Početna  /  Након осам деценија у гробу без биљега: Кости страдалника Придворачке јаме биће достојно сахрањене
Hercegovina

Након осам деценија у гробу без биљега: Кости страдалника Придворачке јаме биће достојно сахрањене

На градском гробљу у Подгљивљу данас је почела ексхумација посмртних остатака Требињаца страдалих у усташком злочину на Придворачкој јами.

У јуну 1941. године локалне усташе свирепо су убиле и у јаму бациле 13 Требињаца, који су у октобру исте године на иницијативу суграђана и уз помоћ италијанских власти сахрањени у Подгљивљу, у заједничку гробницу али без спомен обиљежја.

Према свједочењу потомака, посмртни остаци шест убијeних још раније смирај су нашли у породичним гробницама, да би Градска управа, након 78 година од придворачког страдања, прихватила обавезу да се и преостале жртве откопају, идентификују и достојно обиљеже њихова гробна мјеста.

„На молбу потомака страдалих у Придворачкој јами, Град Требиње је одговорио позитивно и обезбиједио средства за ексхумацију, ДНК анализу и достојну сахрану људи који су на овом неуређеном простору већ готово осам деценија“, казао је предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, који је данас обишао радове на ексхумацији костију придворачких страдалника.

Ово је важан дан за Слободанку Тановић, чији је отац Јефто Шкоро преживио свирепи злочин а она велики дио свог живота посветила чувању од заборава његових свједочанства о страдању на Придворачкој јами.

Каже да су у свим протеклим деценијама иницијативе породица да се заједничка гробница у Подгљивљу барем крстом достојно обиљежи остајале без одговора.

„Зато сам данас срећна – да немам ријечи. Када ми је пришао предсједник Скупштине на помену на Придворачној јами да ми то саопшти – нисам му чак ни вјеровала, па сам га припитивала јесу ли они заиста донијели одлуку да ће дати новац за то. Након толико деценија човјек више не вјерује никоме“, каже Слободанка.

Специјалиста судске медицине Дражен Дамјањук, који руководи радовима на ексхумацији скелетних остатака страдалих, каже да су они у довољно добром стању да би се урадила ДНК анализа, тим прије што је од њиховог укопа прошло скоро осам деценија.

„Тражимо преосталих седам скелетних остатака, након чега слиједи њихова идентификација. Претходно смо узели неспорне узорке њихових насљедника, како би их упоредили у Заводу за судску медицину у Бањалуци и установили њихов идентитет“, каже Дамјањук.

Р.С. – radiotrebinje.com

92 Shares
92 Shares
Copy link