Početna  /  Koliko su građani BiH plaćali službena putovanja političarima prošle godine
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Koliko su građani BiH plaćali službena putovanja političarima prošle godine

Teška ekonomska situacija u BiH nije spriječila državne funkcionere da o trošku građana obiđu neke od svjetski najatraktivnijih destinacija. Na avionskim kartama, kao ni na drugim troškovima, nije se štedilo pa su tako Bosanci i Hercegovci petodnevno putovanje jednog ministra u Vašington platili čak 15.054 KM.

Avion
FOTO: Ilustracija

Savjet ministara Bosne i Hercegovine dostavilo je odgovor na pitanje zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damira Bećirovića u vezi sa službenim putovanjima ministara, njihovih savjetnika, zamjenika ministara, sekretara i pomoćnika ministara u Savjetu ministara BiH.

Riječ je o podacima iz šest ministarstva (Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo bezbjednosti, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo odbrane), a koji su objavljeni i na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH, javlja Klix.

Bevandina putovanja

U periodu od 1. januara 2016. godine do 16. novembra 2016. godine Ministarstvo finansija i trezora BiH potrošilo je 83.154 KM na službena putovanja. Dvodnevno putovanje ministra finansija Vjekoslava Bevande u Zagreb koštalo je građane BiH 1.109 KM, a dvodnevno putovanje u Beč 2.703 KM.

Bevanda je u Zagreb putovao na sastanak s predstavnicima Sabora Republike Hrvatske, a u Beč radi učešća na ministarskoj konferenciji (potpisivanje sporazuma s Fondom za međunarodni razvoj OFID, Sporazum o zajmu za projekt razvojnog poduzetništva). S njim su u Beč putovali i šef njegovog kabineta Saša Marić, čije je putovanje koštalo 1.446 KM i savjetnica Jelena Ivanković čije je putovanje koštalo 1.711 KM.

Ovo nisu jedina putovanja u susjednu zemlju na teret građana BiH, s obzirom na to da je Bevandi službeno isplaćeno 1.389 KM za dva dana sastančenja s Vladom Hrvatske u Zagrebu. Pored toga, savjetnik ministra Damir Ljubić naplatio je od države 424 KM za putovanje na humanitarni koncert u Zagrebu.

Najplaćenije službeno putovanje u Ministarstvu finansija i trezora BiH jeste putovanje u Vašington na sastanak sa Svjetskom bankom i MMF-om. Za pet dana boravka u SAD-u Bevanda je potrošio 15.054 KM, a njegov šef kabineta Saša Marić 7.068 KM.

Rastrošno i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH

Uprkos tome što je prošle godine ministar Ismir Jusko pozitivno iznenadio građane kada je odbio kartu u biznis klasi za službeno putovanje jer je bila preskupa, ispostavilo se da je i on putovao biznis klasom.

Tako su građani BiH skupo platili petodnevno putovanje bh. delegacije u Lajpcig (Njemačka) i Rigu (Latvija) povodom sastanka ministara saobraćaja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine u Rigi i Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu. Na ova putovanja išli su ministar Ismir Jusko (5.833 KM) i zamjenik ministra Saša Delipagić (6.064 KM) pri tome putujući biznis klasom. U njihovoj pratnji bili su sekretar Igor Pejić (3.814 KM), šef kabineta zamjenika ministra Ante Batarilo (3.814 KM) i pomoćnik ministra Zoran Andrić (3.803 KM).

Za posjetu tročlane delegacije bh. funkcionera na čelu s Juskom dvodnevnom Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se održavao u Parizu, građani BiH izdvojili su ukupno 10.558 KM. Jedno od ,,egzotičnijih” putovanja ministra je ono u Tajland u pratnji savjetnika Fadila Mandala, a koje je bh. građane koštalo 7.362 KM.

Mektićeva četiri dana u Njujorku

Širom svijeta prošle godine putovao je i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je boravio u Sofiji, Beču, Ljubljani, Pekingu, Rijadu, Izraelu i tako dalje. Najskuplje Mektićevo službeno putovanje (4.168 KM) bilo je za Njujork na Samit šefova policija UN-a, a koje je trajalo četiri dana.

Ministarstvo bezbjednosti BiH navelo je da je šefu kabineta ministra Igoru Golijaniju isplaćeno 127,75 KM za službeno putovanje u Banju Luku s tim što nije objašnjeno koji je bio povod posjete. Isti slučaj je i sa 97,5 KM službenog putovanja u Bijeljinu.

Na drugoj strani, u Ministarstvu civilnih poslova BiH putovanje na sastanak Saveza za promjene tretirano je kao službeno putovanje. Tako je zamjeniku ministra Đorđi Milićeviću u dva navrata isplaćeno 375 KM i 187 KM za prisustvovanje sastanku Saveza za promjene u Banjoj Luci. Građani BiH platili su također 375 KM i 142 KM ,,službeno putovanje” šefa kabineta zamjenika ministra civilnih poslova Jovice Radulovića BiH na sastanak Saveza za promjene u Banju Luku.

Iz budžeta BiH Radulović je u iznosu od 212,50 KM naplatio i službeno putovanje na obilježavanje 25. godišnjice Narodne skupštine RS-a. Riječ je o sjednici na kojoj su dodijeljene povelje NSRS-a zaslužnim pojedincima i institucijama. Među ,,istaknutima” su se našli i osuđeni u Hagu –  Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Podaci su pokazali i da je Ševketu Hafizoviću, savjetniku ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, u dva navrata isplaćen novac u svrhu službenog putovanja na kolektivne dženaze. U prvom slučaju riječ je o dženazi u Bratuncu gdje je službeni put koštao 50 KM, a drugi put u Zvorniku – 125 KM. Savjetnik ministrice naveo je da je u Zvorniku boravio pet dana u povodu kolektivne dženaze i sastanaka ,,Izbornog operativnog štaba”.

Iz Ministarstva odbrane BiH navedeno je da je Marija Zelenika, savjetnica ministrice Marine Pendeš, službeno putovala na sjednicu HNS-a (25 KM) i svečanu sjednicu Opštinskog vijeća Čitluk (25 KM).

0 Shares
0 Shares
Copy link