Početna  /  Konjički Srbi pokrenuli akciju za podizanje spomenika stradalim borcima
Federacija BiH Republika Srpska

Konjički Srbi pokrenuli akciju za podizanje spomenika stradalim borcima

BRČKO – Udruženje Konjičana Republike Srpske koje okuplja protjerane Srbe iz ove sjevernohercegovačke opštine pokrenulo je akciju prikupljanja novca za izgradnju spomenika poginulim borcima 2. lake pješadijske brigade VRS koja je branila sjeverne granice Hercegovine te stradalim srpskim civilima sa područja te opštine.

zoran-pologos-konjic
Zoran Pologoš se obraća zemljacima (FOTO: Moja Hercegovina)

Kako smo saznali od Zorana Pologoša, predsjednika Udruženja i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, akcija je izraz želje koju iskazuje veliki broj bivših pripadnika te brigade a koji danas žive rasuti po cijelom svijetu.

“Naša brigada je branila i odbranila front dužine 70 kilometara što je po vojnoj doktrini bilo nemoguće. Dejtonskim sporazumom oduzeta nam je ta teritorija i najmanje što možemo učiniti za preko 120 poginulih boraca iz Konjica, Nevesinja, Gacka, Bileće i Trebinja , te dobrovoljaca iz pravoslavnih zemalja, jeste da podignemo znamen koji će buduće generacije podsjećati na žrtvu koju su konjički Srbi dali za stvaranje Republike Srpske”, rekao je Pologoš.

On je pozdravljajući Konjičane i njihove goste na donatorskoj večeri organizovanoj u Bijeljini podsjetio da je za izgradnju spomenika potrebno oko 40.000 konvertibilnih maraka, te da akcija prikupljanja novca teče dobro.

«Do sada smo prikupili dvije trećine potrebnog novca. Osim Bijeljine na donatorskim večerima u Trebinju i Višegradu odziv naših nekadašnjih sugrađana je pristojan, tako da očekujem da ćemo do početka gradnje spomenika obezbjediti potreban novac”, rekao je Pologoš.

On je rekao da će Udruženje na Skupštini koja će biti održana krajem ovog mjeseca u Trebinju donijeti odluku o konačnoj lokaciji spomenika budući da postoji dilema dali spomenik graditi u Nevesinju ili Trebinju, gradu gdje, pored Višegrada, živi najveći broj Srba izbjeglih iz Konjica.

Inače od predratnih oko 7.000 Srba koliko je po popisu iz 1991. godine živjelo na području opštine Konjic u ratu je život izgubilo 350 osoba. Kroz logore smrti u Čelebićima i sportskoj sali na Musali prošlo je blizu 1.000 predratnih stanovnika konjičke opštine srpske nacionalnosti.

 

58 Shares
58 Shares
Copy link