Početna  /  Kampanja na račun građana: Javni resursi za promociju kandidata vlasti
Istrage Izdvajamo

Kampanja na račun građana: Javni resursi za promociju kandidata vlasti

Dijeljenje informativnih letaka sa stranačkim logom, predstavljanje kandidata uz obilazak gradilišta, nuđenje posla u javinim institucijama, kao i dijeljenje novčane pomoći iz budžeta uz prisustvo kandidata, samo su neki od primjera kako nadležni posljednjih mjeseci promovišu svoje kadrove za Lokalne izbore 2020 godine.

Iako nije zvanično počela, predizborna kampanja u Republici Srpskoj uveliko traje, a osim preuranjenih predizbornih aktivnosti nevladine organizacije i stručnjaci posebno upozoravaju na zloupotrebu javnih resursa u cilju promocije svojih kandidata.

Često se dešava da se tokom organizovanja nekog događaja i svečanog završetka ili početka radova neke lokalne zajednica, građanima obraća i kandidat za neku od funkcija u toj zajednici, bez obzira na to da li ima veze sa pomenutim događajem.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je u Bileći, podjelu junica ispred mljekare koja je u vlasništvu kandidata za načelnika te opštine.

Dodjela junica

U Banjaluci su povodom obilježavanja „Dana bez automobila“ dijeljeni promotivni leci od strane Grada Banjaluka, na kojima je objavljen i logo SNSD.

„Dan bez automobila“ i logo SNSD-a

Takođe, u kancelariji SDA u Zvorniku dijelili su se obrasci za dodjelu novčanih sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kojima se sufinansira prevoz učenika.

SDA Zvornik

U Bijeljini je bez javnog poziva isplaćeno više od 600.000 KM iz budžeta grada na ime poljoprivredne afirmacije i podsticaja u poljoprivredi. Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, posjetila je u Doboju sportsku dvoranu koja je u izgradnji u pratnji aktuelnog gradonačelnika i kandidata za tu funkciji Borisa Jerinića, a na terenu i u obilascima radova često je i sam član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kao i lideri drugih vladajućih partija.

Da načelnici i gradonačelnici već vode kampanju pokazujući šta su sve uradili dokazuju i brojni TV spotovi u kojima nadležni podsjećaju građane na „svoja dobra djela“.

Na više mjesta u Bijeljini su istaknuti plakati na kojima se pojavljuje gradonačelnik Mićo Mićić i to uz prezentaciju sa novim obećanjima. Na tim bilbordima je i slogan „Za buduće generacije“, a na nekim od njih, uz isti slogan nalazi se i grb Grada Bijeljina što može da znači da se radi o kampanji koja je finansirana javnim sredstvima.

Mićo Mićić – „Za buduće generacije“

Na mjestu predviđenom za plaćeno oglašavanje u Brčkom, aktuelni gradonačelnik Siniša Milić, nosilac liste SNSD i DEMOS za Skupštinu Brčko Distrikta, nalazi se na plakatu kojim se građanima obećavaju nova radna mjesta i izgradnja industrijskih zona.

„Okupljeni za nova radna mjesta“

Predizborne nepravilnosti već mjesecima prate i u Transparency International u Bosni i Hercegovini. TI BiH je predstavio prve rezultate monitoringa predizbornih aktivnosti koje provodi u 68 lokalnih zajednica u BiH.

TI BiH

„U proteklih mjesec dana 70 posmatrača TI BiH ispratilo je 263 javna događaja u organizaciji javnih institucija, javnih ustanova i preduzeća od čega su se 62 odnosila na otvaranja infrastrukturnih objekata. Oko 70 odsto korišteno je za promociju kandidata na lokalnim izborima od kojih mnogi nemaju nikakvu javnu funkciju i nije jasno u kom svojstvu su prisustvali“, rekli su u TI BiH.

Dodaju da su na 11 događaja iznesene poruke protiv političkih protivnika.

„Predizborna obećanja izrečena su u 78 obraćanja, dok su stranačka obilježja bila istaknuta na 25 javnih događaja. Svi ovi podaci jasno pokazuju da se javni događaji, organizovani od strane institucija i javnim sredstvima, u najvećoj mjeri koriste za promociju stranaka i kandidata na lokalnim izborima“, navode u TI BiH.

Dodaju da je zabilježeno i 17 primjera masovnijeg zapošljavanja radnika u javne ustanove i preduzeća. Posmatrači su zabilježili i 50 slučajeva distribucije različitih vrsta subvencija i pomoći iz javnih budžeta u ovom periodu.

„U 14 slučajeva zabilježeno je omogućavanje besplatnih pregleda, lijekova i drugih vrsta javnih usluga, a koji su korišteni za promociju kandidata na izborima. U posmatranom periodu zabilježeno je i 128 primjera intenziviranja javnih radova, koje se prvenstveno odnosi na početak izgradnje raznih infrastrukturnih objekata“, navode oni.

Da vlast zloupotrebljava javne resurse danima upozoravaju i opozicionari. Tako su SDS i PDP Centralnoj izbornoj komisiji BiH već podnijeli nekoliko prijava upozoravajući na kršenje pravila.

Draško Stanivuković

Narodni poslanik i kandidat PDP za gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković tvrdi da nadležni u Banjaluci ne samo da zloupotrebljavaju javne resurse, nego i zloupotrebjavaju položaj tako što ucjenjuju građane.

„Kao neko ko je na prvoj liniji borbe u najvećem gradu Republike Srpske, svakodnevno svjedočim mnogim primjerima zloupotrebe javnih resursa. Grad Banjaluka je dao 65.000 KM za bilbord na kojem će se reklamirati. Ne samo da su zakupili veliki bilbord, nego su postavili male led displeje po stubištima zgrada kako bi pokazali šta je do sada urađeno u ovom gradu. To je klasičan primjer potrošenog javnog novca zbog njihovih interesa i promocije njhovih kandidata“, kaže Stanivuković.

Prema njegovim riječima, pojedinci zloupotrebvljavaju i Javni servis Republike Srpske, tako što se njihovi promotivni spotovi već danima vrte na TV.

„Danim već gledamo promotivne spotove na RTRS, kao i nekim komercijalnim televizijama u kojim se govori kako se u Banjaluci nešto radi i gradi. Dokle ta zloupotreba ide pokazuje i to da mi mještani pojedinih naselja govore da su ucjenjivani i da im se obećava da će dobiti asfalt i kanalizaciju, samo ako se manu mene, moje politke i podrške meni“, tvrdi Stanivuković za Moju Hercegovinu.

Dok opozicija tuži i kudi, funkconeri iz vlasti ne vide problem. Poslanica SNSD u Predstavničkom domu Parlementarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić, kaže da je ovo pitanje staro koliko i kampanje.

Sanja Vulić (Foto: S. Pašalić)

„Po tome bi ispalo da npr. načelnik četiri godine mandata provede u kampanji jer promoviše javne radove i događaje, a zapravo to mu je posao. Ako neki infrastrukturni događaj koincidira sa početkom ili tokom kampanje generalno ne mislim da bi ga trebalo otkazati ili prolongirati samo zato što je neko kandidat. Ako je neko radio i ima šta da pokaže kao rezultat shvatam da je to problem nekome ko je opozicija i treba da se kandiduje. Dovoljno je vidjeti kampanje u drugim savremenim demokratijama niko ne prestaje raditi svoj aktuelni posao da bi bio ili se pripremao za kampanju jer to jednostavno nije moguće i stvar je individualne političke i etičke procjene. S obzirom da kampanja nije zvanično počela, ne vidim konekciju kandidat i sve navedeno“, kaže Vulićeva za naš portal.

Osim brojnih prijava koje su CIK poslate zbog kršenja pravila u Republici Srpskoj, nepravilnosti su zabilježene i u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH. Jedan od ovakvih slučajeva je primjer iz Visokog. Tamo se ne otvaranju radova na vodovodnoj mreži “Voda za 12.000 stanovnika” prisutnima dijeljene zaštitne maske sa obilježjima Nezavisne liste. Takođe, gradonačelnica ovog grada, koja je ponovo kandidat za ovu funkciju đacima je podijelila rasored časova sa svojim likom.

„Voda za 12.000 stanovnika“
Gradonačelnica na rasporedu časova

Moja Hercegovina

0 Shares
0 Shares
Copy link