liste svih probosanskih stranaka, u kojoj bi participirali SDA, SBB, SDP, Nezavisni blok, DF, GS, SBiH, BPS, Naša stranka, Radom za boljitak…

Naime, partije lijeve orijentacije, nakon svega što se događalo posljednjih godina, odbijaju svaku vrstu saradnje sa SDA, te je, barem u ovom trenutku, potpuno izvjesno formiranje najmanje dvije liste, a sasvim moguće i tri, ukoliko se Duraković i saradnici i konačno odluče za to. Sastanak planiran za danas u Srebrenici je propao, a ključni razlog je što SDP, DF i GS odbijaju bilo kakav oblik saradnje sa SDA i Bakirom Izetbegovićem.

Naša saznanja o mogućnosti formiranja i treće, nezavisne liste potvrdio je i sam Duraković, koji izražava razočaranje razvojem situacije, “budući da se nazire najveći razdor bošnjačkog biračkog tijela u RS”. “Neki su nas počeli poistovjećivati sa SDA, mi nismo SDA, niti ćemo to biti, nećemo da budemo ničiji privjesak. Zbog poruke koja nam je poslana, da nas ne uvažavaju, ozbiljno razmišljamo o svom kandidatu za potpredsjednika i svojoj nezavisnoj liste za izbore u RS”, kaže Duraković.

Pojašnjava da su dosad održana 23 sastanka, na kojima su pokušali da objasne da njihov cilj nije rušenje RS i njenih institucija, već ostvarivanje što većih prava oko 150.000 Bošnjaka u RS (kao i Hrvata), budući da su sada zastupljeni sa samo pet poslanika u Narodnoj skupštini RS.

“Mi smo sada marginalizovani i želimo da to promijenimo”, ističe on. Emir Suljagić, jedan od utemeljivača GS-a, smatra da je propast pregovora rezultat SDA, odnosno jedini njihov rezultat u RS u posljednje tri godine.

“Ne sumnjam da će oni izaći sami na izbore, ali isto tako mislim da bi bilo dobro barem pokušati napraviti drugu listu”, ističe Suljagić.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić se nada da su Duraković i “Odgovor” shvatili da sa SDA niko ne želi. “SDP će definitivno sa drugim strankama lijeve i građanske orijentacije napraviti bh. blok u RS. Tom bloku se može priključiti i ‘Odgovor'”, kaže on.

Ramiz Salkić, član Predsjedništva SDA i potpredsjednik RS, poručuje da je politika SDA u RS uvijek koalicija kako ne bi došlo do rasipanaja glasova.

“SDA nastoji ponovo napraviti takvu listu i blok u kojem će biti državne i probosanske stranke. I nije tačno da niko ne želi sa SDA, to će vam vrijeme pokazati. Mi smo uvjereni da će blok u kojem bude SDA ostvariti ubjedljivu pobjedu unutar bošnjačkog korpusa”, smatra Salkić.

Njegov stranački kolega i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić mišljenja je da jedinstvo bh. snaga u RS nije stvar predizborne koalicije, već egzistencijalna potreba povratnika i države BiH.

“Presudno je da svi budemo spremni na kompromis, jer ovo nam je jedinstvena šansa da budemo presudna snaga”, zaključuje Ramić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap