Početna  /  Konji porodice Dunđer najuspješniji na Nevesinjskoj olimpijadi
Hercegovina nevesinje

Konji porodice Dunđer najuspješniji na Nevesinjskoj olimpijadi

NEVESINJE – U velikoj trci punokrvnih konja, koja je održana danas na Bratačkom lugu u okviru Nevesinjske olimpijade, slavilo je grlo „Alkapela“ i vlasniku Milanu Dunđeru donijelo glavnu nagradu ovogodišnjih konjskih trka u Nevesinju. Drugo mjesto je zauzeo „Peridot“ Gavrila Dunđera, a da sve nagrade u ovoj trci ne odu u Bileću pobrinuo se “Marmaris” Sumeje Dedović iz Sarajeva koji je treći stigao na cilj.

I nakon trke arapskih konja najviše razloga za zadovoljstvo imala je porodica Dunđer. “Malbrok” i “Siglavi” vlasništvo Dražena Dunđera prvi i drugi su stigli na cilj, dok je treću poziciju zauzeo “Lenkoran” Radovana Dunđera.

Ovakva dominacija konja koji su u vlasništvu jedne porodice je nezapamćena na Nevesinjskoj olimpijadi, a glava kuće Radovan Dunđer kaže da njegova porodica ima dugu tradiciiju uzgoja konja.

“Rijetkost je ostvariti ovakav uspjeh. Idemo na mnogo mjesta i osvajamo nagrada, ali ovo danas je posebno. Naši stari su uvijek imali konje i to je dio tradicije naše porodice”, kaže Dunđer i dodaje da mu je drago što je baš u Nevesinju ostvaren ovaj uspjeh.

U maloj trci bosansko-brdskih konja i mješanaca slavilo je grlo “Zvjezdan”, vlasnika Dragana Vučka iz Rogatice. Drugi na cilj je stigao “Putko” Ostojić Marka, dok je treći na cilj stigao “Durmirorski soko” vlasnika Kovačević Vuksana.

Uoči konjskih trka atmosferu je podiglo takmičenje u potezanju konopca u kojem je slavio domaći “Srpski soko”. U finalnom potezanju Nevesinjci su bili jači i spretniji od teškaša iz Užica okupljenih u ekipi “Stefan div”.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link