Početna  /  KK Heo pred gašenjem – Obustavljen rad kluba, igrači štrajkuju zbog duga, ne nazire se rješenje problema
bileća Izdvajamo

KK Heo pred gašenjem – Obustavljen rad kluba, igrači štrajkuju zbog duga, ne nazire se rješenje problema

Košarkaški klub Heo je osnovan 2012. godine nakon gašenja košarkaškog kluba Hercegovac. Košarka u Bileći, nakon kratke pauze koja je uslijedila nakon gašenja KK Hercegovac, vraća se zahvaljujući nekolicini entuzijasta koji odlučuju osnovati KK Heo. Jedan od tih entuzijasta je i Boris Jokanović, sadašnji trener ovog kluba. U sezoni 2013/2014, KK Heo postaje šampion Republike Srpske, što je najveći uspjeh u dosadašnjem osmogodišnjem postojanju. Veliku pažnju posvećuju radu sa mlađim kategorijama, a kao rezultat takve strategije u sadašnjem rosteru seniorskog tima nalazi se čak dvanaest Bilećana. Ovaj klub se trenutno nalazi pred gašenjem, a godinama nagomilavanim problemima ne nazire se kraj…

Košarkaški klub Heo iz Bileće je u sezoni 2013/2014 postao šampion Republike Srpske što im je pošlo za rukom nakon nepune dvije godine od osnivanja kluba. U sezoni 2014/2015 bivaju kažnjeni oduzimanjem bodova u Premijer ligi BiH, nakon čega napuštaju ovu ligu i u sljedećoj sezoni ponovo nastupaju u Prvoj ligi Republike Srpske. Finansijski problemi već se uveliko naziru, a kao posljedica nemara prema jednom od sinonima Bileće, naredne sezone KK Heo napušta Prvu ligu Republike Srpske i biva kažnjen ispadanjem u Drugu ligu RS. Nastup u Drugoj ligi RS traje svega jednu sezonu – KK Heo ekspresno uspjeva da se vrati u viši rang.

U toku prošle sezone, u trenutku prekida prvenstva uzrokovanog pandemijom korona virusa, KK Heo se nalazio na drugoj poziciji, i uz prvoplasirani KK Borac iz Banjaluke, bio je najozbiljniji kandidat za ulazak u Premijer ligu BiH. U aktuelnu sezonu su ušli spremno, iako su imali određene probleme u timu koje je uzrokovao virus COVID-19. U dosadašnjem toku su neporažena ekipa, jedina uz KK Radnik iz Bijeljine, koji ima i nekoliko odigranih utakmica više. Međutim, kao i prethodnih sezona, najveći problem ovog kluba su finansije, a trenutna situacija je takva da skoro niko u klubu nije optimističan.

Naime, igračima nisu isplaćene tri plate zbog čega su prinuđeni da uđu u štrajk upozorenja, a KK Heo neće u subotu otputovati na gostovanje u Novi Grad, gdje su trebali odmjeriti snage sa domaćim KK Sloboda 73. Pravila kažu da ukoliko tim ne odigra dvije vezane utakmice automatski biva izbačen iz lige. Ovako nešto bi se već dogodilo u subotu, nedolaskom u Novi Grad, da konkurentni KK Radnik iz Bijeljine nije izašao u susret bilećkom timu s kim je juče trebao odigrati zaostali meč. Znajući probleme u kojima se našao KK Heo, uprava bijeljinskog kluba tražila je da se utakmica sa KK Heo odgodi, kako se nedolaskom u Novi Grad ne bi dogodilo da Bilećani budu izbačeni iz lige i suočeni sa sankcijama.

Internet magazin ”Moja Hercegovina” je o kritičnom stanju u KK Heo razgovarao sa Borisom Jokanovićem, trenerom ovog kluba i košarkašem Lukom Radmilović. Obojica kažu da je situacija jako teška i pitaju se da li je moguće da su svi digli ruke od bilećkog sportskog brenda?! Kako sada stvari stoje, pomoći nema ni od Opštine Bileća ali ni od bilećkih i hercegovačkih privrednika, kao i Vlade Republike Srpske koja je, treba reći, uputila finansijsku pomoć prije godinu i po. Klubu koji se nažalost nalazi pred gašenjem za egzistenciju treba 100.000 KM godišnje, a ostaje pitanje da li će ova cifra koja nije ogromna, biti nepremostiva prepreka za bilećke košarkaške entuzijaste.

Boris Jokanović: Ako Heo nije potreban Bileći, ne znam onda kome treba?!

”Naš trenutno najveći problem, kao i prethodnih sezona, je finansiranje kluba, evo treća plata kasni, momci maksimalno profesionalno odrađuju svoj posao u dosadašnjem dijelu sezone. Stao sam uz igrače i rekao da kakvu god odluku  donesu da ću ih podržati. Donesena je odluka da se prekine sa radom, da se napravi štrajk upozorenja i momci su rekli ako do petka ne budu isplaćeni barem djelimično, nema putovanja u subotu, na utakmicu u Novi Grad. I kroz medije već dva dana apelujemo, međutim, niko se ne oglašava, nemamo ni tu pomoć koju smo očekivali od opštine. Budžet nam je zaista mali, nemamo pomoć ni od nekih privrednika iz Bileće, a ja mislim da ako Heo nije potreban Bileći, ne znam onda kome treba?! Mi smo tu da radimo svoj posao, za koji smo dovedeni, ne tražimo neka velika sredstva, u prethodnim sezonama smo pokazali ljubav prema košarci i lojalnost prema KK Heo, odricali smo se dugovanja, dešavalo se da radimo i bez novčane naknade tako da se mi stvarno nemamo više kome dokazivati.” – kaže Jokanović za MH.

Boris Jokanović – trener košarkaškog kluba Heo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

On dodaje da ga najviše boli što rezultati nisu prepoznati, pa se došlo u situaciju da se istupa iz prvenstva u kojem su trenutno među glavnim favoritima za plasman u viši rang.

”Trenutno smo neporaženi u Prvoj ligi Republike Srpske, mnogi nas vide kao glavnog favorita za osvajanje prvenstva. Ono što me najviše boli je to što ne vidim neku reakciju od strane Bilećana i ljudi koji mogu pomoći, a vidim reakciju naših kolega iz drugih klubova koji žale zbog stanja u našem klubu. Naš klub bio bi u još nezavidnijoj situaciji da KK Radnik iz Bijeljine, koji nam je ove godine najveći konkurent u borbi za plasman u Premijer ligu BiH, nije izašao nama u susret i tražio da se odgodi zaostala utakmica koju smo trebali juče odigrati protiv KK Radnik. Pokazali su kolegijalnost i hvala im na tome.” – rekao je Boris Jokanović, trener KK Heo.

Radmilović: Kada dobijamo svi su tu, a kada krenu kola nizbrdo ostajemo sami…

Krilni centar Luka Radmilović je jedan od najboljih košarkaša bilećkog tima. Iako je i ranije nastupao za ovaj klub, u njega se vraća prošle godine sa ambicijom da se ”napadne” plejof, do čega bi, smatra on, sigurno došlo da nije bilo prekida sezone uslijed pandemije korona virusa.

”Vratio sam se u KK Heo prošle godine sa ambicijom da ”napadnemo” plejof, što bi sigurno i učinili da nije bilo prekida sezone. Igrali bi sigurno finale sa košarkaškim klubom Borac iz Banjaluke, s kim bi se borili za ulazak u Premijer ligu BiH. Neki zacrtani cilj za prošlu sezonu mi smo ispunili, a i u ovu sezonu ušli smo sa istim ciljem. Međutim, situacija je jako složena i mi igrači nismo dobili ono što smo dogovorili sa upravom kluba. Najviše mi je žao što smo skoro svi domaći igrači, imamo samo jednog igrača koji nije iz Bileće, a već godinama igra kod nas na poziciji plejmejkera. Bilo bi logično da Bileća svim snagama stane iza nas jer svakoj košarkaškoj sredini bi godilo da ima uspješan klub sa toliko lokalnih igrača. Kada dobijamo svi su tu, a kada kola krenu nizbrdo ostajemo sami. Mislim da se trenutno moraju uraditi neke stvari, nije više 5 do 12 nego 12 i 5.” – rekao je Luka Radmilović za naš magazin.

Luka Radmilović, prvotimac KK Heo

 

Jokanović: KK Heo je najveći promoter Bileće

Boris Jokanović dodaje za kraj da je KK Heo jedan od najvećih promotera Bileće a pobjede ovog kluba su nerijetko jedini bijeg Bilećana iz sumorne stvarnosti.

”Sigurno smo najveći promoteri Bileće, prepoznatljivi smo po publici, prošle sezone na svakoj utakmici je dvorana bila puna, tako bi bilo i ove godine da nema korona virusa. Navijači kada nas sretnu na ulicu kažu da su im naše utakmice jedina svijetla tačka u Bileći, gdje dođu da se rasterete i zaborave na neke svakodnevne probleme. Zato apelujem na sve koji mogu pomoći našem klubu u ovom trenutku, da to što prije učine, kao i da se dogovorimo kako da funkcionišemo u narednom periodu, kako ne bi dolazili u situaciju da svaka dva mjeseca preko medija tražimo ono što nam pripada i što našim preofesionalnim pristupom nesumnjivo zaslužujemo. Pozivamo Opštinu Bileća, kao i sve ljude Bileće i privrednike da se uključe u rad kluba i svojim sredstvima doprinesu izlazu iz ove krize, da se pokušaju naći neki sponzori kako bi se mogli takmičiti i dalje. Naši rezultati trebaju da budu na ponos svih nas koji živimo i radimo u Bileći. Ne želimo da ulazimo u probleme u kojima se našla Opština Bileća, želimo da dobijemo ono što mislimo da zaslužujemo. Za rad našeg kluba na godišnjem nivou, od najmlađih kategorija pa do seniorskog tima, potrebno je 100.000 konvertibilnih maraka čime bi isplatili plate za 22 čovjeka na platnom spisku i pokrili troškove gostovanja i organizacije domaćih mečeva. Što se tiče nas, sigurni smo da su naša primanja i finansijska potraživanja najmanja moguća. Ne znam u čemu je problem, trenutno niko nema volje da riješi naše probleme. Mi smo i prethodno opstajali tako što smo povremeno dobijali pomoć sa strane, Vlada Republike Srpske nam je prije godinu i po uručila pomoć koja nije bila velika i svakako nije dovoljna za normalan rad našeg kluba, ali smo i na tome zahvalni jer da je i ta pomoć izostala, mi bi odavno prestali da postojimo. Mislim da bi za košarkaški svijet u Republici Srpskoj bila velika šteta da se naš klub ugasi.” – kaže Jokanović.

Čojić: Ako se ništa ne promijeni, ugasiće se gigant iz Bileće, pitam se ko je sljedeći?

O teškoj situaciji u kojoj se našla košarka u Republici Srpkoj govori i povlačenje KK Varda iz Prve lige Republike Srpske, a Dario Čojić, osnivač i trener KK Budućnost iz Bijeljine, koja je iznjedrila mnoge talente, za Internet magazin ”Moja Hercegovina” kaže da je košarka u Republici Srpskoj na aparatima i da će, ukoliko se nemar nastavi, svi košarkaški entuzijasti u RS biti prinuđeni da mijenjaju profesiju.

”Košarka u Republici Srpskoj je nažalost na aparatima. Nekako je ispod radara prošla informacija da je KK Varda iz Višegrada, ekipa sa velikom tradicijom, odustala od Prve lige Republike Srpske i da su svi, sem par entuzijasta, odustali od Varde. Kroz identičan problem trenutno prolazi KK Heo, a ako se u narednih desetak dana nešto ne promijeni, ugasiće se ovaj košarkaški gigant iz Bileće. Apsurdno je da se ekipa koja nema poraza u ligi nalazi u štrajku. Pitam se ko je sljedeći? Ako se ovaj negativan trend nastavi, mislim da svi mi košarkaški entuzijasti možemo mijenjati profesiju.” – rekao je Čojić za MH.

Dario Čojić, osnivač i trener KK Budućnost Bijeljina

U KK Heo trenutno nema optimizma, skepticizam se ”uvukao pod kožu” ovim košarkaškim entuzijastima, a umjesto da pripremaju taktiku za nastup u Novom Gradu, gdje su sutra trebali odmjeriti snage sa KK Sloboda 73, prinuđeni su na apel za spas popularnog Hea. Vremena nema mnogo, a u narednim danima saznaćemo da li je cifra od 100.000 KM, koliko je ovom klubu potrebno na godišnjem nivou, nepremostiva prepreka i razlog za gašenje kluba…

Igor Svrdlin

10 Shares
10 Shares
Copy link