Početna  /  Koga će Tegeltija predložiti za ministra?
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Koga će Tegeltija predložiti za ministra?

Poznati su svi kandidati za ministre u novom sazivu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, osim ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Pored predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD će imati još dva ministra. Vojina Mitrovića na poziciji ministra transporta i komunikacija BiH, dok bi Staši Košaracu trebalo pripasti mjesto ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

HDZ BiH predložila je dva ministra iz prošlog saziva na istim pozicijama, Vjekoslava Bevandu za ministra finansija, Josipa Grubešu za ministra pravde BiH te novo lice Ankicu Gudeljević za ministricu civilnih poslova BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ponovo je predložen za ministra bezbjednosti BiH i jedini je lider stranke koji je ujedno i ministar. Sifet Podžić iz DF-a kandidat je za ministra odbrane BiH, dok SDA dobija samo jednu ministarsku poziciju – Bisera Turković kandidatkinja je za ministricu vanjskih poslova BiH.

Nakon što je odlučeno da će Draško Aćimović biti DNS-ov kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine iz reda “ostalih”, uslijedile su mnogobrojne reakcije iz SNSD-a, ali i pojedinaca iz DNS-a koji se protive ovakvoj odluci organa stranke.

Za SNSD je prihvatljiv DNS-ov prijedlog za ministra, koji može obezbijediti glas u Predstavničkom domu. Ako kandidat bude Draško Aćimović, potpredsjendik DNS-a Nenad Nešić glasaće protiv SM BiH.

Mandatar za sastav SM BiH Zoran Tegeltija izjavio je za ATV, da ga je Nenad Nešić o tome obavijestio pismom.

Tegeltija bi danas u 11 sati trebalo da saopšti, da li će predložiti Draška Aćimovića, kao izbor DNS-a, ili Mlađena Božovića, kojeg je podržao Nešić.

17 Shares
17 Shares
Copy link