Početna  /  Kormak: Sankcije Dodiku su podrška BiH na putu ka EU
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Kormak: Sankcije Dodiku su podrška BiH na putu ka EU

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak smatra da sankcije koje je bivša američka amdinistracija uvela predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavljaju “podršku BiH na putu ka EU”.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak
Ambasador SAD u BiH Morin Kormak

Na pitanje novinara da li očekuje da će se EU pridružiti sankcijama, Kormak je danas u Foči rekla da to pitanje treba postaviti direktno EU.

“Što se tiče SAD, mi smo bili veoma jasni – ove sankcije se uvedene zato što se odnose na neke stvari koje mi smatramo veoma ključnim, a to je vladavina zakona i prijetnja secesijama. Sa druge strane, smatramo da su one podrška BiH na putu ka EU”, kaže ambasadorka SAD u BiH.

Ona je dodala da SAD sebe vidi kao one koji, kako kaže, staju u odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je veoma važan za BiH.

Na pitanje da li očekuje da će je predsjednik SAD Donald Tramp povući sa mjesta ambasadora u BiH, Kormak je ponovila da je ona profesionalni diplomata i da je posvećena da ostane u BiH.

“Mi imamo dvije vrste ambasadora – dvije trećine su profesionalni, a jedna su politički imenovani, i oni podnose ostavke kada se mijenja administracija. To je poznata tradicija u SAD. Pošto sam ja profesionalni diplomata, posvećena sam tome da ostanem u BiH, jer je ovo veoma zanimljivo i složeno mjesto”, dodala je Kormak.

0 Shares
0 Shares
Copy link