Početna  /  Ko je Ante Kvesić, šef mostarske bolnice koji je postao predmet sprdnje?
Hercegovina

Ko je Ante Kvesić, šef mostarske bolnice koji je postao predmet sprdnje?

Pred novinarima u Mostaru juče se pojavio čovjek sa sunčanim naočarima, u vjetrovki, polo majici i farmerkama, koji je onda počeo prstima i noktima čačkati po svojim zubima i dodirivati prstima lice, dakle baš sve ono što stručnjaci danima ponavljaju kako se ne smije činiti ako se želi izbjeći zaraza koronavirusom.

Piše: Gordan Duhaček/index.hr

Čovjek je i odgovarao na pitanja, između ostaloga, sada već legendarnim dijalektološkim biserom “Umisto sprida, uša nam je sazad” te se generalno ponašao kao da je na nekakvom vašaru, pa bi bilo posve opravdano ako bi se neupućeni gledalac zapitao ko je taj tip i zbog čega je uopšte važan novinarima.

“Ja sam samo jednom ženu nešto lagao, inače ne lažem”, izvalio je u jednom trenutku dotični, gegajući se i praveći grimase.

Predmet sprdnje u regionalnim medijima

Nažalost, to je bio dugogodišnji direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dr. Ante Kvesić, čovjek koji je u protekla 24 sata postao balkanska zvijezda, predmet sprdanja u medijima i na društvenim mrežama od Vardara pa do Triglava. Kvesić je i profesor hirurgije na mostarskom Medicinskom fakultetu te jedan od stubova društva u Hercegovini, provjereni kadar Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

No, ne samo da se Kvesić na konferenciji za medije ponašao kao da je u birtiji, i to dobrano pod gasom, nego se u bolnici kojoj je on na čelu dogodio golemi skandal koji je rezultirao širenjem koronavirusa.

Skandalozno širenje zaraze u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

Prije tri dana su, podsjetimo, u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, koji su se žalili na prehladu pa su zbog respiratornih teškoća i upale pluća smješteni na Odjeljenje za plućne bolesti.

Ključno je pitanje zašto je pacijent zaražen koronavirusom boravio na Odjeljenju za plućne bolesti umjesto na Infektivnom. Pritom je potencijalno prekršen i protokol koji je napravljen kako bi se što efikasnije izborili s koronavirusom.

Zaraženog preko veze smjestili na pogrešno odjeljenje

Prema informacijama koje cure iz SKB-a Mostar, pacijent i doktor koji ga je smjestio na pulmologiju su preko veze i poznanstva s jednim doktorom završili na pogrešnom odjeljenju i cijeli dan slobodno hodali bolnicom, pri čemu su i druge zarazili koronavirusom. Već je dvoje dobilo pozitivne rezultate testa.

Sve je to izazvalo veliki skandal, pokrenuta je i istraga lokalnog tužilaštva, a šef tamošnje bolnice dr Ante Kvesić rekao je da su pacijenti lagali. Oni su, naime, prećutili da su bili izvan zemlje, u Italiji.

HDZ + HDZ BiH = SKB Mostar

U bosanskohercegovačkim medijima spominju se i da su pacijenti bliski HDZ-u, a da je toj stranci blizak i Kvesić nema sumnje. Zapravo se cijela stvar može izraziti jednostavnom matematikom: HDZ + HDZ BiH = SKB Mostar.

HDZ mostarskoj bolnici redovno daje novac hrvatskih poreznih obveznika i pokriva višemilionske dubioze koje sistemski stvara direktor Kvesić, a HDZ BiH istog Kvesića vječno drži na poziciji direktora kao vjeran i stranci blizak kadar.

U februaru prošle godine je bio otvoren konkurs za direktora SKB-a Mostar, s obzirom na to da Kvesiću ovaj mandat ističe u junu, a zanimljivo je koliko se kandidata javilo. Samo jedan, dr Ante Kvesić. Svima je očito poznato da se na čelo mostarske bolnice dolazi samo uz podršku politike, konkretno HDZ BiH i Dragana Čovića, a tu podršku ima Kvesić, pa se niko drugi i nije usudio prijaviti. Teško je vjerovati da je neotesani Kvesić čovjek s najboljim referencama u Hercegovini za direktora SKB-a Mostar.

Vječni direktor s platom od 5 hiljada maraka mjesečno

“Bez lažne skromnosti, u ovakvim okolnostima preuzeti bolnicu može malo ko, a da se ne desi još veći raspad sistema nego što je kod mene”, izjavio je 2015. godine Ante Kvesić.

Direktor inače prima mjesečnu platu od 5 hiljada maraka, a njegovi pomoćnici mogu računati na 3,5 hiljade. To su za BiH vrlo izdašne plate.

Kvesić je pun ambicioznih planova, no još nije uspio riješiti probleme finansiranja SKB-a Mostar, i to kroz niz mandata na čelu te ustanove.

Višemilionske dubioze mostarske bolnice

“SKB Mostar duguje više od 100 miliona konvertibilnih maraka (KM) dobavljačima i državnim poreznim tijelima”, pisao je prošle godine Večernji list.

U avgustu 2019. godine Kvesić je poslao pismo vodećim hrvatskim dužnosnicima u BiH, uključujući i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, u kojem se žali da nema novaca za isplatu plata.

“Osigurana sredstva predstavljaju nešto malo više od 50 posto potrebnih sredstava za dosljednu primjenu Kolektivnih ugovora, bez povećanja koeficijenata složenosti od 0,30 koje moramo obračunati za plate za mjesec jul 2019. godine i dalje. Zbog navedene situacije je SKB Mostar prvo polugodište 2019. poslovala s gubitkom u iznosu od 3.686.977,00 KM”, pisao je Kvesić i najavio da ne može isplatiti plate za jul mjesec.

Blokade računa i nemogućnost isplaćivanja plata

“Svjesni svih mogućih posljedica pozivamo Vas da nam pomognete i da osigurate dodatna sredstva kako ne bismo remetili isplatu plata, redovni rad i ukupno poslovanje SKB Mostar. Ne možemo i ne želimo biti jedini u cjelokupnom lancu koji će preuzeti odgovornost zbog navedene situacije te napominjemo da se ovdje više ne radi o ugroženom redovnom poslovanju, nego i o eventualnoj nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima/osiguranicima”, stoji u Kvesićevom pismu hrvatskim dužnosnicima.

Kvesić se redovno žali i na nedostatak podrške federalnog ministarstva zdravstva Vjekoslava Mandića, takođe kadra HDZ-a BiH, koji mu je nekad bio zamjenik u bolnici.

Blokade računa i drama oko isplata plata već odavno su uobičajene pojave Kvesićevog direktorskog mandata. Tako se može naći njegov intervju iz skoro svake godine u kojem daje izjave poput one od 20. oktobra 2017. godine: “Od 1. januara 2018. nećemo moći isplaćivati plate ako ne osiguramo još 1,7 miliona KM mjesečno za bolnicu.”

Izdašna novčana pomoć iz Hrvatske

Za Republiku Hrvatsku ipak ne može reći da ne pomaže.

Vlada RH redovno spašava ovu bolnicu od blokade i bankrota iako se u upravljanju tom za Hercegovinu nesumnjivo važnom zdravstvenom ustanovom godinama ništa ne mijenja. Prema pisanju medija u BiH, revizija je 2017. godine pokazala da SKB Mostar duguje 110 miliona konvertibilnih maraka (više od 50 miliona eura), od čega za poreze i doprinose duguje 46 miliona maraka.

Premijer Andrej Plenković u septembru 2017. posjetio je SKB Mostar i sastao se s direktorom Kvesićem, dok je predsjednik HDZ-a BiH i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović funkcionisao  kao posrednik između vlade u Zagrebu i SKB-a Mostar. Plenković je tada obećao da će SKB Mostar biti uvršten u hrvatski proračun, pohvalio se medijima direktor Kvesić.

“Polazeći od ustavne odrednice prema kojoj Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inostranstvu i promoviše njihove veze s domovinom, dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama garantuje se lična briga i zaštita Republike Hrvatske”, navodi se u odluci vlade Andreja Plenkovića od 13. decembra 2017. godine da iz hrvatskog državnog proračuna dodijeli 40 miliona kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Svako malo po 40 miliona kuna iz Zagreba za SKB Mostar

To nije bila jednokratna odluka odnosno pomoć, nego se u međuvremenu pretvorila u uobičajeno finansiranje SKB-a Mostar novcem hrvatskih poreznih obveznika, o čemu svjedoči i odluka Plenkovićeve vlade iz prošle godine da toj bolnici u susjednoj državi opet da 40 milijuna kuna.

SKB-u Mostar tada je ponovno prijetila blokada računa te je tih 40 milijuna kuna iz hrvatskog proračuna trebalo navodno biti iskorišteno za plaćanje dugova dobavljačima lijekova i medicinskog materijala.

Kvesić poslove dodjeljuje firmama rođaka i prijatelja?

No, kako Kvesić upravlja sredstvima SKB-a Mostar? Ako je vjerovati napisima u bosanskohercegovačkim medijima, tipično HDZ-ovski.

Portal Žurnal objavio je članak o tome kako je Kvesić na konkursima redovno angažovao firmu Intergrafika Mostar, čiji je vlasnik firma Natura-Pharm, čiji je osnivač pak Blago Kvesić, direktorov rođak.

SKB Mostar je angažovao i firmu u vlasništvu Kvesićevog prijatelja Mirka Grbešića i kroz godine joj isplatila stotine hiljada maraka, na šta Kvesić kaže sljedeće: “Ja i Mirko smo prijatelji 54 godine, ja imam 56 godina. I više smo nego prijatelji, njemu zadnjem plaćamo, uvijek računamo – on ima.”

S firmom Melcom Mate Čuljka je SKB Mostar potpisao višemilionske ugovore za nabavu potrošnog materijala, što je Kvesić za Žurnal objašnjavao ovako: “Ja nemam veze s firmom Melcom, a s Matom sam prijatelj. Ali to ne znači ništa.“ Izgleda da Kvesić nije čuo za sukob interesa.

Svjedočio u Hagu u odbrani hercegovačke šestorke

Kvesić je na čelo Regionalne ratne bolnice Mostar došao 1992. godine i ostao je direktor do danas. Mediji pišu da je bio kadar Gojka Šuška, a on je svoju lojalnost politici tzv. Herceg-Bosne pokazao i svjedočeći kao svjedok odbrane hercegovačke šestorke, među kojima je bio i Slobodan Praljak.

Kvesić je u Hagu branio politiku vlasti tzv. Herceg-Bosne, pa je kao svjedok u odbrani Brune Stojića izjavio da su mostarski Bošnjaci odvedeni u logor Heliodrom kako bi se zaštitili od “metaka i granata”.

Kako je Ante Kvesić nadmašio Ivana Pavla II.

Bez obzira na najnovije propuste u vanrednoj situaciji zbog koronavirusa, kao i na sve prethodne dubioze, ne treba očekivati da će dr Ante Kvesić otići uskoro s čela SKB-a Mostar. Onima koji osiguravaju njegov opstanak na čelu najveće zdravstvene ustanove u Hercegovini, a to su HDZ i HDZ BiH, je dobar.

Ove godine će se napuniti 28 godina otkako je Kvesić direktor mostarske bolnice. On nema namjeru otići.

“Samo je papa Vojtila imao duži staž od mene”, rekao je svojevremeno Kvesić.

Ivan Pavle II. bio je papa 27 godina. Kvesić ga je prestigao po dužini mandata.

Izvor: Index

 

168 Shares
168 Shares
168 Shares
Copy link