Krađe u Hercegovini sve učestalije – rasvijetljeno samo pet

BILEĆA, GACKO, TREBINJE – Nakon serije krađa na području Gacka, Bileće i Trebinja, u kojima su lopovi u posljednjih pola godine uglavnom krali alat, suvo meso i šerpe iz podruma i garaža kuća i zgrada, policija je pronašla počinioce svega tri, dok je nerasvijetljenih ostalo još osam. U međuvremenu, krađe su postale sve učestalije, pa su se na meti lopova našli trgovinski objekti i benzinske pumpe, a zabilježena su i nekolika slučaja krivotvorenja novca.

kradja

 

Od tri rasvijetljene krađe, dvije su teške. Krađu su počinila dva maloljetna lica, dok su dvije teške počinila, takođe, dva maloljetna lica, ali se ne radi o istim počiniocima kao u slučaju krađe. Kako kažu iz Centra javne bezbjednosti Trebinje, još uvijek nisu pronađeni počinioci dvije krađe iz podruma i garaža na području Trebinja, te tri u Gacku i tri u Bileći.

No, u ekspanziji krađa, koje se posljednjih mjeseci dešavaju na području Istočne Hercegovine, na meti lopova nisu samo podrumi i garaže. Od početka godine u Trebinju su opljačkana dva trgovinska objekta, a počinioci nisu otkriveni. Nezvanično, pričinjena je ukupna šteta od oko 250 maraka.

Početkom februara u Bileći, uz prijetnju pištoljem, opljačkana je benzinska pumpa „Nestro petrol“ pri čemu je maskirani lopov iz kase odnio 600 maraka. Ni ovaj počinilac još uvijek nije pronađen.

Kradu se čak i štop svjetla sa automobila. Ovakav slučaj zabilježen je polovinom februara u Bileći, a počinilac je pronađen.

Polovinom februara u Gacku, u jednoj vulkanizerskoj radnji, ukradeno je šest pneumatika različitih marki. Počinioci su, takođe, pronađeni.

Na listi čestih krivičnih djela u CJB-u Trebinje od početka godine našla su se i tri slučaja krivotvorenja novca za koja su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavljeni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu.

– Prvi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dostavljen je 3. februara zbog postojanja osnova sumnje da je lice inicijala R. M. izvršio krivično djelo krivotvorenja novca. Drugi izvještaj dostavljen je 13. februara zbog postojanja osnova sumnje da su lica inicijala A. R. i V. L. pokušali da kao prave, stave u opticaj lažne novčanice. Treći izvještaj dostavljen je 19. februara zbog postojanja osnova sumnje da je lice inicijala N. Š. izvršio krivično djelo krivotvorenja novca – naveli su iz CJB-a Trebinje za „Moju Hercegovinu“.

Jelena Denda

Autor